În incinta Stației de Epurare Dancu a fost construită ilegal o bază sportivă cu trei terenuri de tenis (două acoperite cu balon presostatic), cu instalații de nocturnă și de încălzire @ Terenurile de tenis sunt administrate de antrenorul care îl menține în formă pe directorul ApaVital, Mihai Doruș @ Baza sportivă a fost construită în toamna anului 2020, după cum arată imaginile de pe Google Earth @ Reporterii 7IAȘI au vizitat incognito baza sportivă din Stația de Epurare Dancu sub pretextul că doresc să închirieze unul dintre terenurile de tenis @ O angajată a ApaVital făcea curățenie în vestiar, iar paznicul ne-a spus că trebuie să-l căutăm pe „domnul Damian” @ Pe facebook antrenorul Doru Damian se mândrește cu prietenul său, directorul Mihai Doruș, alături de care s-a pozat la finalul unei competiții pentru seniori @ Într-un răspuns transmis redacției, conducerea ApaVital susține că terenurile de tenis din incinta stației de epurare Dancu sunt pentru „activități sportive ale angajaților și copiiilor acestora” @ În realitate însă, doar Mihai Doruș și angajații de la Dancu știu despre existența terenurilor @ „Doar Doruș joacă acolo. În rest, sunt elevii lui Damian, antrenorul. Oameni cu bani, care își permit”, explică o sursă din interiorul companiei @ Baza sportivă a fost construită fără autorizație de construire @ „Nu am nevoie, pentru teren de sport nu se cere autorizație”, a spus Doru Damian @ „Este nevoie de autorizație, dar în incinta stației de epurare nu se pot construi decât clădiri care deservesc stația. Este zonă de protecție, se poate planta iarbă sau copaci, altceva nu este permis”, a spus un expert în urbanism consultat de 7IAȘI @ ApaVital mai deține un teren de tenis cu nocturnă, construit, de asemenea, ilegal pe malul Lacului Chirița, rezerva de apă a municipiului Iași
În incinta Stației de Epurare Dancu a fost construită ilegal o bază sportivă cu trei terenuri de tenis. Mihai Doruș, directorul ApaVital, este un mare pasionat al sportului alb, iar terenurile de tenis sunt administrate de către antrenorul care îi menține vie această pasiune. Este o investiție semnificativă, două dintre terenurile de tenis fiind acoperite cu balon presostatic cu instalații de încălzire. Sunt instalații de noctură și, de asemenea, a fost construit și un vestiar.
Terenul pe care a fost amenajată această bază sportivă face parte din domeniul public al județului Iași, este împrejmuit cu garduri cu sârmă ghimpată, iar accesul se realizează pe o alee cu barieră, fiind asigurată de asemenea și paza de către o firmă specializată.
Baza sportivă a fost construită în vara și toamna anului 2022, după cum reiese din imaginile disponibile pe Google Earth.
Antrenorul directorului Doruș administrează baza sportivă
Cele trei terenuri de tenis din incinta Stației de Epurare Dancu sunt administrate de către antrenorul Doru Damian prin intermediul clubului sportiv pe care îl deține, Tenis Club Micul As. Damian este un apropiat al lui Mihai Doruș, „este antrenorul său personal”, după cum susține o sursă din interiorul companiei ApaVital. De altfel, pentru pagina sa de facebook Doru Damian a ales o fotografie de profil în care apare alături de directorul Mihai Doruș la festivitatea de premiere organizată la finalul unei competiții pentru seniori.
În urmă cu câteva zile, reporterii 7IAȘI au vizitat baza de la Dancu sub pretextul că intenționează să închirieze un teren de tenis. Chiar paznicul care păzește principala cale de acces în stația de epurare, a explicat că de terenuri se ocupă „domnul Damian, antrenorul”. Acesta nu se afla însă la acel moment la bază. Dimineața, o angajată a ApaVital SA făcea curățenie în vestiar, o clădire de câteva zeci de metri pătrați, construită recent, odată cu cele trei terenuri de tenis.
Pe internet pot fi găsite chiar și recenzii făcute de către persoanele care au închiriat de la „domnul Damian” terenurile de tenis: „Terenuri și condiții excelente”, „Curți frumoase. Iarna, balonul este cald.”
Au construit fără autorizație. Orice construcție este interzisă în zona de protecție
Întreaga bază sportivă a fost construită ilegal. Nu există autorizație de construire, iar în incinta stației de epurare sunt interzise orice construcții care nu deservesc stația. Terenurile de tenis au fost amenajate între un „Reactor biologic”, un „rezervor” și o „stație de racord adânc electric”.
„Nu am nevoie, pentru teren de sport nu se cere autorizație”, a spus Doru Damian, antrenorul care administrează terenurile de tenis prin intermediul clubului Micul As.
Însă legislația care reglementează autorizare construcțiilor nu este atât de permisivă precum pretinde acesta. În realitate este necesară o documentație de urbanism completă, cu avize, proiect tehnic și aprobări specifice. În plus, în incinta stațiilor de epurare sunt interzise construcții, fiind impusă chiar și o zonă de protecție.
„Este nevoie de autorizație, dar în incinta stației de epurare nu se pot construi decât clădiri care deservesc stația. Este zonă de protecție, se poate planta iarbă sau copaci, altceva nu este permis”, a spus un expert în urbanism consultat de 7IAȘI.
De unde bani? Investiția ajunge și la jumătate de milion de euro
7IAȘI a solicitat informații precise de la ApaVital SA cu privire la modul în care a fost amenajată baza sportivă cu terenuri de tenis din incinta stației de epurare, dar răspunsul transmis de către conducerea instituției a fost unul evaziv.
