Reprezentanții grupului de firme Arcadia susțin că la UMF se încalcă legea în mod frecvent și că instituția este condusă cu dublă măsură, funcție de interesele de moment ale rectorului Viorel Scripcariu. Rudele și acoliții rectorului sunt favorizați, în timp ce restul sunt „discriminați” și „abuzați”, este acuzația pe care o formulează reprezentanții grupului de firme controlat de familia Fiterman. Grupul Aracadia a dat în judecată UMF după ce rectorul Viorel Scripcariu a decis să nu mai permită medicilor rezidenți să presteze activități în spitalele familiei Fiterman. Însă în același timp, Scripcariu a favorizat SC Centrul de oncologie Euroclinic SRL Iași, deținut de „dr. Constantin Volovăț – rudă/afin cu rectorul UMF Iași”, dar și White Cross SRL, firma prorectorului Adrian Covic și a președintei comisiei de etică a UMF, Cristina Gavrilovici. La patru luni de la începerea procesului, avocații lui Fiterman au recunoscut dauna provocată de Scripcariu: „Dobândirea calității de spital clinic și/sau secții clinice în spital se traduce prin obținerea unor condiții mai avantajoase sub aspectul modalității de decontare a serviciilor medicale de către CNAS, aspect de natură a atrage, din nou, mai mulți pacienți și implicit mai mult profit”
Războiul dintre familia Fiterman și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Viorel Scripcariu, scoate la iveală unele dintre cele mai grave ilegalități care se petrec în administrarea instituției de învățământ superior. Reprezentanții grupului de firme Arcadia susțin că la UMF se încalcă legea în mod frecvent și că instituția este condusă cu dublă măsură, funcție de interesele de moment ale rectorului Viorel Scripcariu. Rudele și acoliții rectorului sunt favorizați, în timp ce restul sunt „discriminați” și „abuzați”. Nu vă faceți iluzii că pe familia Fiterman i-a năpădit dintr-odată onestitatea, spiritul civic și dorința de a se respecta legile în România. Nu sunt victime, nu sunt martiri și nici purtătorii stindardului dreptății. Demersul lor nu este despre a se face dreptate, ci despre răzbunare, frustrare și, mai ales, despre a strica „mersurile” din UMF Iași de care ei nu mai pot beneficia în acest moment. Ani la rândul, cât timp s-a situat de partea celor care beneficiau de ”abuzul de putere” al rectorilor și Senatului UMF Iași, familia Fiterman nu era atât de înflăcărată și revoluționară. Însă documentele și informațiile prezentate în cadrul procesului nu pot fi ignorate din cauza motivației demersului Arcadia. Și nu ne referim la judecători, ci la Ministerul Educației, care ar trebui să intervină față de confiscarea unei instituții de învățământ de către un grup de persoane aflate tranzitoriu la conducerea acesteia. Lovită în ceea ce prețuiește cel mai mult, profitul, familia Fiterman a alocat resurse importante pentru a demonstra corupția și imoralitatea din UMF Iași, însă rămâne de văzut dacă instituțiile statului vor să pună capăt acestor ilegalități și să facă curățenie în mediul universitar medical ieșean.
Visul ”mai mult profit” s-a năruit
Între UMF Iași și Arcadia Medical Center, Arcadia Cardio și Arcadia Hospital au fost încheiate trei contracte de colaborare în vederea acreditării celor trei unități medicale ca spitale clinice. În ianuarie 2022, după un conflict prelungit cu Dragoș Negru, directorul și asociatul familiei Fiterman în afacerea Arcadia, rectorul Viorel Scripcariu decide rezilierea contractelor de colaborare cu cele trei unități medicale. Oficial, motivația invocată de către UMF a fost imposibilitatea realizării obiectului contractului, respectiv acreditarea Arcadia ca spitale clinice, din cauza faptul că cele trei unități medicale nu au medici angajați care să fie în același timp cadre universitare la UMF Iași.
7IAȘI arăta, încă de la începutul conflictului, că pierderea generată de talpa pusă de Scripacariu afacerii familiei Fiterman se rezumă simplu: bani și imagine. Un spital clinic privat are două mari atuuri: clasificare superioară și medici rezidenți. Ambele înseamnă bani. Finanțarea spitalelor se face în funcție de această clasificare, iar tariful decontat pentru același serviciu medical crește funcție de categoria de clasificare. Iar rezidenții înseamnă forță de muncă gratis deoarece aceștia sunt plătiți direct de Ministerul Sănătății, dar prestează muncă în spitalul în care au fost repartizați.
Dacă la începutul procesului Arcadia nega miza acestor contracte de colaborare vorbind de principii și corectitudine, la patru luni de la începerea procesului, avocații lui Fiterman au recunoscut dauna provocată de Scripcariu: „Dobândirea calității de spital clinic și/sau secții clinice în spital se traduce prin obținerea unor condiții mai avantajoase sub aspectul modalității de decontare a serviciilor medicale de către CNAS, aspect de natură a atrage, din nou, mai mulți pacienți și implicit mai mult profit.”
Pentru prima dată nu se mai vorbește despre „onorea pătată”, ci despre prejudiciul material cauzat, despre pierderea unor avantaje și despre necesitatea reparației proporțională cu dauna.
