Asta nu-i Primărie, este Mafie! Chirica anulează o autorizație pentru prietenul milionar de la Rodotex

Primăria Iași nu-l lasă pe un ieșean să-și construiască o casă deoarece acesta a intrat în conflict cu prietenul lui Mihai Chirica, milionarul Florin Dobrea @ În luna mai, Primăria Iași i-a eliberat lui Marius Enea autorizația de construire, iar după doar o lună, în iunie, a deschis acțiune în instanță pentru anularea propriului act @ Culmea, cererea de anulare este semnată de aceleași persoane care au semnat și autorizația de construire @ Enea a așteptat 7 luni autorizația de construire pentru „modificare proiect” @ Dobrea, prietenul lui Chirica, și-a construit vila după cum l-a tăiat capul, la doar 11 centimetri de proprietatea vecinului, deși în acte distanța era mult mai mare @ Cu toate acestea, în 2018, Mihai Chirica i-a semnat acestuia certificatul de edificare @ „Dobrea mi-a cerut să renunț, mi-a spus că nu voi construi niciodată și că voi fi nevoit să vând terenul”, spune Marius Enea @ Cazul pare desprins din scenariile filmelor cu mafioți: Primăria Iași răspunde la comenzile milionarilor din anturajul lui Chirica @ Cine este Florin Dobrea: omul căruia Chirica a vrut să îi dea din bugetul local 250.000 lei pentru un turneu de beach-volley și cel care, prin firma sa, ia anual de la Primărie sute de mii de lei pentru materiale promoționale

Primăria Iași a năvălit peste un ieșean care a îndrăznit să-și construiască o casă lângă proprietatea lui Florin Dobrea, un milionar din anturajul lui Mihai Chirica. Marius Enea a așteptat șapte luni pentru ca Primăria Iași să-i elibereze o banală autorizație de construire pentru o casă din zona Copou. Pe 10 mai 2022, a fost eliberată autorizația pentru „modificare proiect în curs de execuție”, iar la distanță de aproximativ o lună, Primăria Iași, instituția care a emis autorizația, a depus la Tribunalul Iași o acțiune excepțională de anulare și suspendare a propriului act.

Ghinionul lui Marius Enea a fost acela că a devenit vecin cu Florin Dobrea, unul dintre oamenii de afaceri „cu fir direct” la primarul Mihai Chirica. Dobrea este prieten de familie cu Mihai Chirica, dar și abonat la contracte cu municipalitatea ieșeană prin intermediul firmei Rodotex.

Enea a cumpărat terenul din Copou, învecinat cu proprietatea lui Dobrea, în anul 2021, prin contractul de vânzare-cumpărare preluând și autorizația de construire emisă pe numele vechiului proprietar. A dorit însă să schimbe proiectul imobilului pe care-l cumpărase, astfel încât în toamna anului trecut a depus la Primărie o documentație pentru „modificare proiect în curs de execuție”. Solicitarea lui Enea s-a plimbat prin birourile primăriei timp de mai bine de jumătate de an, juriștii municipalității întorcând actele pe toate părțile. Abia pe 10 mai, Primăria Iași a eliberat autorizația de construire pentru casa pe care Enea vrea să o ridice pe strada Bucur, lângă proprietatea lui Florin Dobrea.

Dobrea s-a plâns, Chirica a executat

Încă de când a semnat antecontractul de vânzare-cumpărare cu fostul proprietar, Enea a primit semnale din partea vecinului său, Florin Dobrea, că poate avea probleme.

„Inițial, a făcut o cerere la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru blocarea cărții funciare, tocmai pentru ca noi să nu putem realiza tranzacția. Însă, Cadastrul a respins această cerere deoarece nu avea niciun fundament legal”, a declarat Marius Enea.

Pe 22 iunie, Mihai Chirica a semnat acțiunea prin care cerea Tribunalului Iași să anuleze și să suspende în prealabil autorizația de construire pe care tot el o semnase în urmă cu doar câteva zile. Pe 20 iulie, Tribunalul Iași a admis doar suspendarea autorizației, urmând ca ulterior să se pronunțe asupra cererii de anulare a documentului.

În cererea depusă la Tribunalul Iași, juriștii municipalității arată că, la doar câteva zile după emiterea autorizației de construire, pe 6 iunie, Mihai Chirica a dispus Serviciului Corp Control al Primarului să verifice legalitatea modului în care a fost autorizată casa lui Marius Enea. De altfel, în baza acestui raport întocmit de Serviciul Corp Control Primar a fost atacată autorizația de construire. Motivul îl constituie încălcarea PUZ, situație care fusese anterior verificată timp de șapte luni de zile de către juriștii Primăriei.

Aceiași funcționari au semnat autorizația, dar și  cererea de anulare

Cazul lui Marius Enea este unul singular în administrația ieșeană din două considerente.

În primul rând, nu au mai fost întâlnite cazuri în care Primăria Iași să ceară instanțelor de judecată anularea și suspendarea unei autorizații la doar o lună de la emiterea documentului.

În al doilea rând, funcționarii care semnează cererea de anulare a autorizației sunt aceiași care au semnat și autorizația de construire.

Astfel, pe cele două documente care se bat în cap apar semnăturile însoțite de mențiunea „îmi asum responsabilitatea asupra legalității” ale următoarelor persoane: Mihai Chirica – primar și Alexandra Maria Manea, Emanuela Iulia Simion – ambele de la Serviciul Legislație, Metodologie și Avize Legalitate.

Dobrea a construit cum a vrut, Chirica a semnat

Primăria este ciumă pentru Enea, dar mumă pentru Dobrea. Acesta din urmă și-a construit vila la doar 11 centimetri de proprietatea vecină, care între timp a ajuns în posesia lui Enea. Deși, conform acordului notarial semnat de fostul proprietar, Dobrea avea dreptul să construiască la o distanță de maxim 60 centimetri de terenul vecin, acesta s-a apropiat cât a putut de hotarul dintre cele două imobile.

Ba mai mult, conform extraselor de carte funciară, Dobrea a îngrădit ca și cum ar fi proprietatea sa, o suprafață de 265 metri pătrați din terenul vecin. Acesta ar fi fost și motivul care a declanșat conflictul dintre familia Enea și Dobrea.

Mai precis, după cum povestește Enea, vecinul i-ar fi propus un schimb în contrapartidă pentru terenul ocupat abuziv.

„El ocupă 265 metri pătrați din terenul pe care eu l-am cumpărat. El a propus un schimb de terenuri cu care eu nu am fost de acord. De aici a început totul. Mi-a spus că eu nu voi construi niciodată pe terenul meu și că în cele din urmă voi fi nevoit să-l vând cu mai puțin de 100.000 de euro, un preț cu mult sub cel al pieței. Eu nu știu dacă el este sau nu prieten cu primarul sau cu altcineva și nici nu mă interesează. Nu are legătură cu această speță”, a spus Marius Enea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here