Apartamentele basarabeanului Ruslan, bani aruncati pe geam! Apa cu portia la robinet si centrale pe avarie

Din cauza lacomiei dezvoltatorului basarabean Ruslan Rotaru, locatarii ansamblului Sun City nu beneficiaza de apa de cat cand si cand, iar centralele de apartament nu functioneaza normal, intrand frecvent pe modul avarie @ Reteaua de alimentare cu apa a fost realizata pentru 48 de apartamente, dar Ruslan Rotaru a construit 168 de apartamente @ De ce a autorizat Primaria Iasi complexul imobiliar, din moment ce avizul ApaVital a fost emis doar pentru 48 de apartamente?

Un nou scandal izbucneste in Iasi in jurul unui proiect imobiliar edificat in zona Galata. Complexul rezidential Sun City din soseaua Iasi-Voinesti, realizat de moldoveanul Ruslan Rotariu, sta pe un butoi de pulbere. Locatarii Sun City Residence reclama faptul ca, in momentul de fata, desi complexul e locuit in proportie de doar 50%, exista probleme in furnizarea utilitatilor in parametri normali.

„ Avem mari probleme cu apa potabila. Nu este presiune in retea. De multe ori centralele intra pe avarie intrucat presiunea la apa e mica. Nu putem sa ne spalam si nu ne putem trai viata in conditii normale. Dezvoltatorul ne-a mintit si ne spune ca e vina celor de la ApaVital. Noi am fost si ne-am interesat si nu are dreptate. Iar in acest moment nu sunt vandute toate apartamentele din complex. Cand se vor muta toti locatarii cred ca doar cei de la parter vor avea apa potabila!”, spune unul dintre primii locatari ai complexului.

Oamenii au aflat de la ApaVital ca nu pot incheia un contract pentru furnizarea apei potabile. Astazi complexul este alimentat pe baza unui contract incheiat de dezvoltator, in faza constructiei, pe organizare de santier, iar contractul nu poate fi transferat pe asociatia de proprietari a complexului imobiliar intrucat dezvoltatorul a construit de trei ori mai multe locuinte decat in avizul de principiu eliberat de Apavital.

Smecherii in acte

Reprezentantii ApaVital ne-au informat faptul ca problema a fost generata 100% de catre dezvoltator, care, in lacomia dupa un profit cat mai mare, a facut o retea de alimentare cu apa subdimensionata. Dezvoltatorul a solicitat aviz pentru 48 de apartamente si in realitate a construit 168, astfel ca reteaua de apa nu poate face fata consumului de trei ori mai mare decat cel estimat.

„ In anul 2015 a fost emis un aviz pe numele Plesca Liviu, aviz care a fost preluat ulterior, in aceeasi termeni si conditii, de catre Ruslan Rotaru. Avizul a fost eliberat doar pentru construirea unui numar de 48 de apartamente. In loc au fost construite 168 de apartamente fapt care a generat problema presiunii si a discontinuitatii in alimentare. In prezent noi nu putem aproba transferul contractului de pe numele dezvoltatorului pe asociatia de locatari deoarece nu putem asigura serviciul de furnizare a apei in parametri normali.” spun reprezentantii Apavital.

Proprietarii buni de plata

Cand un dezvoltator solicita un aviz, Apavital calculeaza, in functie de numarul de locuinte, un consum maximal, rezultand astfel parametrii retelei ce trebuie executata: debit si presiune. Aceste lucrari trebuie suportate in totalitate de catre dezvoltatori. In cazul bransamentelor unor imobile cu un numar ridicat de locuinte, cum este cazul Sun City Residence, de cele mai multe ori solutia tehnica este una costisitoare intrucat debitul si presiunea in retea trebuie sa fie mai mari pentru a putea deservi cele 168 de locuinte la parametri normali. Astfel ca, in loc sa scoata din buzunar peste 100.000 de euro, cat ar fi costat realizarea retelei de alimentare cu apa la parametrii normali, Ruslan Rotaru a preferat o solutie tehnica mai putin costisitoare, dar care ii lasa fara apa potabila pe locatarii celor peste 150 de locuinte.

„Daca avizul era solicitat pentru 168 de apartamente solutia tehnica ar fi fost alta, iar investitia dezvoltatorului ar fi fost una mai complexa si mai costisitoare. Ma mir ca Primaria a eliberat autorizatia pentru un numar mai mare de apartamente decat cel specificat in aviz. In prezent am identificat doua solutii: una ar fi ca alimentarea cu apa sa se realizeze din alta conducta ce a fost realizata de un alt investitor privat, iar a doua este ca apa sa fie furnizata din reteaua publica care se afla la sute de metri, fapt ce presupune o investitie suplimentara. De altfel, daca avizul initial ar fi fost solicitat pe 168 de locuinte aceasta ar fi fost solutia data de noi de la bun inceput. Acum investitia va trebui sa se faca din banii locatarilor, cand la inceput ar fi fost facuta pe banii dezvoltatorului”, au mai precizat reprezentantii Apavital.

Ruslan si contorul bucuclas

De cealalta parte, dezvoltatorul Ruslan Rotaru se spala pe maini si ofera niste explicatii halucinante. La adapostul milioanelor de euro incasate, pe Ruslan nu-l mai intereseaza problemele locatarilor. Problema presiunii ar fi de la un apometru care trebuie schimbat.

„ Nu are cum sa fie asa ceva. Autorizatia de construire a fost emisa pentru toate blocurile. Problema este la un apometru care este subdimensionat dar care poate fi inlocuit”, a declarat in prima faza Rotaru.

Dupa cateva minute acesta a transmis un sms prin care sustine aceeasi ipoteza dar reformulat altfel.

„De la ApaVital mi s-a spus ca trebui ca asociatia de locatari sa depuna o cerere de supradimensionare a contorului si cu asta trebuie sa se rezolve problema care persista, din cate am inteles, rar, in orele de varf.”

Primaria mana-n mana cu teparul

Locatarii Sun City sunt revoltati si pe reprezentantii Primariei Iasi, care au fost complici la aceasta escrocherie. Eliberarea unei autorizatii de construire se face dupa obtinerea mai multor avize de la diverse institutii. Printre ele si Apavital. Compania Apavital a eliberat un aviz pentru 48 de locuinte, Primaria Iasi da autorizatie pentru 168! Cum a fost posibil ca Primaria Iasi sa nu sesizeze neconcordanta intre documente?! Exista in Primaria Iasi proiecte care sunt amanate cu lunile de zile pentru neconcordante mai mici, si altele care trec ca Voda prin loboda! Cum de au scapat din vedere cele 120 de apartamente in plus? Asa cum a scapat probabil si etajul in plus construit ilegal, fara autorizatie, la fiecare dintre cele sapte imobile, dar pentru care reprezentantii Primariei Iasi au semnat receptia finala ca si cum totul ar fi fost in ordine! Toate acestea se rasfrang insa asupra iesenilor de buna credinta care au achizitionat apartamente in acest complex imobiliar. De unde sa stie ei ca Primaria Iasi e mana-n mana cu dezvoltatorul si le serveste o mare teapa?

Rares Neamtu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here