Anca Dragu: „Problemele Poloniei ar putea trimite investitorii în România. Noi nu avem partide extremiste”

România nu are partide extremiste care să cauzeze probleme, ca în alte ţări, spune ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care crede că tensiunile generate de politicile controversate ale guvernului conservator din Polonia ar putea face din economia românească principala destinaţie a investitorilor în regiune. Pentru a ţine sub control cheltuielile publice, Guvernul vrea să introducă ţinte trimestriale privind execuţia bugetară pentru instituţiile publice şi companiile de stat.

 

Într-un interviu pentru Bloomberg, Anca Dragu consideră că România a fost, până acum, subestimată de investitori şi eclipsată de ţările vecine. Ca principale argumente, ministrul evocă creşterea economică estimată pentru acest an, de peste 4%, şi un context politic mai liniştit.

 

Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a anunţat, în urmă cu două săptămâni, retrogradarea Poloniei de la „A-” la „BBB+”, cu perspectivă negativă, apreciind că noul guvern a luat măsuri care subminează independenţa justiţiei şi îngrădesc libertatea presei.

 

Polonia a fost vedeta Europei de Est de la aderarea la UE, în 2004, cu cea mai mare creştere economică din Europa, investiţii străine uriaşe şi o rată bună de absorbţie a fondurilor europene. Este singurul stat UE care nu a intrat în recesiune după criza financiară mondială din 2008 şi este considerată un exemplu de reformă post-comunistă. Partidul PIS (Lege şi Justiţie), descris de unele media occidentale drept de extremă-dreapta, a câştigat anul trecut alegere cu o platformă populistă, inspirată de Ungaria lui Viktor Orban. În primele două luni la putere, guvernul PIS şi-a întărit controlul asupra serviciilor secrete, justiţiei, instituţiilor de ordine publică, televiziunii de stat şi posturilor publice de radio. Măsurile au fost criticate de UE.

 

„Există anumite evoluţii în regiune care îi îngrijorează pe investitori. În comparaţie, creşterea economică a României este echilibrată şi sustenabilă, avem o populaţie educată şi stabilitate politică, lucruri pe care trebuie să le apreciem mai mult, pentru că nu sunt partide extremiste care să cauzeze probleme, ca în alte ţări”, a declarat Dragu pentru Bloomberg.

 

Citește continuarea pe ECONOMICA.net

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here