O firmă cu numai 20 de angajați va livra facturile pentru 113 mii de abonați ai ApaVital SA Iași. Firma Pink Post Solutions SRL a câștigat în fața Poștei Române contractul de 200 mii de euro, în urma unei licitații care ridică mari semne de întrebare. Furnizorul de apă a eliminat din caietul de sarcini câteva condiții care ar fi dus la descalificarea firmei. Firma din București, care are doar 20 de angajați, a câștigat procedura în fața Poștei Române, care are peste 700 de poștași care acoperă tot județul. La o licitație similară organizată anul trecut de Primăria Sectorului 4, firma Pink Post Solutions a fost descalificată, deoarece nu a putut dovedi că poate acoperi întreaga zonă de distribuire a corespondenței. În plus, Poșta Română s-a oferit să realizeze printarea și împlicuirea facturilor în cadrul aceluiași contract, însă ApaVital SA a ales să încredințeze și acest serviciu unei alte firme, condusă de un fost director la stat condamnat la închisoare. Pentru printare și împlicuire, ApaVital plătește suplimentar încă 40.000 de euro. Toate instituțiile cu volum mare de corespondență, printre care cele ce țin de Ministerul Justiției (Tribunalul, Judecătoria, Curtea de Apel), Casa Națională de Sănătate, DGASPC, AJOFM, ANAF, lucrează doar cu Poșta Română, deoarece este singura companie care poate acoperi întreg județul.
Un contract de peste 200 mii de euro derulat de compania ApaVital SA Iași a ajuns pe mâna unei firme cu doar 20 de angajați din zona Capitalei. ApaVital SA a scos la licitație contractul pentru servicii poștale de distribuire a corespondenței, facturi, notificări și alte documente, contract cu o valoare de 1,17 milioane lei (236 mii de euro), la care au depus oferte Compania Națională Poșta Română SA și firma Pink Post Solutions SRL din Ilfov.
Contractul a ajuns în cele din urmă la firma Pink Post Solutions, criteriul de atribuire fiind legat de prețul cel mai scăzut, cu puțin peste 1 milion lei (200 mii euro). Contractul este valabil pentru anul 2023. Lucrurile ar părea simple până la un punct, însă afacerea din spatele distribuirii facturilor emise către ieșeni este cu totul și cu totul de altă natură.
O firmă cu 20 de angajați se va ocupa de peste 113 de mii de abonați
Pink Post Solutions SRL are un trecut plin de reclamații, societatea fiind parte a grupului Pink Post a afaceristului Octavian Radu. Firma cu numai 20 de angajați, conform Ministerului Finanțelor Publice, ar urma să se ocupe de distribuirea corespondenței către 113.372 abonați pe care compania ApaVital SA Iași îi are în prezent. Asta, în condițiile în care societatea a arătat comisiei ApaVital SA că nu va subcontracta serviciile. Detaliul legat de numărul extrem de mic de angajați ai Pink Post SRL pare că a fost trecut cu vederea de compania de apă a județului Iași, raportat la faptul că aceștia nu ar putea acoperi toate localitățile ieșene, dar și cele din alte zone unde ApaVital SA are abonați.
Oferta Poștei Române nu a fost luată în calcul! Compania are peste 700 de poștași în Iași
Competitorul Pink Post Solutions SRL a fost Compania Națională Poșta Română SA. Societatea cu capital de stat este singura care poate acoperi tot județul, prin numărul mare de angajați pe care îi are, criteriu care însă nu a foat luat în calcul. În județ, Poșta are circa 700 de poștași, din care 500 numai în mediul rural. Poșta are în prezent contracte în derulare cu mai multe instituții mari din Iași, printre care cele ce țin de Ministerul Justiției (Tribunalul, Judecătoria, Curtea de Apel), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), etc, practic instituții care au un volum mare de lucru, cu sute de plicuri care sunt trimise zilnic și care ar fi putut să acopere numărul de abonați pe care îi are compania ApaVital SA Iași. Și totuși, comisia de licitație a stabilit ca oferta celor de la Pink Post să fie câștigătoare, riscând distribuția facturilor în tot județul.
ApaVital SA a ignorat experiența similară în astfel de contracte! Cu certificat CAEN se rezolvă
Mai mult, ApaVital SA nu a luat în calcul un alt criteriu pe care alte instituții publice l-au trecut în caietele de sarcini, respectiv experiența similară în furnizarea unor astfel de servicii. Cei de la ApaVital SA au susținut că fiind o achiziție simplificată acest criteriu nu a mai fost necesar, chiar dacă firma a venit cu numai 20 de angajați.
