O asistentă din cadrul Spitalului de Copii `Sfânta Maria” din Iași a câștigat în instanță decizia de reîncadrare pe funcție după ce a fost concediată abuziv de managerul Alina Belu. Gabriela Ciolpan a fost dată afară pentru că a avut curajul să o înfrunte pe Alina Belu sesizând mai multe nereguli și deficiențe în administrarea unității medicale. Asistenta medicală s-a trezit cu mai multe delațiuni la adresa sa scoase din sertar de către managerul Belu. A fost cercetată disciplinar pentru fapte inventate și i s-a desfăcut contractul de muncă. Apărările sale au fost ignorate complet de Comisia de Disciplină. A fost o execuție! A dat în judecată Spitalul Sf. Maria și a câștigat reintegrarea și plata salariilor retroactiv. Managerul Belu a refuzat să pună în aplicare decizia instanței mai bine de un an de zile. Într-un final s-a ajuns la executarea silită a unității medicale. Gaura generată de acest abuz al Alinei Belu depășește 300.000 de lei, bani pe care managerul vrea să-i plătească din bugetul unității și nu din buzunarul celor care au încălcat legea. Belu sfidează și încalcă legea pentru că beneficiază de protecția conducerii Consiliului Județean Iași. Consiliul de Administrație al Spitalului acoperă aceste abuzuri ale managerului și a devenit complice la toate ilegalitățile ce se petrec în această unitate medicală.
Gabriela Ciolpan lucra la Spitalul de Copii încă din 1995 și era angajată ca asistent medical în Clinica Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Până la momentul conflictului cu managerul Alina Belu, Ciolpan nu a fost niciodată sancționată, nu a avut abateri disciplinare și mereu a avut calificative maxime. Evaluator ANMCS, Gabriela Ciolpan era și responsabil de implementarea Strategiei Naționale Anticorupție la nivelul unității medicale. A participat la întocmirea dosarului de acreditare al Spitalului Sf. Maria și știa tot ce mișcă în unitatea medicală, cu bune și rele. Tocmai aceste atribute i-au atras antipatia managerului Alina Belu. Ciolpan a atras atenția în mai multe rânduri asupra unor măsuri defectuoase luate de conducerea spitalului. În loc să le corecteze, Belu a persistat în greșeală și a început un război pe față cu cea care îi evidențiase greșelile. Divergențele de ordin profesional dintre Ciolpan și Belu au început să lase repercusiuni în iulie 2021, când managerul a decis să o degradeze pe Ciolpan din funcția de șef de tură la Secția ATI. Două luni mai târziu, Ciolpan a fost înștiințată de demararea unei proceduri de cercetare disciplinară împotriva sa.
„Cercetarea disciplinară a vizat conduita mea și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în general, fără a viza fapte concrete. Săvârșirea presupuselor fapte mi-a fost adusă la cunoștință prin referatul nr. 19928/09.07.2021. În cuprinsul referatului care a declanșat cercetarea disciplinară nu este indicat niciun reper temporal al săvârșirii presupuselor fapte, ci doar aspecte de ordin general”, se arată în plângerea depusă la instanță.
Execuția
Ciolpan a fost invitată să-și prezinte apărările deși acuzațiile erau formulate la modul general, fără detalii. Delațiunile de la dosar fuseseră încropite doar pentru a servi ca mijloc pentru decizia de concediere care fusese decisă de Belu cu mult timp înainte. Apărările lui Ciolpan nu au fost luate în considerare și nici măcar nu au fost menționate în decizia de concediere. Pe 27 octombrie 2021 i-a fost desfăcut contractul de muncă, deși faptele de care era acuzată nu prevedeau asemenea sancțiuni conform regulamentului intern.
„Am fost sancționată disciplinar cu desfacerea contractului de muncă, reținându-se în sarcina mea următoarele abateri disciplinare: insultarea colegilor, amenințarea colegilor, crearea unui climat de muncă stresant, abuzul în serviciu, zădărnicirea combaterii epidemiei. Se observă lipsa oricărei mențiuni privind data sau cel puțin intervalul de timp în care faptele imputate ar fi fost săvârșite. În lipsa acestora nu se poate concluziona că subsemnata am săvârșit sau nu abaterile disciplinare reținute. De asemenea, deși a fost efectuată cercetarea disciplinară prealabilă, în decizia de desfacere a contractului de muncă nu se regăsește nicio minimă referire la motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat”, se arată în contestația de la Tribunalul Iași.
Una dintre acuzele maxime inventate de Belu și clica ei a fost că Gabriela Ciolpan a intrat în secția ATI fără a purta echipamentul corespunzător și astfel a infectat mai mulți copii cu COVID. A fost acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor. Ciolpan a demontat siplu minciuna lui Belu, depunând la dosar documente medicale prin care demonstrează că nu a fost niciodată infectată cu COVID și astfel nu avea cum să-i infecteze pe micuții pacienți.
