Arctic a dat în judecată Primăria. Producătorul de electrocasnice revendică un spațiu central și teren

Producătorul de electrocasnice Arctic SA se judecă cu municipalitatea pentru a obține proprietatea unui spațiu și a unui teren în suprafață de 350 mp situate pe strada Sfântu Lazăr nr.6

Cunoscutul producător de aparatură electrocasnică, Artic Găești (renumit înainte de 89 pentru producția de frigidere) se judecă cu municipalitatea ieșeană pentru a obține definitiv proprietatea asupra spațiului pe care îl folosește în municipiul Iași de o perioadă lungă de timp. Este vorba despre spațiul comercial de pe strada Sfântu Lazăr nr.6, vis a vis de actualul sediu al Serviciului Român de Informații, în care a funcționat magazinul societații, dar și unitatea prin care se asigura service-ul clienților.  ”Am dobândit în anul 1994 dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Iași, strada Sfântu Lazăr nr.6, prin participarea cu active proprii la construirea imobilului clădire. Am avut o posesie pașnică și liniștită asupra imobilului, comportându-ne ca un adevărat proprietar pe parcursul ultimilor 22 de ani, dovadă fiind achitarea impozitului către bugetul local al Consiliul Local al municipiului Iași. Mai mult, clădirea respectivă reprezintă spațiul de lucru, fiind o dovadă în plus privind deținerea calității de proprietar”, se arată în cererea depusă de Arctic SA.

Conoscutul producător a mai arătat că în momentul în care a început construirea blocului de locuințe la parterul căruia s-a aflat blocul a avut o înțelegere cu GIGCL (Grupul Întreprinderilor de Gospodărire Comunală Locală). Astfel, Arctic a arătat că a contribuit financiar la edificarea blocului, urmând ca potrivit înțelegerii să-i revină spațiul comercial. Între timp, GIGCL s-a desființat, activitatea de administrare spații a fost preluată de primărie și astfel s-au născut și SC Salubris SA și Apa Vital SA (inițial RAJAC) care au preluat activitățile de salubrizare și apă-canalizare. De aceea, Artcic a chemat în judecată și cele două societăți. Numai că, municipalitatea și cele două societăți comerciale au arătat că nu dețin dreptul de proprietate asupra spațiului comercial și nici nu face parte din domeniul public. Cu toat acestea, cererea Arctic Găești a fost respinsă de judecători. Asta deoarece nu a oferit suficiente dovezi pentru a arăta ca are tot dreptul să devină proprietarul spațiului.

„Mai trebuie precizat că, așa cum s-a arătat, în raport de limitele investirii instanței, din faptul achitării unei sume de bani, ce ar putea corespunde valorii bunului imobil, nu se poate trage concluzia dobândirii dreptului de proprietate, în lipsa altor elemente, iar din faptul achitării impozitului pentru imobilul în cauză către serviciul de finanțe al unității administrativ teritoriale de unde se află situat imobilul, nu se poate concluziona existența dreptului de proprietate în patrimoniul reclamantei”, au arătat judecătorii de la Tribunal.

Arctic Găești a formulat recurs, iar dosarul se judecă acum la Curtea de Apel Iași.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here