Arhitectul lui Simirad trântește cu monstru cu trei etaje pe un teren „întins pe o sfoară”

În administrația Chirica, aberațiile și anomaliile urbanistice nu cunosc limite @ În buricul târgului, într-o zonă protejată, pe o fâșie de pământ de doar 150 metri pătrați, a fost aprobată ridicarea unei clădiri cu parter și trei etaje @ Doi frați a căror nume nu are rezonanță publică sunt beneficiarii proiectului, însă „omul de la butoane” este Ionel Oancea, care a ocupat funcția de arhitect șef al orașului pe când primar era Constantin Simirad @ Acesta din urmă este consilierul nr.1 al actualului primar Mihai Chirica @ Imobilul cu parter și trei etaje va fi edificat pe stradela Silvestru nr.16, pe o parcelă lipită de blocul lui Ionel Oancea, ridicat la adresa stradela Silvestru nr. 18 @ Membrii comisiei de urbanism din primărie au decis să nu mai aprobe nici un proiect ce se edifică pe o suprafață de teren mai mică de 250 metri pătrați, dar pentru proiectul lui Oancea s-a făcut o excepție @ Parametrii urbanistici sunt întinși la maxim, deși terenul este mic și are o formă neregulată, în zig-zag: înălțime la cornișă 14 metri, procent de ocupare 50 la sută, coieficient de utilizare 2,5 @ Colac peste pupăză, în planșa proiectului, spațiul verde este amenajat pe un teren folosit drept cale de acces către un birou, iar proprietarilor le lipsesc vreo 25 de metri de teren care s-ar afla „în curs de concesionare” de la primărie

Când crezi că ai văzut toate grozăviile urbei, Mihai Chirica și primăria pe care o acesta o conduce mai produc o oribilă surpriză.

Comisiile de specialitate ale Primăriei Iași și funcționarii de la Urbanism au aprobat ridicarea unei clădiri cu parter și trei etaje pe o fâșie de pământ de doar 150 metri pătrați. Terenul are o formă neregulată, șerpuiește printre blocurile învecinate, care sunt foarte înghesuite. Proprietatea apaține fraților Florin și Ciprian Curia, care au cumpărat-o de la părinți în urmă cu aproximativ un an de zile. Anterior, părinții au făcut demersuri pentru a edifica pe teren o clădire, dar fără succes.

Salvarea a venit de la vecinul care a ridicat alături un bloc cu parter și patru nivele. Este vorba de Ionel Oancea, nimeni altul decât fostul arhitect șef al orașului în perioada în care primar era Constantin Simirad. Întâmplător sau nu, Simirad încă mai poate să tragă sforile în Palatul Roznovanu, deoarece este consilierul și sfetnicul primarului Mihai Chirica.

Excepție de la regulă pentru Oancea

Planul Urbanistic Zonal realizat de arhitectul Ionel Oancea a primit toate aprobările de la serviciile și comisiile de specialitate ale municipalității. Proiectul de hotărâre a fost redactat, urmând a fi supus votului din Consiliul Local.

Pentru Oancea s-au uns toate rotițele din Primăria Iași, deși la nivelul Comisiei de Urbanism s-a convenit să nu mai fie aprobate clădiri edificate pe terenuri cu suprafață mai mică de 250 metri pătrați.

Deși este o zonă protejată, iar clădirile sunt foarte înghesuite, parametrii urbanistici aprobați pentru ridicarea imobilului cu trei etaje au fost întinși la maxim. Mai precis, a fost stabilită o înălțime a clădirii la cornișă de 14 metri, procent de ocupare a terenului de 50 la sută și un coeficient de utilizare de 2,5.

Spațiu verde la ușa vecinului

Planșa PUZ a fost desenată de către arhitectul Ionel Oancea astfel încât să demonstreze că sunt respectate toate normele urbanistice, dar în teren situația este cu totul alta.

Astfel, pentru a se crea aparența că se respectă cota de spații verzi din incinta proprietății, într-unul din colțurile terenului a fost desenat un spațiu verde. Însă, dacă cineva se deplasează la fața locului poate observa că spațiul verde propus este amplasat, chiar în ușa vecinului, care este accesul către un spațiu comercial.

În plus, la calculul suprafețelor de teren, pentru a se justifica dimensiunile clădirii, se include și un teren al Primăriei Iași, pentru care proprietarii ar fi depus o cerere de concesiune.

„Suprafața terenului studiat prin PUZ CP este de 153 metri pătrați, deținut conform act de vânzare cumpărare 750 din 06.04.2017 și suprafața de teren de 25 metri pătrați (în curs de concesionare)” , se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Consiliu Local.

Blocul lui Oancea, lipit de terenul fraților Curia

Viitorul ne va arăta care este interesul lui Ionel Oancea în acest proiect. Cert este că el a reușit săobțină aprobări care altor arhitecți le erau interzise.

În plus, Ionel Oancea prin firma Artca SRL, a obținut în 2009 o finanțare europeană pentru ridicarea blocului de la adresa stradela Silvestru nr.16, iar alături, la numărul 18, urmează să se ridice acest imobil cu trei etaje. Blocul lui Oancea are parter, trei etaje și un al patrulea nivel cu destinația spațiu tehnic. Blocul are doar șapte locuri de parcare. Un fleac pentru fostul arhitect șef al orașului și mai apoi președinte al Comisiei de Urbanism.

Oancea: „Clădirea este o necesitate. Orașul are nevoie de plombe”

Fostul arhitect șef susține cu tărie cauza clădirii ce se va ridica pe o fâșie de pământ.

„Vecinul a construit pe limita de proprietate. Acum, din stradă se vede un perete de calcar, care este neplăcut vizual. Această clădire este o ncesitate. Va fi construită spate în spate cu cea existentă. Orașul are nevoie de plombe de astea”, a declarat pentru 7IAȘI Ionel Oancea.

Tudor LEAHU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here