Antal Arpad: Raportul către Consiliul Europei privind discriminarea maghiarilor din Transilvania va fi de o sută de ori mai mare

Serviciul de asistenta juridică pentru minorităţi din cadrul UDMR a elaborat un „scurt raport” preliminar asupra situaţiei maghiarilor din Covasna, liderul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, afirmând că documentul pe care Uniunea îl va înainta Consiliului Europei va fi „de o sută de ori mai mare şi mai consistent”.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Serviciul de asistenta juridică pentru minorităţi „Miko Imre”, fondat de Uniune, a elaborat un raport preliminar despre discriminarea şi încălcarea drepturilor comunităţii maghiare din Transilvania, transmite Mediafax.

De fapt, a spus Antal, este doar un scurt raport asupra situaţiei comunităţii maghiare din judeţul Covasna, şi nu cel care va fi înaintat Consiliului Europei, acesta din urmă urmând să fie „de o sută de ori mai mare şi mai consistent”.

„Vreau să îi liniştesc pe cei de la Bucureşti, care s-au speriat când au văzut acest mini-raport, pe care l-am făcut aici, în judeţul Covasna, şi ei au crezut că noi vrem să mergem cu acest raport la Consiliul Europei. Vreau să îi liniştesc că nu vrem să mergem cu acest raport în faţa Consiliului Europei, ci cu unul de o sută de ori mai mare şi de o sută de ori mai consistent, în care vom arăta cum nu sunt respectate legile în această ţară şi cum este discriminata comunitatea maghiară în această ţară”, a spus liderul local al UDMR.

Antal Arpad a mai precizat că un lucru trebuie să înţeleagă cei care cred că maghiarii „pot fi eliminaţi politic sau fizic”, că acest stat va fi respectat de comunitatea maghiară în aceeaşi măsură în care statul respecta comunitatea maghiară.

Raportul asupra situaţiei comunităţii maghiare din judeţul Covasna conţine aproximativ 15 pagini, în care face referire la folosirea limbii maghiare în instituţiile statului, în Justiţie, în prescrierea reţetelor şi prospectelor medicale, în instituţiile de învăţământ etc, scrie Agerpres.

Realizatorii studiului concluzionează că situaţia este „alarmantă” în multe cazuri, drepturile comunităţii maghiare, consfinţite prin lege, nefiind respectate în realitate.

Raportul cuprinde şi un capitol intitulat „Atacuri politice împotriva comunităţii maghiare, agresiune simbolică şi instigare la violenţă”, în care se afirmă, printre altele, că secuii sunt persecutaţi pentru folosirea propriilor simboluri şi că sunt victimele unor campanii denigratoare, inclusiv în presă.

Deputatul UDMR Covasna Marko Attila a declarat recent pentru Agerpres că raportul pe care Uniunea îl va întocmi va fi prezentat Consiliului Europei în paralel cu cel al statului român, care se apropie de cel de-al doilea ciclu de monitorizare pe problemă implementării Cartei Europene a Limbilor Regionale şi Minoritare, ratificata în anul 2008.

„Paralel cu cel al Guvernului, bazându-ne pe datele adunate de noi, vom elabora şi noi un raport până la toamnă, adică până când România îşi va depune propriul raport (…) Din cele constate până în prezent rezultă că România sta foarte bine la capitolul legislaţie, dar nu şi în ce priveşte aplicarea şi respectarea Cartei limbilor regionale sau minoritare”, a afirmat Marko Attila. Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here