Decizia lui Belu, abuzivă
Judecătorii de la Tribunalul și de la Curtea de Apel au reținut faptul în cuprinsul deciziei de concediere trebuie descrisă în concret fapta săvârșită de salariat, de o manieră care să permită analizarea tuturor elementelor constitutive ale abaterii disciplinare. respectiv acțiunea sau inacțiunea săvârșită, data comiterii, rezultatul/consecințele produse, persoanele în raport de care a fost săvârșită abaterea. Aceeași judecători au constatat că, în cazul Gabrielei Ciolpan, decizia conținea doar acuze de generaliste, fapt ce contravine Codului Muncii.
„Instanța ia act de faptul că în decizia de sancționare contestată faptele, acțiuni sau inacțiuni, reținute ca abateri disciplinare în sarcina contestatoarei sunt descrise în mod generic, fără să se facă trimitere la situații profesionale ce puteau și trebuiau a fi detaliate, spre ex datele și orele când contestatoarea (n.r. – Gabriela Ciolpan) nu era la post și aceasta ar fi împiedicat acțiuni administrative sau medicale, respectiv preluarea pacienților, datele când saloanele ATI nu au fost pregătite, etc. Instanța reține că în actul contestat în cauză nu sunt indicate elementele de individualizare concretă a abaterilor imputate, data sau datele calendaristice la care au fost săvârșite.” se precizează în motivarea sentinței emise de Tribunalul Iași.
Nulitatea absolută a deciziei de concediere
În plângerea adresată instanței, Ciolpan a arătat faptul că în decizia de concediere nu i-a fost reținută/menționată niciuna dintre apărările formulate în cadrul cercetării disciplinare. Ciolpan susține că toate apărările i-au fost ignorate și înlăturate, comisia de cercetare disciplinară nefiind interesată de aflarea adevărului ci doar de inventarea unor motive pentru concedierea sa. În replică, managerul Alina Belu susține că apărările formulate de către asistenta concediată erau chestiuni generale și prin urmare s-a decis ca acestea să nu fie menționate în documentul final. Judecătorii nu au fost de acord cu această atitudine arogantă a conducerii Spitalului Sf. Maria și au punctat faptul că respectarea dreptului la apărare nu este un privilegiu pe care angajatorul îl acordă angajaților cercetați disciplinar, ci un drept garantat de lege. În același timp, instanța a taxat duplicitatea discursului conducerii Spitalului care critica apărările generice ale Gabrielei Ciolpan, dar în același timp decizia de concediere emisă de instituție conținea doar acuze la modul general. Judecătorii au considerat că, tocmai din aceste încălcări ale codului muncii și ale drepturilor salariatului, se impune anularea deciziei de concediere pe motive de NULITATE ABSOLUTĂ.
„Pe de altă parte, în raport de acuze generice , neindividualizate prin coordonate de timp și loc, apărările formulate au avut același caracter de generalitate. În speță, deși în toate aspectele procedurii disciplinare contestatoarea a formulat apărări, intimata nu a consemnat aceste aspecte în decizia contestată, astfel că instanța va reține și nerespectarea prevederilor art. 252 aln. 1 lit c din Codul Muncii la emiterea deciziei contestate. (…) Pentru aceste considerente, instanța reține că decizia contestată nu respectă exigențele de conținut dispuse sub sancțiunea nulității absolute de prevedrile Codului Muncii, motiv pentru care se va constata nulitatea absolută a Deciziei nr. 1500/27.10.2021 emisă de Spitalul Clinic de Urgențe pentru copii Sf. Maria Iași privind desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al contestatoarei Gabriela Ciolpan.” se arată în decizia Tribunalului Iași.
Cine plătește prejudiciul?
Costel Alexe și Marius Dangă i-au suflat în pupa managerului Spitalului de Copii Sf. Maria, încât bioinginerul Alina Belu a crezut că are dreptul să facă orice vrea în această instituție publică. Consiliul de Administrație al unității medicale, format doar din paiațe care nici măcar nu au curajul să ridice capul din pământ în fața trioului Belu – Alexe – Dangă, a permis consumarea mai multor ilegalități în acest spital. Tâmpeniile făcute de managerul Belu încep să le explodeze în față. Cazul Gabrielei Ciolpan este unul dintre ele. Ciolpan a câștigat în primă instanță procesul privind concedierea abuzivă pe data de 12 aprilie 2022. Decizia Tribunalului Iași nu era definitivă, însă era executorie. Conform Codului Muncii și a legislației în vigoare, Spitalul era obligat să o reangajeze imediat pe Gabriela Ciolpan și să-i achite salariile pentru perioada cuprinsă între data concedierii și data reangajării. În total ar fi fost vreo 6 luni de plată. Chiar dacă Spitalul urma să conteste decizia Tribunalului cu apel, avea obligația de a o reangaja pe Gabriela Ciolpan. Managerul Alina Belu a refuzat să pună în aplicare sentința judecătorească. A contestat decizia instanței de fond și a persistat în abuz. În iunie 2023, Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului și a decis definitiv și irevocabil că Gabriela Ciolpan a fost concediată abuziv, ilegal. Nici de această dată, Alina Belu nu a pus în aplicare decizia instanței. Gabriela Ciolpan a fost nevoită să apeleze la un executor judecătoresc pentru ca Spitalul Sf. Maria să pună în aplicare sentințele judecătorești. Bilanțul abuzului Alinei Belu este tragic. În loc să limiteze proporțiile ilegalității deciziei de concediere la contravaloarea a 6 salarii, respectiv aproximativ 80.000 lei cu tot cu contribuțiile aferente bugetului de stat, Alina Belu a insistat și persistat în abuz urcând prejudiciul la peste 300.000 de lei! Bani pe care Belu și cei ce au fost complici la acest abuz trebuie să-i plătească din buzunarul propriu!
