@ Ieșenii suportă din buzunarele lor pasiunile, mofturile ori obsesiile unui singur om @ Colecția de busturi a Ateneului Național Iași a ajuns la exemplarul cu numărul 12 și cel mai scump dintre toate: 30.000 de lei @ Contractul a fost atribuit la sfârșitul lunii trecute firmei Covătaru Art SRL, deținută de artistul plastic Dan Covătaru, care s-a angajat să furnizeze un bust al lui Dimitrie Gusti cu dimensiunile 110 cm X 50 cm @ Suma ar acoperi o parte din cheltuielile unei stagiuni pentru instituția a cărei menire este să organizeze și să găzduiască spectacole @ Alte 11 busturi au fost cumpărate în ultimele luni de către instituția condusă de Andrei Apreotesei @ Unele au fost înșirate pe treptele de la intrarea instituției @ Bustul lui Octavian Goga a fost amplasat în Copou, fapt care a stârnit un scandal imens, deoarece poetul a fost antisemit și nazist
Andrei Apreotesei, directorul Ateneului Național Iași, și-a întregit colecția de busturi cu cel al lui Dimitrie Gusti, cel mai scump dintre cele 12 exemplare.
La sfârșitul lunii trecute, instituția a încredințat contractul de furnizare a bustului către firma Covătaru Art SRL, societate deținută de către artistul plastic Dan Covătaru. Conform anunțului din SICAP (sistemul electronic de achiziții publice), Ateneul Național Iași plătește 29.411 lei firmei Covătaru Art SRL pentru furnizarea unui bust cu dimensiunile de 110cm X 50 cm. Statuia îl înfățișează pe Dimitrie Gusti, personalitate care a trăit între anii 1880 și 1955, academician, filosof, părinte al sociologiei în România și ministru al Culturii în perioada interbelică.
Despre contract, niciuna dintre părți nu vrea să sufle un cuvânt. Apreotesei refuză orice formă de dialog cu jurnaliștii 7IAȘI, iar artistul Dan Covătaru susține că experiențele anteriooare pe care le-a avut cu presa îl determină să se abțină de la declarații.
„Îmi pare rău, dar nu dau nicio informație. Am mai avut o experiență neplăcută cu presa. Prin urmare, vă rog să nu vă supărați, dar am să închei convorbirea”, a spus Dan Covătaru.
Colecția de busturi, o pasiune personală întreținută din bani publici
Câteva dintre busturile achiziționate de Ateneu sunt așezate pe treptele de la intarea în instituție. Cel al lui Octavian Goga a fost amplasat în Copou, lângă Casa de Asigurări de Sănătate, iar dezvelirea acestuia de către primarul Mihai Chirica a fost criticată de către presă și societatea civilă, deoarece poetul a fost un susținător activ al ideologiei naziste și antisemite.
În luna aprilie a acestui an, publicația locală Reporter de Iași (www.reporteris.ro) a dezvăluit că cele 11 busturi au fost achiziționate ilegal.
„Ateneul Iași a cumpărat bustul lui Octavian Goga fără proceduri de achiziție. Încă alte 10 busturi făcute din ciment au fost cumpărate recent, tot fără proceduri de achiziție.
„Am mai luat 10 busturi ale unor personalități făcute de către artistul Gheorghiță Brădățanu. Prețul de achiziție a fost de aproximativ 1.000 de lei bucata, a fost necesară recondiționarea, care a costat 500-700 de lei la fiecare. Sunt busturi ale unor personalități istorice și literare: Mircea cel Bătrân, Garabet Ibrăileanu, Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri. Au fost cumpărate de la nepoții artistului”, a mai explicat Andrei Apreutesei.
Instituția are un buget de peste 7 milioane de lei și are 53 de angajati. Defalcat, bugetul este cheltuit pe salarii (3,269 milioane de lei), bunuri și servicii (3,158 milioane de lei) și investiții (1,082 milioane de lei).”, au arătat ziariștii publicației mai sus amintite.