Sportul ieșean a ajuns în colaps total în ’’epoca’’ Chirica. Pentru a scăpa de datoriile de miliarde de lei pe care cluburile, finanțate de Primărie, le au de plătit către foști și actuali jucători ori antrenori, edilul Mihai Chirica a înființat o nouă entitate- Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020, cu mai multe ramuri. Asta, în timp ce Municipiul se confruntă în prezent cu un val de procese civile în justiție, venite din partea unor sportivi profesioniști care au activat la Iași, și care nu au mai fost plătiți conform contractelor de prestări-servicii semnate și parafate cu cluburile ce au ajuns la mila edilului-șef. Antrenorul grec Ioannis Tsirogiannis, cel care a condus timp de două sezoane echipa de baschet masculin Politehnica Iași, cere în justiție daune de aproape 2 miliarde de lei vechi, deoarece a fost țepuit la salarii.
’’Am fost schimbat abuziv din funcție cu un alt antrenor’’, s-a plâns Ioannis. În replică, șefii clubului susțin că, antrenorul grec, deși ar fi promovat Poli în Superligă, ulterior echipa masculină de baschet ar fi înregistrat rezultate catastrofale, pierzînd 11 din cele 12 meciuri disputate.
Sportul ieșean este în moarte clinică. Edilul Mihai Chirica, cel în a cărui semnătură finală stă supraviețuirea cluburilor ieșene, a transformat sportul într-o anexă a Primăriei. Pentru a scăpa de datoriile de miliarde, pe care le au entitățile sportive finanțate de Municipiu, prin intermediul Fundației Sportului Ieșean, primarul a înființat o societate nou-nouță, asemeni țiganilor evazioniști din Ciurea și Grajduri. Noua entitate se numește Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020, și cuprinde mai multe ramuri sportive. Noul club este coordonat direct de Primăria Iași și are șase secții: fotbal, handbal, baschet, minifotbal, volei și tenis de câmp. Dezastrul sportului ieșean a fost generat de faptul că edilul nu și-a respectat angajamentul asumat pe parcursul anilor 2017-2018 de a sprijini activitatea sportivă în pruima ligă a acestor cluburi. Astfel, din cauza unei finanțări deficitare, echipele de handbal feminin, handbal masculin, rugby, fotbal feminin și baschet au fost retrase din campionat și desființate în totalitate sub administrația Chirica. Este și cazul echipei de baschet masculin Politehnica Iași, care a ajuns pe buza prăpastiei din cauza datoriilor de miliarde de lei pe care le are de plătit unor foști sportivi și antrenori care au activat la echipă. Recent, antrenorul grec Ioannis Tsirogiannis, care a condus echipa de baschet masculin pe perioada a două sezoane, 2016/2017 și respectiv 2017/2018, a acționat în judecată Clubul Sportiv Politehnica Iași pentru nerespectarea contractului de prestări-servicii sportive.
’’Am promovat echipa de baschet masculin în Superligă’’
Într-o plîngere înaintată Judecătoriei Iași, Ioannis solicită obligarea Poli la plata unor despăgubiri financiare de aproape 2 miliarde de lei vechi, cu tot cu penalități și cheltuieli de judecată. Mai mult, grecul susține că a fost îndepărtat în mod abuziv din funcția de antrenor principal al echipei masculine de baschet, deși el personal și-a atins obiectivele de promovare în Liga Națională de Baschet.
Ioannis Tsirogiannis, originar din Salonic-Grecia, a fost numit în funcția de antrenor principal al echipei de baschet masculin Poli Iași la data de 3 ianuarie 2017, cînd ieșenii evoluau în eșalonul secund al Ligii. În urma acestei numiri, între club și antrenor a fost semnat și parafat un contract de prestpri-servicii sportive pe durata a două sezoane competiționale, contract modificat și prelungit prin trei acte adiționale.
