Adriana Onofrei, controlor de gestiune la Compania de Transport Public, susține că șefii societății din subordinea Primăriei tolerează fraudele săvârșite de gestionari, cei care vând bilete și abonamente @ „De când le-am arătat cum se fură la această societate, sunt hărțuită în permanență la locul de muncă. Am fost amenințată inclusiv cu bătaia”, a spus Adriana Onofrei @ Prezentăm documentele unui jaf de peste 900.000 lei produs în dauna defunctei RATP, „mama” actualei Companii de Transport @ Fraudă care de asemenea a fost trecută sub tăcere de către conducerea companiei
O angajată a Companiei de Transport Public (CTP), societatea Consiliului Local care operează cu tramvaie și autobuze, rupe tăcerea și arată că falimentul transportului public se datorează și faptului că la această societate furturile din gestiune sunt tolerate chiar de către șefi.
Adriana Onofrei este controlor de gestiune la CTP, adică îi verifică pe cei care vând bilete și abonamente, taxatori, dispeceri, vânzători la tonete etc. De mai bine de trei ani, Adriana Onofrei a identificat mai multe situații în care gestionarii CTP au băgat banii societății în buzunar. Aceasta a arătat că directorii CTP nu au luat nici un fel de măsuri și că, mai mult decât atât, este hărțuită la locul de muncă de când a început să denunțe aceste furturi.
„În trei ani, am identificat peste zece situații de lipsuri din gestiune. De aceea, am devenit incomodă și sunt hărțuită în permanență de șefii mei, printre care Florin Ciofu și Dan Vasiliu”, a spus Adriana Onofrei.
Furturile sunt tolerate
Adriana Onofrei a prezentat o situație concretă în care a descoperit că unui dispecer îi lipseau bani din gestiune și, după ce a fost descoperit bărbatul, acesta a insultat-o și a fost cât pe ce să o ia la bătaie. Directorii CTP nu au reacționat nici în această situație.
„Pe 10 februarie 2018, m-am dus să verific gestiunea dispecerului Dănuț Gherasim de la Rond Copou. Am intrat și a pus gestiunea pe masă. La un moment dat, a scos din portofel suma de 40 de lei și i-a pus la încasări pentru a-și completa gestiunea, lipsa pe care el știa că o are. Când l-am luat la întrebări, a început să urle și să mă amenințe că mă bate. După aceea, am constatat că nu avea declarați nici banii personali cu care intrase în tură, deci nu avea de unde să-și completeze lipsa din gestiune. Este logic că cei 40 lei îi luase din gestiune. Ulterior, am aflat că unul din șefii mei i-ar fi reproșat lui Gherasim că nu m-a bătut pentru că am avut curajul să-i denunț”, a povestit Adriana Onofrei.
Măgării cu fișele Unistil
În timpul mandatului fostului primar Gheorghe Nichita, transportul în comun era efectuat de fosta Regia Autonomă de Transport Public (RATP) în parteneriat cu Unistil, societatea afaceristului Vasile Pușcașu, cel care a preluat recent Hotelul Traian. Foile de parcurs și ale taxatorilor de la Unistil trebuiau confirmate de angajatii RATP. În baza acestor documente, Primăria efectua plăți către Unistil. Adriana Onofrei a arătat că o dată a refuzat să confirme niște foi de la Unistil, iar acesta a fost un alt moment care a declanșat ostilitățile șefilor împotriva sa. „Eu știam că aceste foi nu trebuiau confirmate. De atunci, Dan Vasiliu, unul din șefii mei, a început ostilitățile împotriva mea. Pe atunci eram dispecer și eram chemată să dau tot felul de explicații pentru niște chestiuni care se întâmplaseră de mult. De exemplu, la un moment dat, am dat o notă explicativă legată de o întârziere a unui autobuz care trebuia să ajungă la Carrefour Era, incident care se petrecuse cu o lună înainte”, a mi spus Adriana Onofrei.
Ce spune directorul CTP
Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, Cristian Stoica, directorul CTP, a respins acuzațiile Adrianei Onofrei. „Doamna Onofrei nu este hărțuită de nimeni. Doamna Onofrei refuză să se supună regulilor, vine când vrea la serviciu, pleacă când vrea, nu respectă un program. Problemele doamnei Onofrei nu au nici o legătură cu lipsurile din gestiune”, a spus Stoica.
Documentele unei fraude de peste 900.000 lei
S-a spus tot timpul că falimentul fostei Regii Autonome de Transport Public s-a datorat numai faptului că primăria nu a decontat gratuitățile oferite pensionarilor, fiind vorba de sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Am intrat în posesia unor documente care confirmă ceea ce susține Adriana Onofrei și anume faptul că șefii transportului public tolerează neregulile din gestiune ale subordonaților. Potrivit acestui document, pe care îl prezentăm în fotocopie, în perioada 8.11.2011 – 12.09.2014, s-a constatat o lipsă de peste 924.000 lei constând în „bilete lipsă la inventare”. Documentul a ajuns și la lichidatorul judiciar al Regiei Autonome de Transport Public.
Constantin MAZILU