Asta e prea de tot! Hale de găini, transformate în apartamente. Dezvoltatorul nu are autorizație, dar vinde locuințe într-un „complex cu școală și parohie”

Dezvoltatorul Florin Călin Toma  a cumpărat șase hale de găini de la fosta Avicola SA și, fără nicio autorizație, le-a recompartimentat și le-a transformat în blocuri de locuințe @ Pe site-urile de profil afaceristul vinde promisiuni: apartamente la 1 km de Metro într-un complex cu școală și parohie @ Lipsa documentației de urbanism a fost descoperită în urma unui control al Gărzii de Mediu, care a amendat investitorul cu 30.000 lei @ Termenul inițial de finalizare al primului bloc a fost decembrie 2018, dar dezvoltatorul a cerut certificat de urbanism abia un an mai târziu @ Oferta imobiliară este ambalată sub numele pompos Complex TC Vest, unde apartamentele costă de cel puțin două ori mai puțin decât cele din oraș @ Blocurile-hală sunt în mijlocul câmpului, dar locul de parcare se vinde separat cu 1.500 de euro, iar grădina apartamentelor de la parter costă 2.000 de euro @ Dezvoltatorul Călin Florin Toma se apără în instanță cu singurele documente care i-au fost eliberate, certificate de urbanism pentru întocmire PUZ și transformarea halelor

Planurile dezvoltatorului ieșean Călin Florin Toma, care spera să dea lovitura atacând segmentul de clienți cu buget redus, au fost date peste cap de comisarii Gărzii de Mediu care au controlat șantierul de la Avicola, unde halele în care erau crescute cândva găini sunt transformate în blocuri de locuințe.

În urma controlului, a reieșit că Toma lucra în ilegalitate, neexistând documente care să aprobe executarea lucrărilor. Pe lângă lipsa autorizației de construire, a documentației PUZ și a avizelor de mediu, Garda de Mediu a descoperit și că deșeuri ale materialelor de construcții erau depozitate necorespunzător.

Cu toate acestea, oferta de apartamente este promovată pe tot felul de site-uri specializate în imobiliare, unde se vorbește despre un complex imobiliar și despre mai multe tipuri de apartamente care sunt scoase la vânzare. Bineînțeles oferta este întărită cu cadre virtuale ale Complexului TC Vest, care se bat însă cap în cap cu realitatea.

„Îți prezentăm cea mai avantajoasă ofertă imobiliară din zona Iași – Apartamente 2 camere.

La 1 km de Metro, construim, apartamente de 2 camere în suprafața de 52 mp în clădiri de locuințe colective cu înălțimea de P+1E. Apartamentele vor fi racordate la toate utilitățile (gaz, apă, curent, canalizare, internet, televiziune, etc) , iar drumul european și șoseaua de centură garantează un acces rapid către orice direcție. Prețul pentru plata cash integral în avans este de 38 000 euro, iar în rate se poate achita un avans de minim 5000 euro și rate pe maxim 30 ani. Încălzirea este cu centrale termice pe gaz proprii fiecărui apartament. Ferestrele mari asigură o bună iluminare naturală”, se arată în oferta firmei T&C Trust Afaceri SRL, patronată de omul de afaceri Florin Călin Toma.

Termenul de predare s-a schimbat: 2020, în loc de 2018.

Deși nu au fost obținute documentele pentru ridicarea în condiții legale a centrului rezidențial, pe site-uri circulă două anunțuri publicitare cu conținut asemănător, dar în care au fost modificate termenele de predare a apartamentelor și a unor edificii edilitare precum o școală și o parohie.

Astfel, într-una dintre oferte, postată însă în urmă cu doar două săptămâni, se arată că „Pana la începutul anului școlar 2019-2020 avem in vedere redeschiderea scolii din incinta complexului precum si înființarea unei parohii. Termenul de predare a primului bloc este decembrie 2018.”

Nici cea de doua ofertă nu este însă actualizată: „Până la începutul anului școlar 2021-2022 avem în vedere redeschiderea școlii din incinta complexului precum și înființarea unei parohii. Termenul de predare a primului bloc este Iulie 2020.”

Viața este scumpă și când stai în câmp: 1.500 de euro – parcarea, 2.000 de euro – grădina

Viața la bloc, fie acesta construit și în câmp, nu este de loc ieftină. Astfel, viitorului locatar i se pune în vedere faptul că va trebui să plătească suplimentar pentru locul de parcare. În plus, cei care interesați de un apartament la parterul blocului vor putea să se bucure de câțiva metri de spațiu verde, dar doar dacă vor plăti pentru acesta.