„Legislația în domeniu recomandă ca în caietele de sarcini să fie impuse condiții cât mai relaxate, cât mai puțin restrictive, care să atragă un număr cât mai mare de participanți și să stimuleze competiția, ceea ce ApaVital SA a și făcut. Fiind vorba despre o procedură de achiziție simplificată, nu există obligația să se solicite prin caietul de sarcini o experiență similară, fiind suficientă prezentarea de către participanți a unui certificat constatator pe cod CAEN, prin care societățile participante demonstrează că pot furniza acest gen de servicii”, au mai transmis cei de la ApaVital SA.
Pink Post Solutions a fost descalificată în licitații asemănătoare ! ApaVital SA livrează după numere cadastrale
Iar asta nu a fost tot. ApaVital SA Iași nu a luat în calcul la licitație și un alt aspect care a făcut ca Pink Post Solutions SRL să pună mâna pe contract. În cazuri similare, entitățile publice au trecut ca o condiție în caietul de sarcini ca procentul de distribuire a trimiterilor cu confirmare de primire să fie de 100 la sută. În 2021, Pink Post Solutions SRL a fost descalificată de Primaria Sector 4 Bucuresti pentru ca nu a îndeplinit acest criteriu legat de livrarea plicurilor emise de autoritatea locală. Pink Post Solutions SRL își asumase un procent de 60 la sută, astfel încât a fost descalificată pentru că nu a îndeplinit criteriul, ceea ce nu a fost și în cazul licitației de la Iași. Și în acest caz, ApaVital SA nu a luat în calcul acest aspect, susținând că ar fi condiție restrictivă.
„Procentul de distribuire a trimiterilor cu confirmare de primire precizat în caietul de sarcini a fost rezultatul unor experiențe rezultate din derularea unor contracte anterioare, în cadrul cărora am constat că este dificil să impui o astfel de condiție restrictivă, în condițiile în care, de exemplu, multe dintre străzile din zona metropolitană Iași sau din județ sunt identificate nu cu nume sau cu numere4 de străzi, ci cu numere de parcele cadastrale”, au susținut cei de la ApaVital SA.
Cine este Pink Post Solutions SRL
Pink Post Solutions SRL este fosta Total Post. Asociații companiei sunt Intrapan Limited din Cipru care deține 98.1 la sută și Pink Post Office SRL cu 1.9 la sută din acțiuni. În acte, administratorul societății este Marius Petroiu, compania fiind însă creată de Octavian Radu, de la grupul Pink Post. Pe 2021 a avut o cifră de afaceri de 80,9 milioane lei, un profit de 1,6 milioane lei, datorii de 20,5 milioane lei, la 20 de angajați. Presa din țară a relatat în mai multe rânduri cum această companie s-a lipit la nenumărate contracte pe bani publici de la diverse instituții de interes local.
ApaVital SA s-a spălat pe mâini: „Contract derulat în condiții de transparență”
ApaVital SA a anunțat chiar că putea da acest contract direct, însă a apelat la o licitație pentru a aduce mai mulți participanți. Astfel, Pink Post Solutions SRL a reușlit să pună mîna pe contractul de 200 mii de euro, în condițiile în care vine cu un număr extrem de mic de angajați.
„Documentația privind atribuirea de către ApaVital SA a contractului de servicii poștale de distribuire a corespondenței a fost postată în SEAP (SICAP- n.r.), în condiții de transparență publică, oferind posibilitatea oricărei societăți care îndeplinea condițiile solicitate de a participa la procedură. În faza de susținere a ofertelor, oricare dintre participanți avea posibilitatea de a cere clarificări. Compania avea posibilitatea de a încredința acest contract direct, însă, din dorința de a atrage cât mai mulți participanți și de a obține astfel un preț competitiv, a apelat la o procedură de licitație simplificată”, au transmis oficialii ApaVital SA.
Operațiunea împlicuirea a ajuns la un fost director al Poștei! Contract de peste 200 mii lei
Mai mult, ApaVital SA a dat un alt contract privind împlicuirea și printarea facturilor, contract dat către firma Letter Lionpost SRL, societate cu numai 8 angajați, conform datelor Ministerului de Finanțe. Peste acest lucru firma a încasat 216 mii lei, la procedură participând trei societăți. Asta, în condițiile în care Compania Națională Poșta Română SA putea face acest serviciu de împlicuire și printare odată cu cel de distribuire, obiectul licitației la care a participat cu Pink Post Solutions SRL. Deși firma este reprezentată de Valentina Rădulescu, aceasta îi aparține unui fost director al Companiei Poșta Română, Dumitru Daniel Neagoe, acuzat în trecut de luare de mită și condamnat la șase ani de închisoare pentru că a cerut beneficii materiale de la o companie în schimbul acordării unor contracte privind servicii de curățenie și reîncărcare a cartelelor telefonice pre-pay. Conform presei centrale, firma acestuia a avut contracte cu Ministerul Afacerilor Interne de 300 mii de euro anual.
Vlad ROTARU