ANAF avertizează: Cum te poți trezi cu poprire pe conturi fără să știi că ai datorii

În contextul acuzațiilor referitoare la punerea de popriri pe conturile românilor fără înștiințare prealabilă sau fără comunicarea motivului blocării, ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a oferit explicații privind procedurile legale în vigoare conform Codului de procedură fiscală.

Conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, ANAF are dreptul să întreprindă acțiuni de executare silită în cazul în care debitorul nu își plătește voluntar obligațiile fiscale. În acest sens, primul pas în procesul de executare silită este comunicarea unei somații către debitor.

ANAF explică că înștiințarea contribuabililor cu privire la măsurile de executare silită, inclusiv somațiile și popririle, se face operativ prin Spațiul Privat Virtual în cazul debitorilor înrolați în acest sistem. Dacă debitorii nu sunt înrolați, atunci somația și adresa de înștiințare privind înființarea popririi executorii se comunică prin poștă, ceea ce poate duce la un decalaj de timp între înființarea popririi și primirea documentului de către debitor.

În situația în care debitorul nu își achită obligațiile fiscale în termen de 15 zile de la comunicarea somației sau nu notifică organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, ANAF continuă cu măsurile de executare silită.

De asemenea, ANAF menționează utilizarea aplicației informatică e-Popriri începând cu anul 2021, pentru instituirea și ridicarea popririlor. Prin această aplicație, disponibilitățile bănești ale debitorului nu sunt afectate pe termen lung, iar sumele poprite sunt virate numai către băncile care dețin disponibilități bănești ce acoperă suma poprită. Astfel, acest sistem electronic a contribuit la eficientizarea și accelerarea procesului de instituire/ridicare a popririlor.

ANAF recomandă contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual pentru a putea solicita sau primi documente din partea administrației fiscale, având astfel acces la situația fiscală proprie și fiind informați rapid cu privire la orice măsură întreprinsă în vederea recuperării obligațiilor fiscale conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here