Aparate nou-nouțe care ar putea trata sute de bolnavi de cancer, zac nefolosite de un an. Institutul de Oncologie din Iași nu a primit aviz pentru ele

Un accelerator de particule şi un aparat pentru tratarea cancerelor de col uterin și esofag de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi pentru care s-au cheltuit peste 12 milioane de lei și care ar putea ajuta sute de pacienți lunar nu pot fi folosite. Au fost cumpărate din 2012, dar pentru că ambele sunt dispozitive care folosesc radiaţii X nici până acum nu au primit avizul de funcţionare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. 

 

Acesta este acceleratorul de particule cumpărat în septembrie 2012 cu aproape 10 milioane de lei. De atunci, este doar un obiect de decor într-o cameră special amenajată la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, arată Digi24.

 

Miile de bolnavi de cancer se tratează la alte două acceleratoare din Iaşi.

Acestea sunt supraaglomerate. Zilnic, la unul fac câte 60 de pacienţi terapie, iar la celălalt, 90. Deşi se lucrează la foc continuu, listele de aşteptare se întind pe două luni.

 

 

„În timp boala se agravează şi noi ne agăţăm cu speranţa de aceste şedinţe. Ar trebui să fie mai multe ca să poată să vindece oamenii, de asta sunt aparatele, nu ca să stea să fie prăfuite şi oamenii să stea să sufere”, spune pentru Digi24 o pacientă. 

 

„Nouă ne trebuie şi aparate şi paturi ca să stăm aici. O lună jumătate să stai să te ţină aici în spital, dacă ar fi două ar fi şi durata, adică oamenii ar fi mai mulţi, ar fi altfel”, este de părere un alt pacient. 

 

Specialiştii speră ca peste două săptămâni, aparatul la care ar putea face şedinţe zilnic peste 60 de bolnavi de cancer, ar putea obţine avizul de funcţionare.

 

„Procedurile de autorizare sunt foarte greoaie, s-a prelungit această perioadă de autorizare, nu a depins de noi acest lucru”, a explicat pentru Digi24 Anca Munteanu, medic primar radioterapie.

 

Nefolosit este şi aparatul de brahiterapie folosit în terapia cancerelor de col uterin şi de esofag. Dispozitivul, care a costat 1,8 milioane de lei și a fost cumpărat în 2012 nu a primit nici până acum autorizaţia de funcţionare.

 

„Sunt foarte multe cazuri care ar beneficia de brahiterapie fie în scop curativ, fie paleativ. Din păcate, noi trimitem aceşti pacienţi către alte centre în cazul în care este indicată brahiterapia”, a mai spus Anca Munteanu.

 

Anual, peste 10.000 de pacienţi ajung la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here