„Opțional puteți contracta parcare amenajată la prețul de 1500 euro. Apartamentele de la parter au acces direct la gradina privata pe lățimea apartamentului. (Gradina se plătește separat 2000 euro. este interzisa folosirea grădinilor pentru parcare autoturisme.) Opțional puteți contracta parcare amenajata la prețul de 1500 euro”, se mai arată în oferta complexului TC Vest.

Blocuri de locuințe fără PUZ și fără autorizație

Comisarii Gărzii de Mediu au justificat cuantumul mare al amenzii aplicate firmei lui Toma, 30.000 lei, arătând că acesta a încălcat atât legislația care reglementează regimul construcțiilor cât și cea care privește protecția mediului. Într-un răspuns al Gărzii de Mediu la contestația depusă de firma lui Toma se arată că dezvoltatorul nu a parcurs pașii legali pentru aprobarea unui PUZ și că s-a bazat pe o simplă cerere depusă la Primăria Lețcani pentru o autorizație de construire.

,,Prin sfidarea legii, societatea T&C Trust Afaceri SRL a ales să eludeze dispozițiile Legii 350/2001 și ale  Legii 50/1991, cât și pe cele ale OUG 195/2005 privind protecția mediului, precum și alte dispoziții legale ale celorlalte organe avizatoare. Mai mult, administratorul T&C a ales să ignore obligațiile legale de parcurgere a tuturor etapelor de la fazele PUZ, DTAC (întocmire proiect plan urbanistic zonal, obținere avize, aprobarea prin HCL Lețcani privind schimbarea destinației terenului din zonă industrială în zonă de locuit, precum și toate etapele aferente fazei DTAC, de la obținerea certificatului de urbanism, toate avizele până la obținerea autorizației de construire. (…) Dezvoltatorul invocă eronat faptul că pentru lucrările executate nu era necesară decât obținerea unei autorizații în procedură simplificată. (…) Administratorul face dovada că a înțeles ulterior că are această obligație legală solicitând emiterea avizului de mediu pentru „PUZ – schimbare de destinație, din teren pentru construcții industriale, în teren pentru construcții de locuințe, trimițând în data de 27 ianuarie 2020 o adresă către APM Iași”, se arată în adresa înaintată instanței de către Garda de Mediu.

Deșeuri depozitate necorespunzător

În urma controlului efectuat pe 9 iulie 2020, comisarii Gărzii de Mediu și inspectorii Agenției de Protecție a Mediului au descoperit că SC T&C Trust Afaceri SRL a reabilitat, cu de la sine putere, un număr de 6 hale, plus două clădiri-anexe, fără documente legale.

Garda de Mediu a sancționat firma T&C Trust Afaceri cu o amendă în valoare de 30.000 de lei potrivit OUG 195/2005 privind protecția mediului. De asemenea, în timpul controlului, comisarii Gărzii de Mediu au mai descoperit depozitarea ilegală a unor importante cantități de deșeuri, ambalaje si deșeuri provenite de la materialele de construcție, pe o suprafață afectată de aproximativ 50 mp.

„La intrarea-ieșirea din șantier nu este prevăzut nici un fel de dispozitiv de spălare a anvelopelor auto și nici un panou cu date e identificare a investiției. În zona de sud-est a amplasamentului verificat, la o distanță de cca 10 m de ultimul rând de hale, se constată edificarea unei a doua clădiri aflate in diverse stadii de execuție. În data de 9 iulie 2020, amplasamentul verificat apare pe Google Maps cu denumirea de TC VEST Rezidence, apartamentele fiind propuse spre vânzare pe site-ul  au OLX”, au mai notat controlorii GNM – Comisariatul Iași, în procesul-verbal de sancționare.

Dezvoltatorul: documentele sunt pe circuit

De cealaltă parte, Călin Toma și-a angajat avocat și contestă totul în justiție. Dezvoltatorul imobiliar susține că a construit în baza documentației emise de Primăria Lețcani și că ar fi înaintat documentele de mediu, dar acestea sunt pe circuit și nu au fost încă aprobate.

Avocatul Mihai Lupu, cel care reprezintă interesele T&C a arătat că Toma ar fi demarat transformarea halelor în locuințe în baza unor certificate de urbanism  obținute de la Primăria Lețcani. Totodată, se mai arată că în data de 27 ianuarie 2020, in baza adresei cu nr. 691, T&C ar fi solicitat Agenției de Protecție a Mediului, emiterea unui aviz de mediu pentru PUZ-ul referitor la schimbarea destinației acelor hale în locuințe, însă aprobarea nu a venit.

„T&C Trust Afaceri SRL Iași a solicitat și a obținut de la Primăria Lețcani, pe 17 octombrie 2019 un certificat de urbanism pentru întocmirea PUZ-ului pentru schimbarea destinației din teren pentru construcții industriale în teren pentru construcții de locuințe”, a explicat în plângerea adresată magistraților avocatul Mihai Lupu.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here