O bombă cu efect întârziat stă să explodeze la PSD Iași. Filiala este executată silit de Fisc pentru niște nereguli descoperite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Constatările se referă la perioada premergătoare campaniei electorale din 2016 pentru Senat și Camerei Deputaților. Mai precis, Organizației Județene a PSD Iași i se impută plata unui debit de 70.000 de lei, bani pe care i-ar fi obținut din donații electorale, dar pe care i-ar fi cheltuit apoi nejustificat, înainte de a-i declara legal la AEP. În urma unor verificări, s-a stabilit că PSD Iași a încălcat prevederi cuprinse în Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și campaniei electorale, utilizând ilegal contribuțiile depuse de candidați. Din acest motiv, partidul a primit o amendă consistentă de 15.000 de lei și i-au fost confiscați 55.000 de lei. Avocatul PSD Iași, Andrei Răzvan Huțanu, contestă executarea silită și respinge acuzațiile, arătând că banii au fost cheltuiți în mod transparent. În plângerea inițiată, Organizația Județeană Iași aruncă “pisica moartă” în ograda lui Ionuț Valentin Coman, fostul mandatar financiar-coordonator PSD la nivel central, cel care s-ar face de fapt vinovat de nedeclararea acestor donații și contribuții, către Autoritatea Electorală Permanentă.
Organizația Județeană a PSD Iași, condusă de președintele Maricel Popa, stă pe un butoi de pulbere, cu doar o lună de zile înainte de alegerile europarlamentarilor care ar trebui să ne reprezinte în Europa. Bomba vine chiar din partea șefilor ANAF, care sunt susținuți, protejați și promovați chiar de către bossul PSD, Liviu Dragnea. Mai precis, Organizația PSD Iași a intrat în vizorul Fiscului pentru neplata unui debit în valoare de 70.537 lei, stabilit în urma unor verificări aparținând oficialilor AEP (Autoritatea Electorală Permanentă), în timpul campaniei electorale din decembrie 2016, pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților. La un control de rutină al unor documente oficiale, membrii AEP au descoperit că PSD Iași ar fi cheltuit mai multe sume de bani proveniți din donații și contribuții electorale, fără ca aceștia să fie declarați în mod oficial, încâlcându-se astfel destinația cheltuielilor prevăzute de către legislația în vigoare. Verificările au avut loc pe data de 21 februarie 2017, la mai bine de două luni de la terminarea alegerilor, după care AEP a sancționat Organizația Județeană a PSD Iași cu o amendă în valoare de 15.000 de lei și confiscarea altor 50.000 de lei, bani ce nu ar fi fost declarați legal înainte de demararea campaniei electorale. Ulterior, reprezentanții AEP au transmis către Fisc un raport iar oficialii ANAF au demarat executarea silită a PSD Iași pentru datorii la bugetul de stat de peste 70.000 de lei.
Bani risipiți pe afișe și bannere care nicinu au fost folosite în campanie
Calvarul PSD Iași a început în februarie 2017, când, la analizarea atentă a unor documente, membrii Autorității Electorale Permanente au descoperit că Organizația Județeană ar fi cheltuit o parte din banii primiți drept donații și contribuții, în mod netransparent, înainte de începerea campaniei electorale din decembrie 2016 pentru alegerea senatorilor și deputaților. În urma verificărilor întreprinse de AEP, instituție condusă la acea dată de președintele Daniel Constantin Barbu, s-a descoperit faptul că, în decursul lunilor noiembrie și începutul lui decembrie 2016, reprezentanții PSD Iași ar fi cheltuit în mod netransparent sume cuprinse între 600 și 4000 de lei, încălcând Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Dintr-un proces-verbal întocmit de AEP, din care făceau atunci parte președintele Daniel Constantin Barbu, și vicepreședinții Marian Muhulei și Zsombor Vajda, reiese că PSD Iași a cheltuit aiurea peste 10.000 de euro, bani pe care i-a plătit unor firme private pentru tipărirea de afișe electorale, bannere, autocolante, panouri PVC, pe care nu le-a folosit niciodată.
Firmele care s-au înfruptat din banii oferiți de candidați
Astfel, din facturile fiscale emise reiese că, pe 29 noiembrie 2016, PSD a achitat o factură fiscală emisă de firma KOLOS Group SRL, în valoare de 9.198 lei. Pe 6 decembrie 2016 a urmat în ordine RODOTEX Iași, căreia oficialii PSD i-ar fi plătit cca 4000 de lei, reprezentând contravaloarea unor autocolante, panouri PVC și bannere ce nu ar fi fost folosite niciodată. De asemenea, firma de publicitate FIX Media Advertising SRL ar fi beneficiat și ea pe 9 decembrie 2016 de o sumă de bani în valoare de 5500 de lei, banii reprezentând cntravaloarea fotografiilor realizate la evenimente, și care nu ar fi fost utilizate în nici un fel pentru propaganda electorală. Cu alte cuvinte, PSD Iași ar fi cheltuit în mod netransparent acești bani proveniți din donații și contribuții electorale, nedeclarând absolut nimic la Autoritatea Electorală Permanentă. Pentru încălcarea flagrantă a Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Organizația Județeană a PSD Iași a primit din partea AEP un avertisment dur plus o amendă în valoare de 15.000 de lei. Mai mult, partidului i-au fost confiscați și peste 55.000 de lei, bani nedeclarați proveniți din contribuții electorale.
