ANM anunță o iarnă blândă, cu ninsori salbe și temperaturi peste limitele climatologice. Ce ne așteaptă în ianuarie și februarie

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Gabriela Băncilă, a prezentat în cadrul unei conferințe care sunt previziunile meteorologice pentru iarna anului 2022, dar și cum vor fi lunile ianuarie și februarie 2023. Se anunță o iarnă blândă, cu ninsori slabe și temperaturi peste limitele climatologice.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a afirmat, joi, la videoconferinţa cu prefecţii, că estimările făcute la acest moment indică, pentru luna decembrie, temperaturi medii care se pot situa peste limitele climatologice, în timp ce ianuarie ar urma să fie o lună ”normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată”.

”Ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani, şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră”, a arătat ea.

Iarna anului 2022 va fi blândă și va aduce temperaturi ridicate. Pentru luna februarie sunt estimate temperaturi în medie normale

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat, joi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece, că estimările sezoniere au un grad de realizare de 60 la sută, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile.

”Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat Băncilă.

Ea a arătat că, pentru luna decembrie, estimările bazate pe datele de la începutul lunii octombrie indică, la nivel naţional, că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile, iar precipitaţiile se vor putea situa, în general, în limite normale, cu o tendinţă uşor excedentară în partea de sud-est a ţării şi una deficitară în nord-vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here