Directia de Lupta Antifrauda a ridicat o serie de documente de la SC Spiroca SA, cealalta firma patronata de Titel Sinescu @ In acelasi timp, inspectorii Fiscului au constatat ca Spiroca SA a facut afaceri cu firme fantoma si astfel firma lui Sinescu nu a platit in mod corect catre bugetul de stat impozit pe profit si TVA
De la o vreme, necazurile se tin lant de cunoscutul constructor Titel Sinescu, patron al firmelor Iasicon si Spiroca. Dupa ce in urma cu circa doua luni judecatorii Curtii de Apel au pronuntat o sentinta definitiva prin care au dispus deschiderea procedurii de insolventa la SC Iasicon SA si cealalta firma a lui Sinescu, respectiv Spiroca SA, a ajuns in atentia judecatorilor. Astfel, Spiroca SA incearca sa scape de necazurile pricinuite de finalizarea unui control efectuat de catre inspectorii Fiscului. Astfel, recent, inspectorii Fiscului au finalizat controlul la care facem referire si au constatat ca Spiroca SA nu si-a platit corect taxele si impozite. Si mai grav decat atat, s-a constatat ca Spiroca SA s-a sustras de la plata in mod corect a acestor taxe prin inregistrarea unor operatiuni economice cu firme fantoma, o buna parte dintre acestea fiind inregistrate pe numele unor cetateni de etnie rroma cum ar fi Ferent Stanescu din Lunca Cetatuii. Mai mult decat atat, in raportul de control, inspectorii Fiscului au aratat ca o parte din documentele privind afacerile Spiroca au fost ridicate las data de 13.07.2016, de Directia Regionala de Lupta si Antifrauda Fiscala de la Suceava. Firma lui Sinescu a conestat in instanta documentele intocmite de Fisc, iar cu aceasta ocazie am putut afla ca valoarea totala a sumelor pe care Spiroca SA le-a „dosit” pentru a nu le achita statului roman este de 156.911 lei.
Combinatii cu firme moarte
Printre firmele cu care producatorul de betoane SC Spiroca SA a facut afaceri pe care Fiscul le-a declarat ilegale se numara SC Transmih Company SRL, SC Aniand-Rianu SRL, Agrovip Star SRL, Vam Soti Trans SRL etc. Aceste firme erau declarate inactive in momentul in care au facut afaceri cu Spiroca. De exemplu, de la Aniand-Rianu, Spiroca ar fi achizitionat 1.000 de tone de sorturi in conditiile in care firma nu a declarat livrari catre firma lui Sinescu. Mai mult, in cadrul acestei afaceri pe avizele de insotire a marfii apare ca furnizor SC Agrovip Star SRL in conditiile in care aceasta societate era dizolvata dupa un proces de lichidare.
„Pe baza constatarilor prezentate mai sus, organele de inspectie fiscala considera ca Spiroca SA nu poate face dovada provenientei bunurilor achizitionate de la SC Aniand-Rianu SRL si ca urmare nu considera deductibile la calculul impozitului pe profit sumele cheltuite. Referitor la furnizorul Aniand-Rianu concluzionam ca exista suspiciunea rezonabila ca nu a desfasurat o activitate economica reala avand un comportament fiscal inadecvat de tip fantoma facturile emise neputand fi considerate documente justificative”, se arata in documentele depuse la instanta de reprezentantii Fiscului.
Exemplele pot continua. Reprezentantii Fiscului au descris in documentele mentionate mai multe afaceri ilegale de acest tip. Prin inregistrarea in contabilitate a acestor afaceri firma s-a sustras atat de la plata in mod corect a impozitului pe profit cat si de la plata TVA. Afacerile verificate s-ai derulat in perioada 2011-2016.
Firma controlata tot de Iasicon
SC Spiroca SA a fost infiintata in anul 2008 si are ca obiect de activitate „fabricarea betonului”. Actionarii societatii sunt SC Iasicon SA-68,7 la suta, iar restul sunt persoane fizice. Conducerea societatii este asigurata de un consiliu de administratie format din Titel Sinescu (presedinte al Consiliului de Administratie), Alexandru Mihai Agachi, Gheorghe Baean. Directorul societatii este Paul Ovidiu Babii. In conditiile in care Titel Sinescu este patron si peste aceasta firma, afaceristul iesean a spus ca nu stie nimic despre constatarile Fiscului.
„Nu stiu nimic si nici nu cred ca acest lucru ar trebui sa intereseze presa”, a spus scurt Titel Sinescu.
Intre anii 2012-2016, SC Spiroca SA a avut o cifra anuala de afaceri cuprinsa intre 9 si 12 milioane lei.
Insolventa la Iasicon
Reamintim ca in data de 28.06.2018 magistratii Curtii de Apel Iasi au admis cererea companiei Orion Auto Invest SRL de deschidere a procedurii insolventei pentru Iasicon SA, compania argeseana avand de recuperat de firma lui Sinescu circa 1,3 milioane lei. In anul 2012, SC Iasicon SA a adjudecat prin licitatie lucrarile de „Extindere si modernizare a Centrului de management integrat al deseurilor din judetul Iasi” un proiect cu o valoare totala de 247 milioane lei, finantat din fondurile structurale ale UE prin Ministerul Mediului. In cadrul acestui proiect Iasicon SA a incheiat cu Orion Auto Invest SRL un contract de subantrepriza , proiectare si executie lucrari nr. 99/22.11.2014, in temeiul caruia firma argeseana s-a obligat sa execute lucrarea „Proiectarea, procurarea, uzinarea , transportul si executarea acoperisului metalic pentru statia de sortare si statia de tratare mecano- biologica . Mai exact Orion Auto Invest SRL trebuia sa aduca toate profilele metalice necesare realizarii acestei investitii. Valoarea contractului a fost de 9.681.816 lei, exclusiv TVA. La data de 03.06.2016 a fost incheiat procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor de constructii si instalatii aferente constructiilor. Pe parcursul derularii contractului , Orion Auto Invest SRL a emis mai multe facturi catre Iasicon. Cea mai mare factura este cea din data de 22.12.2015 in valoare de 1.066.520,96 lei, achitata partial, ramanand un rest de plata de 832.931,19 lei. Astfel a demonstrat firma argeseana creanta pe care o are de recuperat de la Iasicon.
Constantin MAZILU