Dosare de cadre ca la Securitate
Din informațiile deținute până în acest moment, managerul Alina Belu, sub tutela și protecția conducerii de la Consiliul Județean, a instituit un regim de teroare la Spitalul Sf. Maria, Conform unei dispoziții interne, personalul este obligat să raporteze în scris orice acțiune sau inacțiune a colegilor care contravine legii, regulamentelor sau bunelor moravuri. Aceste delațiuni se transmit direct managerului Alina Belu. Până aici nimic ieșit din comun. Numai că managerul nu redirecționează aceste documente către departamentele abilitate să le analizeze și să le valorifice, ci le îndosariază și le păstrează pentru a fi utilizate doar atunci când consideră că este cazul. Astfel, persoanele care intră în conflict direct cu managerul sau nu execută dispozițiile îndoielnice ale acesteia, fac cunoștință cu propriul dosar în care au fost adunate delațiunile colegilor. La unii dintre angajați a funcționat ”arătarea pisicii”, la alții nu și prin urmare au fost ”executați”. Gabriela Ciolpan este unul dintre oamenii care au înfruntat-o până la capăt și i-a învins pe Alina Belu și pe sistemul corupt care o protejează. În tot acest peisaj sinistru, este de neînțeles pasivitatea sau, după caz, obediența, unor cadre medicale față conducerea Spitalului și de cei care o susțin pe Alina Belu.
Rareș Neamțu
Vlad ROTARU
Din seria cine te recomandă- cei din PeNeLe pun presiune prin managerii de spitale sau numesc pe unii ce se comporta ca pe câmp- odată ce au în administrare spitale considera ca e e persoana fizica spitalul- iar cei de la PSD. prin puterea pe care o dețin încă susțin manageri de carton- ce au dus prejudicii statului – vezi spitalele din Copou, neuro, șamd. Aceste aspecte nu le vede nimeni, nu verifică activitatea sau lipsurile pe care le au unele spitale, managementul e defectuos – Doar cănd situația este foarte gravă atunci apar la TV toate problemele, presiunile pe care le fac liderii șefii de secție și așa mai departe Chiar dacă sunt raportate nu sunt verificate – Sau mai grav cel sau cei ce verifică vor aduce la cunoștință conducerii despre reclamații.
Brigăzile partidului și a UMF e ului dețin controlul în sistemul de sănătate, cine încearcă să-și facă datoria și să aducă la cunoștință problemele și neajunsurile sunt îndepărtați abuziv.
După ce se constată că unii angajatori au dat abuziv afară persoane tot statul va plăti nu cei care au comis abuzuri-
din seria slugă pe tarlaua statului, pentru că ei pot și fac fără să fie trași la răspundere.
Luați-le banii,sa nu creadă ca ei sunt faronii spitalului
Conceperea unor dosare care sunt utilizate mai întâi ca metoda de șantaj și ulterior ca modalitate de liniștire a salariatului recalcitrant este o practica generală. Scopul nu este îndreptarea păcătosului asa cum declară plini de patos managerii de spitale, ci reducerea la 0 a criticilor, mai ales a presei care de obicei este deja aservita conducerilor acestor spitale care cotizează bani sub forma de anunțuri sau plata în natura – rezolvarea cu celeritate a unor cazuri rude, cunoștințe, amante, copiii amantelor. Chiar amanta cui este doamna manager de la Pediatrie? Are vreo legătură cu Alexe sau Danca, sau amândoi? Sunt doar chestiuni imaginative, fantasmagorii sexuale. Dar unde este curtea de conturi cu c mic? Care ar trebui sa imputa managerului abuziv banii sau revenim la fantasmogoreea penalista în varianta pedofila care profita de oamenii datori pnl din curtea de conturi. Sau poate niște omuleți verzi sunt de vină pentru dat afară un om care are dreptate, tot ei au dat bani la presa ca să tacă, tot ei au luat bani din bugetul spitalului și au donat angajatului exorcizat pardon exonerat de orice vină și tot ei bine înțeles au pus o banderola tot verde la cei de la curtea de conturi ca să nu vadă abuzurile managerului, conducătorilor CJ. Vive la revolution