Terenul pe care au fost construite terenurile și vestiarul se află în domeniul public al județului Iași, iar ApaVital SA deține doar dreptul de administrare asupra acestuia. Însă, în răspunsul transmis redacției, se arată că terenul a fost pus la dispoziție către clubul sportiv deținut de Doru Damian de către Sindicatul ApaVital, entitate care nu are niciun drept de folosință asupra imobilului.
„Pentru asigurarea organizării unor astfel de activități sportive, ApaVital SA a identificat un spațiu neutilizat în incinta Stației de Epurare a municipiului Iași, iar Sindicatul ApaVital a încheiat un partenereiat cu un club sportiv de tenis de câmp pentru amanejarea unui balon în interiorul căruia să se desfățoare aceste activități sportive.
Menționăm faptul că realizarea acestor amenajări nu a implicat niciun fel de costuri pentru ApaVital SA și că balonul instalat la stația de epurare este o construcție temporară, care nu necesită fundație sau alte structuri permanente, nefiind necesară obținerea unei autorizații de amplasare”, se arată în răspunsul transmis de către ApaVital.
7IAȘI a identificat mai multe proiecte ale unor primării din țară, care îți propuneau să construiască baze sportive de dimensiuni asemănătoare, cu trei terenuri de tenis și vestiar. Costurile acestor investiții variau între 300.000 de euro și 500.000 de euro. Un studiu de fezabilitate comandat de Primăria Sfântul Gheorghe arăta că pentru trei terenuri de tenis, dintre care două închise cu balon, este necesară o finanțate de peste 1.700.000 lei.
„Eu am construit. Normal că eu… Dumneavostră știți să construiți terenuri de tenis?”, a mai spus Doru Damian.
Cele mai mari venituri raportate de către Asociația Tennis Club Micul As au fost raportate anul trecut: 226.000 lei și un profit de 6.000 lei. Banii strânși într-un an de zile de clubul lui Doru Damian abia ar putea acoperi costurile pentru achiziționarea unui balon presostatic care să acopere unul sau două terenuri de tenis.
ApaVital: „terenul este pentru angajați și copiii acestora”
În răspunsul transmis redacției 7IAȘI, conducerea ApaVital SA susține că terenurile de tenis au fost amenajate pentru competiții sportive la care participă „anagajați și copiii acestora”. În realitate însă, puțini sunt angajații care au auzit despre terenurile de tenis de la Stația de Epurare Dancu.
„ApaVital este deținătoarea certificării SA 8000: 2014 – sistemul de management al responsabilității sociale, un standard internațional care pune accent pe respectarea drepturilor și a bunăstării angajaților. Această certificare este acordată tuturor oragnizațiilor care demonstrează respectarea drepturilor internaționale ale muncii, asigurând un tratament echitabil și bunăstare angajaților. Printre activitățile care trebuie derulate pentru îndeplinirea cerințelor de certificare, cu acest standar internațional se numără și organizarea unor activități sportive pentru angajații ApaVital SA și copiii acestora, printre acestea numărându-se concursuri de șah, de alergare, de tenis de câmp sau de tenis de masă”, a transmis conducerea ApaVital.
7IAȘI a luat legătura cu mai mulți angajați de la diverse compartimente ale ApaVital. Niciunul nu știa despre existența acestor terenuri de tenis din Dancu.
„Doar Doruș joacă acolo. În rest, sunt elevii lui Damian, antrenorul. Oameni cu bani, care își permit”, explică o sursă din interiorul companiei.
Pentru că răspunsul transmis de către ApaVital nu a lămurit multe dintre întrebările adresate, 7IAȘI a încercat să ia legătura telefonic cu directorul Mihai Doruș. Acesta a respins apelurile.Încă un teren de tenis construit ilegal pe lacul Chirița
În primăvara anului 2021, 7IAȘI a scris despre domeniul construit din fondurile Apavital SA pentru ca directorii companiei să se relaxeze la petreceri, grătare și partide de tenis pe terenul prevăzut cu instalație nocturnă. Această bază de agrement a fost ridicată ilegal într-o zonă în care lucrările de construcții sunt interzise, delimitată ca fiind „zonă de protecție cu regim sanitar sever” și „rezervație monument al naturii”.
La terenul de tenis de la Chirița accesul este permis doar directorilor companiei și câtorva apropiați ai acestora.
Tudor LEAHU
Cine a vandut apa Pascanenilor catre IUDA de la Iasi, sa fie blestemat de Dumnezeu si
Mântuitorul nostru Iisus Hristos si de Preacurata lui Maica, si de 4 sfinti evanghelisti
si de sfintii verhovnici apostoli Petru si Pavel si de ceilalti si de cei 318 sfinti parinti
purtatori de Dumnezeu de la Nicheea, si de toti sfintii care din veac au
placut lui Dumnezeu, si sa fie asemenea lui Iuda si blestematului Arie.
Ei sunt Blestematii Pascaniului care fara frica de Dumnezeu au votat PENTRU vanzarea apei catre
ApaVital Iasi SI PRETUL APEI DE 16 LEI/MC si au vandut veneticilor, viitorul copiilor nostri pentru 15 lei un mc de apa
Dorin Nechifor – PNL
Diana Acsinte – PNL,
Enea Neculai – PNL
Vasile Anton – PNL
Andrei Varca – PNL
Simona Palade – PSD
Alexa Bogdan – PSD
Gabriela Nedelcu – PSD
Marius Putintelnicu – PSD
Apostol Carmen – PSD
Vasile Haldan – PSD
Vasile Axinte – PSD
Vasile Balau – PSD
Stefan Voinea – PPDD
„BLESTEMATI FIE EI, IN VECII VECILOR.