Orice manifestare a industriilor creative trebuie susținută și încurajată de către societate și inclusiv de către statul român. Libertatea de exprimare și viziunea artistică pot fi puse în valoare prin proiecte sustenabile și prin asocieri inspirate. Din păcate, nu este cazul și armatei române, care a permis organizarea unei defilări de modă ai asociației Kasta Morrely, a cărui fondator este cercetat de către DIICOT Iași pentru abuzuri sexuale săvârșite asupra unora dintre fetele care fac parte din această asociație.
Ce poate fi mai reprezentativ pentru cea mai importantă unitate militară din Iași decât asocierea publică cu un personaj cel puțin dubios?
Palatul Oștirii din Copou este una dintre clădirile simbol ale Iașului și totodată, este sediul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, care a trimis soldați români în misiuni din zone de conflict. Un eveniment de acest gen ar fi fost unul de bun augur pentru o armată modernă, cu o viziune contemporană, dacă nu ar fi fost umbrit de asocierea cu persoane cercetate de DIICOT, acuzată că ar fi abuzat sexual zeci de fete minore. Totuși, să nu uităm că armata se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor și că în general, ea este de partea poporului.
Ceea ce este de-a dreptul stupefiant este scuza penibilă privind procesul de aprobare pentru acest eveniment. Comandantul Brigăzii, generalul de brigadă Daniel Pop, a precizat că decizia a fost luată de la centru – cererea fiind depusă la MAPN – și că ei s-au conformat. Acesta este un exemplu relevant pentru modul în care se comunică și despre lipsa de implicare.
“Cred că orice comandant responsabil ar fi verificat istoricul sau imaginea unui organizator de evenimente și ar fi transmis opinia și recomandarea sa către factorii decizionali de la minister, chiar dacă decizia fusese luată deja la minister. Până la urmă, avem de-a face cu prestigiul și imaginea unei instituții de forță, care nu poate fi terfelită printre tocurile unor fotomodele conduse de persoane investigate de DIICOT. Ca să nu mai vorbim de aprobarea filmării cu drona a unui eveniment desfășurat într-o unitate militară. Nu poate garanta nimeni că imaginile aeriene cu conțin și detalii cu caracter clasificat sau secret și că materialul video nu va ajunge în mâinile altor forțe.
Domnule comandant, vă recomand să organizați o defilare de modă la care să participe doamnele din unitatea pe care o coordonați și să invitați ieșenii să admire și mai mult femeile din armata română. Îi puteți da și o simbolistică aparte, care să devină un eveniment tradițional de exemplu, pentru a celebra Ziua Iei românești”, a declarat Cristi Berea, senator USR PLUS.
Un tabloid central a publicat în 2020 mai multe declarații ale unor foste membre ale Asociației Kasta Morrely care spuneau că Morel Bolea, fondatorul asociației, a abuzat sexual și psihologic zeci de tinere minore; unele fiind de-a dreptul umilite zilnic. În urma acestor informații, DIICOT Iași a deschis o anchetă, care este în desfășurare.
Între timp, asociațiile și firmele conduse de Morel Bolea se bucură de sprijin financiar din partea lui Mihai Chirica prin finanțările pe care primăria le oferă ONG-urilor.