Ilegalități pe bandă rulantă
Însă, mai importante decât „suferința” familiei Fiterman pentru că vă câștiga mai puține milioane de euro pe viitor, sunt informațiile și documentele pe care avocații Arcadia le-au produs în ultimele luni și le-au pus la dispoziția judecătorilor. Plecând de la motivația oficială comunicată de UMF Iași pentru a rezilia contractele de colaborare, respectiv lipsa cadrelor universitare angajate, Arcadia vrea să demonstreze că rectorul Viorel Scripcariu încalcă legea în mod sistematic. Arcadia a cerut UMF Iași să pună la dispoziție lista cu spitalele/clinicile medicale cu care există încheiate contracte de colaborare valabile. Pe documentul făcut public de către UMF Iași, pe lângă unitățile medicale din Iași, se regăsesc 31 de spitale, dintre care 16 din localități precum Baia-Mare, Bisericani, Mangalia, Câmpulung-Muscel, Rădăuți, Botoșani, Galați, Hârlău, etc. Pentru a vedea dacă UMF Iași a respectat întocmai procedura și legislația în cazul colaborărilor cu aceste unități medicale, avocații Arcadia au cerut unui număr de 18 instituții să precieze dacă au ca angajați cadre universitare din UMF și dacă au repartizați rezidenți. Răspunsurile primite arată că Scripcariu aplică legea discreționar. ”Reținem că 9 spitale din cele 18 interpelate au răspuns că NU au cadre didactice ale UMF Iași care să funcționeze ca medici în respectivele spitale; deci facem dovada că prin raportare la motivele invocate nouă, lipsa cadrelor didactice, lipsa condițiilor pentru a menține contractele de colaborare, nici aceste 9 spitale NU le au întrunite, dar totuși UMF Iași le-a menținut contractele de colaborare, dovada fiind și acest aspect pentru lipsa de oportunitate, temeinicie și abuz de putere.” arată avocatul Arcadia. Este evident că la UMF s-a încălcat legea când s-au încheiat acele contracte de colaborare. Au avut o tresărire de moment și și-au dat seama de ilegalitățile comise și i-au reziliat contractele familiei Fiterman. Dar de ce au continuat să mențină valabile alte contracte ilegale?
Acreditări ilegale pentru neamurile rectorului
Unul dintre contractele de colaborare ale UMF a beneficiat de o atenție deosebită din partea Arcadia: centrul oncologic Euroclinic ce aparține doctorului Constantin Volovăț. Avocații lui Fiterman au cerut Ministerului Sănătății lămuriri cu privire la autorizarea Euroclinic ca spital clinic. Arcadia acuză că UMF a încălca legea în cazul acestei autorizări întrucât centrul Euroclinic nu îndeplinea condițiile legale. Se acreditează ideea că mobilul acestei ilegalități îl reprezintă relația de rudenie dintre rectorul Viorel Scripcariu și proprietarul unității medicale private. „Răspunsul Ministerului Sănătății prin email la data de 03.05.3033 ne comunică ordinul 598/2020 pentru acordarea statutului clinic pentru SC Centrul de oncologie Euroclinic SRL Iași – spitalul privat menționat și de noi în acțiune ca deținând un singur cadrul didactic – dr. Constantin Volovăț – rudă/afin cu rectorul UMF Iași și raportat la care susținem că s-a produs discriminarea față de subscrisele” precizează avocații Arcadia în documentele depuse la instanță.
Clinica lui Covic, favorizată de Scripcariu
Războiul dus de Arcadia este unul total. Familia Fiterman nu lovește numai în Viorel Scripcariu, ci și în apropiații acestuia din board-ul UMF Iași care fac posibilă conducerea autoritară, discreționară și abuzivă a instituției de învățământ. Arcadia arată că după ce le-au fost reziliate contractele pentru că nu îndeplineau condițiile legale, UMF a încheiat cu firma prorectorului Adrian Covic și a președintei comisiei de etică a UMF, Cristina Gavrilovici, un contract similar deși această unitate medicală nu este acreditată de către Ministerul Sănătății. Așadar, conducerea UMF aplică o dublă măsură funcție de interesele personale ale rectorului și nu în funcție de lege.
„Hotărârea Senatului UMF Iași nr. 24 din 15.12.2022 prin care avizează favorabil propunerea de structură clinică pentru SC White Corss SRL – centrul de dializă Verde Clinic și încheierea contractului de colaborare cu această unitate privată – rămâne a se dovedi de către UMF că ea este acreditată de Ministerul Sănătății și că are cadre didactice în structura medicilor. După știința noastră, această clinică este a dlui prorector Covic și a surorii sale dna. Dr. Gavrilovici – președinte al Comisiei de etică din UMF Iași, deci este tot un act emis ca formă a excesului de putere comparativ cu denunțarea noastră, prin raportare la interesul instituțional de a aviza doar propuneri de colaborare subiective chiar fără întrunirea condițiilor legale; și în egală măsură, dovada lipsei de oportunitate a denunțării noastre, prin compararea condițiilor de colaborare și de desfășurare a activității medicale cu studenții/rezidenții în aceste organisme private.” se menționează în înscrisurile depuse la Tribunalul Iași.
Rareș Neamțu