’’Din punctul meu de vedere, consider că mi-am făcut datoria. Echipa a obținut promovarea în Superligă, acesta fiind și obiectivul meu principal. Pe parcursul sezonului 2017/2018 am întâmpinat mai multe probleme financiare dar am continuat să antrenez echipa mai departe și nu i-am lăsat la greu pe jucători. Am încercat să ignor aceste probleme cu banii și m-am concentrat doar pe activitatea de antrenor principal având promisiunile președintelui de club Vasile Manole că situația financiară se va îndrepta. Ulterior, la începutul sezonului competițional 207/2018 Clubul Poli a sistat toate plățile iar din octombrie 2017 nu a mai făcut nici o plată către jucători și antrenori. La un moment dat însă am fost înlocuit cu un alt antrenor pe nume Branko Jorovic și mi s-a interzis să mai particip la antrenamente. Este inadmisibil. Personal, am mulți bani de primit de la conducerea clubului’’, a arătat grecul Ioannis, prin intermediul apărătorului său, Sabin Liviu Gherdan, din cadrul Baroului Cluj.
Apărătorul antrenorului grec mai susține că datoria inițială a Clubului Poli către clientul său ar fi fost calculată la suma de 131.491,5 lei, însă cu tot cu penalități și cheltuieli de judecată, aceasta ar ajunge în total la aproape 200.000 RON. Oficialii clubului ieșean recunosc însă că nu au mai achitat ulterior toate obligațiile bănești către sportivi și antrenori. ’’Pe parcurs, nu au mai fost plătite restanțele salariale conform raporturilor contractuale dintre părți’’, a mai explicat avocatul Gherdan, în cererea de chemare în judecată.
’’I-a instigat pe jucători la grevă’’
În replică, oficialii Clubului Sportiv Politehnica Iași, prin directorul Vasile Manole, sunt de părere că antrenorul grec Ioannis a fost înlocuit și îndepărtat de la club pe bună-dreptate deoarece a înregistrat rezultate sportive catastrofale, echipa de baschet masculin pierzând 11 dintr-un total de 12 meciuri disputate.
’’Având în vedere rezultatele foarte slabe ale echipei, jucătorii au solicitat un alt antrenor. Pe 28 ianuarie 2018, Ioannis Tsirogiannis a fost înlocuit cu antrenorul Branko Jorovic iar echipa a început să joace mult mai bine și să câștige meciuri. Echipa a fost salvată de la retrogradare cu toate că sportivii nu au fost plătiți la timp. Antrenorul grec a refuzat să colaboreze cu celălalt antrenor. După calificarea în Superligă, Ioannis a cerut schimbarea totală a echipei deoarece exigențele erau mai mari. Pentru a avea echipa pe care și-a dorește Clubul Poli a încheiat cu grecul un act adițional prin care i s-a încredințat acestuia activitatea de recrutare a unor noi sportivi . Au fost păstrați doar 4 jucători din veche echipă și aduși alți 11 jucători noi (4 români și 7 străini). Toți jucătorii străini au venit la noi aduși de Ioannis, reclamantul făcându-și în vara lui 2017 echipa pe care și-a dorit-o. În perioada septembrie 2017-ianuarie 2018, după calificarea în Superligă (mai 2017, antrenorul Tsirogiannis a participat la meciuri și antrenamente însă activitatea prestată a fost deosebit de nesatisfăcătoare pentru sportivi și club. Astfel, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, echipa a pierdut 11 din cele 12 partide oficiale jucate. Considerăm că, promovarea echipei noastre în Superligă, a fost realizată pe vremea lui Ioannis, cu foarte mult noroc. Având în vedere aceste rezultate foarte slabe, jucătorii au solicitat atunci un alt antrenor. Reclamantului (n.r.- Ioannis) nu i-a fost interzis în niciun fel accesul la antrenamente, ci el a refuzat să mai vină și să-și îndeplinească obligațiile contractuale. Nu a dorit să colaboreze cu celălalt antrenor și a încercat să influențeze sportivii aduși de el, spunându-le apoi să facă grevă. În perioada 1 februarie 2018- 2 aprilie 2018, acesta nu a mai prestat nici o activitate sportivă în favoarea clubului, așa cum era obligat prin contract. În tot acest timp, Poli a continuat însă să-i asigure antrenorului cazare și masă iar pe 2 aprilie 2018 acesta a decis să plece definitiv din România, tot clubul cumpărându-i chiar și biletul de avion’’, a explicat directorul Vasile Manole, prin intermediul avocatei Maria Dumitru, cea care reprezintă interesele Poli în justiție.
Nicu SAMSON