Așa arată hoția! Pavelele de la Hala Centrală s-au crăpat la două luni după ce au fost montate

Deși lucrarea de pe esplanada din spatele Halei Centrale a fost finalizată în toamnă, pavelele montate de Symmetrica s-au crăpat deja @ Este o bătaie de joc: la fiecare doi pași, dai peste pavele crăpate sau fisurate @ Vechile pavele, care erau bune, fuseseră montate cu doar șapte ani în urmă @ Contracte mai vechi încheiate de Primăria Iași cu Symmetrica fac acum obiectul unui dosar penal în care s-a început urmărirea penală pentru „fals intelectual” @ Curtea de Conturi a făcut plângerea după ce a constat că s-a furat la nisipul și balastul din stratul de susținere @ În timpul controlului au fost scoase pavele, constatându-se diferențe enorme ale grosimii stratului de susținere: 1,5 cm – în realitate, față de 15 cm – în acte @ Scenariul se repetă, iar ca de fiecare dată, paguba este suportată doar din buzunarele ieșenilor

În ultimul mandat al lui Mihai Chirica, Primăria Iași a încredințat două contracte mamut firmei Symmetrica: 28,5 milioane de lei pentru montarea de pavele în zonele pietonale ale orașului. Lucrarea din spatele Halei Centrale este un caz absurd. Symmetrica a scos pavelele bune, montate cu doar șapte ani în urmă, și a pus în loc unele noi, care nu au trecut însă proba timpului. Un timp foarte scurt: lucrarea a început în vară și s-a terminat în toamnă. La doar două luni de la finalizare, Piața Prieteniei Româno-Elene, așa cum a fost botezată esplanada din spatele Halei Centrale, s-a umplut de pavele crăpate. Peisajul este grotesc și reflectă întocmai imaginea administrației locale, performantă doar în risipirea banului public. La fiecare doi pași, dai peste pavele crăpate, ciobite ori montate anapoda. Nu trebuie omis nici faptul că noua lucrare nu s-a confruntat până acum cu vreo succesiune de fenomene de îngheț și dezgheț care pot afecta în timp structura pavajului. Cele mai evidente crăpături au apărut în jurul gurelor de canal ori în perimetrul tulpinelor arborilor. Fisuri evidente au apărut însă și la alte pavele.

Specialiștii susțin că nu se poate stabili cu exactitate care este cauza apariției acestor fisuri și crăpături, dar că nu poate fi vorba decât despre lipsa calității pavelelor sau montajului defectuos.

Dosar penal pentru „fals intelectual”

În luna septembrie a anului 2020, după o serie de controale efectuate la Primăria Iași, Curtea de Conturi a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, semnalând un prejudiciu uriaș de peste 21.000.0000 lei. Sesizarea Curții de Conturi vizează mai multe nereguli descoperite la investiții derulate de Primăria Iași, în mandatele lui Gheorghe Nichita și Mihai Chirica. Printre acestea se numără și contractele încheiate de municipalitatea ieșeană cu firma Symmetrica pentru montarea de pavele în mai multe zone pietonale din oraș.

În toamna anului trecut, la solicitarea 7IAȘI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a confirmat faptul că în dosar a fost începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de „fals intelectual”.

Lucrări electorale. Stratul de susținere de 10 ori mai subțire

Curtea de Conturi a verificat două contracte încheiate de Primăria Iași în 2015 și 2016 pentru montarea de pavele pe trotuare și alei pietonale din oraș. Primul contract a avut o valoare de aproximativ 3,4 milioane lei, iar cel de al doilea de 5,6 milioane lei. Multe din lucrările aferente celor două contracte au fost executate în lunile premergătoare alegerilor locale din 2016 pe care le-a câștigat Mihai Chirica din postura de primar-interimar.

Inspectorii care au efectuat controlul au constatat abateri atât în privința modului în care au fost organizate procedurile de atribuire a contractelor cât și în privința modului în care au fost efectuate lucrările.

Astfel, cea mai gravă neregulă scoasă la lumină în urma controlului privește grosimea stratului suport pentru pavele, care trebuia să aibă 20  de centimetri (nisip și balast), dar în realitate au fost identificate zone în care acesta măsura doar 1,5 centimetri. Persoanele care au efectuat controlul au mers în teren împreună cu dirigintele de șantier, au scos pavele și au măsurat stratul suport.

„Din verificările efectuate s-a constatat că situațiile de lucrări care au stat la baza facturilor achitate de entitatea auditată nu atestă realitatea și exactitatea cantităților de lucrări executate (…)

În timpul inspecției fizice în teren efectuată de de echipa de audit în data de 24.04.2017, prin care s-a urmărit verificarea modului de realizare a lucrărilor de modernizare a străzilor și aleilor pietonale din zonele indicate în planșele desenate, s-a procedat la desfacerea unor pavele din pavaj având grosimea de 6 cm, precum și la măsurarea stratului suport așternut din balast și nisip (care trebuia să fie de 15 cm – balast compactat și 5 cm – nisip compactat), constatându-se că, în fapt, pe teren dimensiunea acestui strat a variat între 1,5 – 2 cm – nisip în cartierul Dimitrie Cantemir, 4 cm – nisip în zona Șoseaua Bucium și respectiv 9 cm – nisip amestecat cu balast”, se arată în nota de control a Curții de Conturi

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here