Ați uitat? Chirica promitea ambarcațiuni ușoare pe Bahlui, terase și piste de biciclete pe maluri. Realitatea: bălării și gunoaie

În urmă cu opt ani, în campania electorală pentru alegerile locale, primarul Mihai Chirica promitea amenajarea râului Bahlui și transformarea acestuia într-o zonă de agrement. Iată care erau cuvintele acestuia: „Prin construirea de stăvilare, râul Bahlui va putea fi folosit pentru ambarcațiuni ușoare, iar malurile vor avea piste pietonale, de alergare și pentru bicicliști, terase și mini baze sportive”.

În 2024, realitatea este cu totul alta față de imaginile 3D pe care Chirica le vântura în campaniile electorale anterioare. Malurile râului Bahlui sunt pline de bălării, iarbă uscată și gunoaie. Primarul vorbește despre „aspectul frumos și civilizat al orașului nostru” cu panseluțe, gazon și străzi măturate în zona centrală și cartierele adiacente. Campania pompieristică de întreținere a spațiilor verzi este concentrată în Centru și în alte câteva zone mai circulate. În cartiere nu au fost amenajate parcuri, iar spațiile verzi au fost transformate ad-hoc în parcări. Diferențele dintre promisiunile cu care Mihai Chirica a obținut voturi în 2016 și 2020 și realitatea din Iași sunt colosale.

Stăvilare pe Bahlui, terase și piste de alergare și de biciclete pe malul râului Bahlui. Nu este un proiect nou, ci o promisiune veche de opt ani a actualului primar Mihai Chirica, fluturată în campania electorală din 2016. Porțiunea pe care promitea Chirica să o reamenajeze se întindea din Podul de Piatră până în Tudor Vladimirescu.

În 2024, malul râului Bahlui este plin de iarbă uscată, de bălării și gunoaie, în vreme ce primarul se laudă pe rețelele sociale cu panseluțe și gazon în parcurile centrale ale municipiului.

„Vom amenaja cu fonduri, locale, guvernamentale și europene, zona turistică și de agreement a râului Bahlui, între Podul de Piatră și Pod Tudor Vladimirescu. Prin construirea de stăvilare, râul Bahlui va putea fi folosit pentru ambarcațiuni ușoare, iar malurile vor avea piste pietonale, de alergare și pentru bicicliști, terase și mini baze sportive ”, susținea primarul Mihai Chirica în campania electorală din 2016, promisiunea regăsindu-se în miile de broșuri împărțite ieșenilor la acea vreme.

Opt ani mai târziu, cursul Bahluiului a rămas la fel, amenajarea promisă fiind abandonată în totalitate. Pe cursul Bahluiului nu aua părut nici piste de alergasre, nici piste de biciclete și nici terase de petrecere a timpului liber.

Propagandă: „cel mai curat oraș din țară”

Mihai Chirica vorbește de ani buni despre gazon și panseluțe și despre „cel mai frumos oraș din țară”, atingând astfel coarda sensibilă a orgoliului local. Realitatea din oraș este cu totul alta. Dincolo de propaganda cu spațiile verzi, Iașul are zeci de zone degradate, tăpșane și parcuri pline de iarbă și bălării, pe care municipalitatea nu le-a mai luat în calcul de multă vreme.

În ultimele luni, edilul a postat pe Facebook poze din zona centrală și cartierele apropiate și laudă frumusețea acestora.

Aspectul frumos și civilizat al orașului – pentru care suntem apreciați în toată țara! – presupune atenție, profesionalism, bani și muncă permanentă! Echipele Servicii Publice SA fac zilnic și în tot orașul lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi, reparații la spațiile de joacă, curățenie pe alei și în grădini, repară sau schimbă echipamentele din spațiile de joacă, mobilierul stradal, semafoarele și indicatoarele rutiere, susține primarul Mihai Chirica în postările pe Facebook.

Mai mult, acesta promite și că primăria va investi în continuare în modernizarea spațiilor verzi.

Vom investi în continuare în creșterea și modernizarea spațiilor verzi, astfel încât în fiecare cartier să existe facilități de petrecere a timpului liber asemănătoare celor din zona centrală a orașului, susține Chirica.

Între timp, în mai multe zone din oraș, precum Tătărași, Nicolina, Dacia, etc, sunt zeci de zone verzi invadate de gunoaie și bălării care au fost uitate de municipalitate.

Modernizarea Parcului Copou, doar pe hârtie

Un alt proiect promis de Mihai Chirica și în 2016 și în 2020 era legat de modernizarea și reabilitarea Parcului Copou. Investiția se ridica la 5 milioane de euro dar primăria a făcut doar câteva studii. Singura investiție concretizată a fost legată de reabilitarea Obeliscului cu Lei, proiect cuprins în proiectul inițial chiar la final. În actualul mandat, Chirica a băgat în Consiliul Local proeictul reabilitării parcului pentru aprobarea investiției și actualizarea indicatorilor tehnico-economici, însă de atunci nu s-a mai întîmplat nimic notabil.

Proiectul Restaurare și reabilitare Grădina Copou  (26.200.000 lei) presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, etc), înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură Mihail Ursachi, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, completarea lipsurilor vegetale, etc. În completarea acestui proiect vom restaura și Monumentul Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei). În ceea ce privește proiectul esplanadei Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” (44.000.000 lei), vom reabilita și moderniza parcul dintre instituția de cultură  și Catedrala Mitropolitană , cu o suprafață de 9.744 metri pătrați, susținea primarul Chirica în campania din 2020.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here