Toma a oferit partidului 30.000 de lei, iar Bănicioiu doar 10.000 de lei
La o verificare mai atentă a documentelor mai reiese că, la data cu pricina, Organizația Județeană ar fi cheltuit nejustificat, pe fluturași, bannere și afișe, toți banii primiți ca și contribuții electorale, veniți din partea lui Nicolae Bănicioiu, devenit ulterior deputat de Iași și Vasile Toma, din Pașcani, ales pe listele PSD ca și senator. Toma a plătit, din buzunarul propriu, pentru partid, fix 30.000 de lei, iar Bănicioiu a avut un sponsor, în persoana ieșencei Daniela Crîngașu. La data respectivă, ieșeanca a depus în contul candidatului PSD Iași Nicolae Bănicioiu, suma de 10.000 de lei, bani făcuți praf pe fabricarea și achiziționarea unor materiale electorale ce nu au fost folosite niciodată în campania din 2016.
Contestație la executare pentru evitare blocării conturilor
Pentru a evita o eventuală blocare a conturilor chiar acum cu doar o lună de zile înainte de alegerile din 26 mai 2019, a parlamentarilor europeni, Organizația Județeană a PSD Iași a făcut plângere în instanță și a cerut suspendarea executării silite și anularea somației de executare, precum și obligarea ANAF la plata cheltuielilor de judecată. PSD Iași și-a angajat în acest sens și un apărător, în persoana avocatului Răzvan Andrei Huțanu. În contestația înaintată Judecătoriei Iași, apărătorul arată că sancțiunile Fiscului sunt incorecte și nelegale.
“Răspunderea este în altă parte. Vina nu ne aparține”
“ANAF a greșit încă de la început. Denumirea contravenientului a fost greșit menționată, acesta având denumirea de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Iași și nu Partidul Social Democrat – Filiala Iași. Vă rugăm să observați că sumele la care fac referire reprezentanții Fiscului sunt de fapt materialele electorale cumpărate din banii depuși de către candidații la Senat și Camera Deputaților, statul neparticipând cu nimic la campania electorală. Este ilogic să se confiște astfel materiale electorale care aparțin candidaților. Mai mult decât atât, în mod eronat, AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) a susținut și susține că toate aceste afișe și bannere menționate în facturi, nu au fost utilizate în campania electorală. Pe de altă parte, nu este exemplificat în mod clar ce articol, care paragraf și literă din Legea 334/2006 a fost încălcate. Considerăm că toate materialele de propagandă electorală ce au fost achiziționate de la firmele în cauză, sunt cumpărate legal din contribuțiile candidaților. Acești bani nu pot fi confiscați. Ei sunt proprietatea candidaților la alegerile parlamentare. Răspunderea este în altă parte, nu în dreptul PSD Iași. Vina nu ne aparține”, a explicat, în contestația la executare, avocatul PSD Iași, Andrei Huțanu.
PSD Iași sugerează că vinovat este fostul mandar financiar de la centru
Mai mult decît atât, la dosarul cauzei există date și informații pertinente cum reprezentanții PSD Iași încearcă să arunce vina pentru cele întâmplate asupra lui Ionuț Valentin Coman, pe atunci, mandatar financiar coordonator a PSD de la nivel central. În opinia celor de la Iași, Coman este direct răspunzător deoarece ar fi trebuit să declare anterior aceste cheltuieli către Autoritatea Electorală Permanentă, înainte de campania electorală pentru Senat și Camera Deputaților. Golăniile PSD Iași privind cheltuirea nejustificată a banilor din campania electorală de la sfârșitul lui 2016 au fost scoase la iveală de Iulian Chelaru și Lucica Sabadâș, pe atunci consilieri parlamentari din partea AEP. În urma verificărilor efectuate, cei doi au observat că PSD Iași ar fi utilizat donații și contribuții electorale încălcând destinația cheltuielilor prevăzute în legislația în vigoare. Practic, reprezentanții Autorității Electorale Permanente au constatat faptul că două contribuții electorale depuse în contul bancar al PSD Iași, ar fi fost utilizate nejustificat înainte de declararea acestora la Autoritate. Ulterior, pe cale de consecință, au hotărât confiscarea banilor precum și aplicarea unei sancțiuni drastice. Sumele la care se face referite mai sus au fost depuse de Vasile Toma, actual senator PSD și de Nicolae Bănicioiu, deputat al aceluiași partid.
Fiscul nu s-a predat chiar dacă e vorba de partidul Dragnea & Co
În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, reprezentanții DGRFP –AJFP Iași arată că Organizația Județeană a PSD a încălcat prevederi cuprinse ân Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, și cere magistraților să mențină sancțiunile aplicate. Contestația la executare, firmulată de PSD Iași împotriva executării silite declanșate de către ANAF, este nelegală și netemeinică. Actul emis precum și sancțiunea a fost comunicată în mod legal. Rugăm ca instanța de judecată să mențină actele de executare efectuate de noi ca fiind temeinice și legale. Împotriva acestei sancțiuni, contestatoarea PSD Iași are posibilitatea de a formula plângere în conformitate cu prevederile OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, se arată în întâmpinarea semnată de doi juriști și un reprezentant al Fiscului ieșean. Potrivit dispozițiilor legale, PSD Iași este obligat să vireze la bugetul de stat întreaga sumă confiscată, în baza, Hotărârii 38/21 mai 2018 aparținând AEP București. “Contribuțiile pentru campania electorală pot fi folosite numai după data declarării acestora la Autoritatea Electorală Permanentă”, conchide, la final, șeful acestei entități, Daniel Constantin Barbu. În 2018, când ANAF-ul a cutezat să susțină sancțiunea împotriva PSD Iași, instituția centrală de control era condusă de Ionuț Mișa, propus și susținut chiar de către Dragnea. La doar cîteva luni, în ianuarie 2019, Mișa a fost înlocuit de la șefia ANAF, de către Mihaela Triculescu.
Bianca CRISTEA