@ Direcția Regională Antifraudă a confiscat banii găsiți în casieria cabinetului notarial, dar și casa de marcat care nu nu era conectată la sistemul electronic al ANAF @ O casă nouă de marcat, conformă cu prevederile legale, costă aproximativ 200 de euro, dar pentru lipsa acesteia notarul Lungu s-a ales cu o pagubă însutit mai mare @ Notarul Gabriela Lungu este soția milionarului Vasile Lungu, proprietarul unui adevărat imperiu agricol din județul Iași @ Gabriela Lungu a plătit amenda, dar nu a reușit să recupereze în instanță sumele confiscate de Antifraudă
În februarie 2021, inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Suceava au descins la unul dintre cei mai cunoscuți notari publici din Iași. În urma controlului, Antifrauda a aplicat o amendă de 8.000 de lei, a confiscat aproximativ 80.000 de lei și a închis temporar biroul notarial. Totul a pornit de la o casă de marcat care nu corespundea din punct de vedere legal. Notarul avusese la dispoziție mai bine de un an de zile pentru a se conforma. Deși milionar în euro, notarul nu a vrut să achite 200 – 300 euro, costul necesar îndeplinirii condițiilor prevăzute în legislație.
De doi ani în ilegalitate
În urmă cu mai mulți ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis introducerea la toți operatorii economici care utilizează case de marcat a unor echipamente și tehnologii moderne care să permită transmiterea în timp real a tuturor operațiunilor efectuate. Toți utilizatorii, de la lanțurile de supermarketuri și până la cel mai amărât tonetar de la colțul străzii, aveau obligația să se doteze cu case de marcat cu memorie electronică. Termenele de implementare au tot fost amânate, dead-line-ul fiind stabilit 01.11.2018. Costul minim al modificării/înlocuirii casei de marcat pentru a îndepli cerințele legale era de 200 – 300 de euro.
Pe 22 februarie 2021, o echipă de trei inspectori ai Direcției Antifraudă au efectuat un control inopinat la Societatea Profesională Notarială Lungu Gabriela și Vlad Cerasela pentru a verifica implementarea dispozițiilor legale privind dotarea cu case de marcat cu memorie electronică. Inspectorii antifraudă au constatat faptul că notarul Gabriela Lungu folosea în continuare o casă de marcat fără memorie electronică, care nu poate fi conectată la sistemul informatic al ANAF și care nu poate transmite în timp real tranzacțiile efectuate.
„Cu ocazia controlului s-a constatat că aparatul de marcat electronic fiscal instalat la sediul profesional al SNP Lungu Gabriela și Vlad Cerasela marca Novitus, model MG500, nu era echipat cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic și nici cu dispozitivul de salvare externă și dispozitivul de comunicare externă care permit integrarea într-un sistem informatic. Aparatul de marcat electronic fiscal era modelul cu două role (rolă client și rolă martor), prin urmare nu poate îndeplini funcțiile esențiale prevăzute de art. 3 aln 3 lit c din OUG 28/1999 și anume, nu poate emite din memoria fiscală a aparatului bonuri fiscale (ulterior emiterii și înmânării clientului), nu poate emite jurnale electronice, rapoarte de sinteză și rapoarte de memorie fiscală. Utilizatorul aparatului avea obligația de a se dota cu aparat electronic de marcat fiscal până la termenul prevăzut de lege, respectiv 01.11.2018.”, se arată în procesul verbal întocmit de inspectorii antifraudă.
Sancționată cu 85.000 de lei și închiderea notariatului
Inițial, Guvernul a arătat clemență față de contribuabilii care nu se conformează acestei măsuri, hotărând ca aceștia să fie sancționați cu avertisment scris la care se anexează un plan de remediere. Astfel, operatorii economici au mai avut la dispoziție mai bine de doi ani de zile pentru a se dota cu case de marcat care corespund din punct de vedere tehnic. În noiembrie 2020, Guvernul a promovat o hotărâre prin care s-a stabilit sancționarea contravențională, începând cu 8 ianuarie 2021, a tuturor contribuabililor care nu s-au conformat dispozițiilor legale. Notarul Gabriela Lungu a fost verificată de Direcția Regională Antifraudă pe 22 februarie 2021, deci după intrarea în vigoare a măsurilor pecuniare.
Inspectorii antifraudă au decis astfel să o amendeze pe Gabriela Lungu cu 8.000 lei (suma minimă prevăzută de lege pentru această contravenție) și să aplice alte două măsuri complementare. Conform ordonanței 28/1999, inspectorii au dispus confiscarea de la biroul notarial a sumelor de bani încasate și suspendarea activității până la data remedierii situației. Pentru a putea stabili suma ce trebuia confiscată, inspectorii au verificat încasările notariatului din începând cu 08.01.2021 și până la data controlului. Suma calculată a inspectori a ajuns la valoarea de 77.046,55 lei ( din care 12.301,55 lei TVA și 64.745 lei onorarii). „Referitor la raționamentul aplicării sancțiunii complementare, respectiv confiscarea sumelor nejustificate, având în vedere faptul că în perioada 01.11.2018-07.01.2021 sancțiunea a fost cea prevăzută de art 4 aln 1 din Legea 270/2017 și anume avertisment scris și plan de remediere, fără măsuri complementare, s-a aplicat măsura confiscării sumelor nejustificate doar din perioada 08.01.2021-22.02.2021 ( de la data intrării în vigoare a sancțiunilor și până la data controlului), chiar dacă contravenția SNP Lungu Gabriela și Vlad Cerasela este continuă începând cu data de 01.11.2018.” precizează conducerea Direcției Antifraudă.
A pierdut procesul
În prima zi de după control, notarul Gabriela Lungu a achitat amenda stabilită de Antifraudă prin procesul verbal, pentru a putea să-i fie ridicată sancțiunea suspendării activității. După alte două zile, notarul a atacat în instanță procesul verbal întocmit de inspectori și a cerut judecătorilor anularea acestuia (implicit a amezii și a confiscării celor 77.000 de lei) și returnarea sumei achitate cu titlu de amendă. Prin cererea de chemare în judecată, care se întinde pe 13 pagini, notarul Gabriela Lungu a invocat mai multe motive atât procedurale cât și de fond prin care argumentează că a fost sancționată în mod nejustificat. În primă instanță, judecătorii au demontat fiecare argument invocat de notar și au decis să respingă acțiunea, menținând toate dispozițiile procesului verbal. Astfel, pentru că nu a scos din buzunar 200 de euro la timpul potrivit, notarul Gabriela Lungu a rămas bună de plată pentru suma de 85.000 lei.
Rareș Neamțu
O femeie fara principii(curva)- nu a plătit în perioada 2006-2010 unei angajate Șofalvi Izabela, consilier juridic , asigurările de sănătate. A pierdut Lungu procesul în instanță, în care era reprezentată de profesorul de la I Cuza de dreptul muncii, dar a ținut o pe fraiera cu toate studiile ei de drept 1 an fără creștere copil( era gravida cu al 2 lea)! Vă dați seama ce moșieri josnici avem în buricul orașului?! Merita taxați de ANAF la maxim acești exploatatori și de clienți mai ales….