Atac la sănătatea ieșenilor! 50 de comisari OPC din toată Moldova răscolesc hypermarket-urile în căutare de CARNE STRICATĂ

Serviciul Român de Informații consideră dosarul privind carnea stricată o chestiune de securitate națională. Asta deoarece gruparea care acționează în acest sector economic este una transfrontalieră și afectează bugetul consolidat al României.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, gruparea care acționează în acest sector este una transfrontalieră.

„Este un caz inițiat de SRI, început undeva la începutul anului 2013. Este vorba despre o rețea de crimă organizată transfrontalieră ce era specializată în activități de fraudă fiscală de mare amploare”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, la Digi24.

„Vorbim de peste 18 județe, de o rețea de crimă organizată cu ramificații în plan intern, dar în special în plan extern. Toate aceste eforturi ale SRI de combatere a evaziunii fiscale din România se înscriu în eforturile noastre de a stopa acest fenomen care afectează securitatea națională a României, în special pe zona de securitate economică cu ramificații pe zona de amenințări transfrontaliere”, a mai spus Sorin Sava.

Purtătorul de cuvânt al SRI a menționat că mafia cărnii afectează implicit și bugetul consolidat al țării cu consecințe destul de grave.

Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) Iași, Marian Grigoraș, a confirmat pentru 7EST faptul că 50 de comisari OPC vor răscoli joi, toate supermarketurile și hypermarketurile din zona Moldovei în care sunt comercializate produse din carne pentru verificarea documentelor de proveniență.

 

„Acțiunea este declanșată de circa două săptămâni de DIICOT. De aceea nu pot oferi prea multe amănunte în legătură cu această anchetă care se desfășoară la nivel național”, a mai spus pentru 7EST Marian Grigoraș.

 

Procurorii DIICOT susţin că unii dintre cei mai mari producători de carne şi produse de origine animală din Iaşi i-au ajutat pe membrii reţelei să scoată din piaţa subterană marfa şi s-o bage pe rafturile hypermarket-urilor.

„De asemenea, există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering, aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum”, au adăugat procurorii.

 

Prejudiciul total este estimat la 15 milioane de euro.  Pentru destructurarea reţelelor, care au pus în primejdie viaţa a milioane de români, s-au implicat şi ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Miercuri seara, Marius Dunca, şeful ANPC, a anunţat că la depozitul de lângă Iaşi, la care au descins procurorii DIICOT, a fost descoperită cantitatea de 13,6 tone aripioare de pui expirate încă din luna noiembrie 2013. Depozitul aparţine firmei Gidacom SRL. De asemenea, lângă depozit au fost găsite şi 5 TIR-uri, cu 100 de tone de macrou care nu corespundea standardelor de calitate, deși era în termenul de garanție. Peștele nu avea nici documente de provenienţă și nici nu era ambalat corespunzător.

 

 

Citește și FABULOS: femeia care a murit săracă, dar cu 1 milion de dolari în bancă

 

 

Surse 7EST din DSVSA Iași susțin că, în cursul zilei de joi, au sosit pentru analize două probe din loturi diferite. „Este vorba despre aripi de pui, iar controlul vizează o eventuală infestare cu salmonella. Ce am primit noi este încă în termen, dar loturile vor expira în momentul în care vor sosi rezultatele finale ale analizelor. Unul dintre loturi expiră astăzi (n.r: joi), iar celălalt, pe data de 15 martie”, a mai spus sursa 7EST.

 

Zece persoane au fost reţinute miercuri spre joi noapte în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse alterate. Cercetările s-au desfășurat întreaga noapte la structura centrală a DIICOT. Procurorii DIICOT – Structura Centrală au realizat miercuri 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează instituţia într-un comunicat de presă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro. La Iași au fost fost oprite de la comercializare 13,6 tone de aripi de pui și, temporar, 100 de tone de macrou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here