Au semnat pentru un drum care exista doar pe hârtie. DNA Iași a trimis toți membri comisiei în fața judecătorilor

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași i-au trimis în judecată pe Romeo Stoica, Liviu Cojocaru, Florin Dumitrache, Radu Constantin Iordachi, Dumitru Roman şi Corneliu Șerban, membri ai comisiei de recepție a lucrărilor la data faptelor, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de acte false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

Pe 15 aprilie 2003, între Agenția SAPARD România, din cadrul Ministerului Agriculturii, în calitate de autoritate contractantă, și Consiliul Local al comunei Dimitrie Cantemir, din județul Vaslui, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract privind acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în legătură cu cererea de finanțare a proiectului „Modernizare drumuri comunale, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui“.

 

Lucrările, nefinalizate la timp

Valoarea totală eligibilă a proiectului care a făcut obiectul finanțării nerambursabile de către autoritatea contractantă a fost estimată la 3.617.004 lei, Agenția SAPARD angajându-se să acorde, ca finanțare nerambursabilă, întreaga valoare eligibilă a proiectului.

 

Durata de execuție a proiectului, așa cum s-a menționat în cererea de finanțare, a fost de 11 luni, iar termenul-limită de execuție până la care proiectul trebuia finalizat a fost stabilit pentru data de 30 septembrie 2004.

 

Totuşi, contractul de finanțare a fost modificat prin trei acte adiționale, stabilindu-se, printre altele, noul termen de finalizare a lucrărilor: data de 20 octombrie 2004, iar data-limită până la care beneficiarul putea depune ultima cerere de plată a fost stabilită la 31 octombrie 2004.

 

„Pe 30 octombrie 2004, cei şase acuzați, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal în conținutul procesului-verbal finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Apoi, acel proces-verbal, împreună cu alte acte, a fost depus la autoritatea contractantă, în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 de lei (fără TVA)“, au spus anchetatorii.

 

Acum, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 3.373.656 de lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate beneficiarului Consiliul Local Dimitrie Cantemir, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

 

În cauză, procurorii ieşeni au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce le aparțin acuzaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here