Frații Ovidiu și Cristian Negurici, dezvoltatorii complexului Exclusiv Residence, au ieșit șifonații după un control al ANAF @ Fiscul a controlat 130 de tranzacții cu apartamente, toate derulate pe numele mamei, Marta Negurici @ Aceasta pretinde în instanță restituirea unei sume de 824.858 lei, echivalentul a aproximativ 170.000 de euro, bani care reprezintă impozite calculate de ANAF @ Marta Negurici susține că Finanțele i-au aplicat dubla impozitare în cadrul tranzacțiilor imobiliare privind apartamentele din Exclusiv Residence
La finalul lunii iunie 2020, Marta Negurici a depus la Tribunalul Iași o cerere de chemare în judecată prin care cere instanței să oblige Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași să-i restituie suma de 824.858 lei. Potrivit documentului, suma reprezintă impozitul pe transferul de proprietate reținut la sursă de notarul public pentru vânzările apartamentelor din șase blocuri construite în complexul Exclusive Residence, bani care, spun avocații familiei Negurici, au fost plătiți fără a fi datorați. Suma pretinsă de Marta Negurici a fost achitată ca urmare a perfectării fiecărui act de vânzare-cumpărare din cadrul complexului Exclusiv Residence în perioada iunie 2014-decembrie 2016. Marta Negurici susține că Finanțele i-au aplicat dubla impozitare în cadrul tranzacțiilor imobiliare privind apartamentele din Exclusiv Residence.
Mai precis, în urma unui control fiscal, familia Negurici a fost obligată să mai achite aproximativ 422.000 lei taxe și impozite aferente contractelor de vânzare cumpărare perfectate în anii 2014-2016. Avocații spun că dezvoltatorii au fost taxați de două ori pentru aceleași tranzacții, astfel că Fiscul este obligat să returneze sumele încasate ilegal.
„În acest context, arăt că subsemnata am fost impozitată pentru aceleași operațiuni de vânzare de două ori, motiv pentru care, din punctul de vedere al subsemnatei, sumele achitate cu titlu de impozit pe veniturile din transferul de proprietate din patrimoniul personal, în valoare totală de 824.088 lei, constituie plăți nedatorate și se impun a fi restituite, conform prevederilor legale.” – se precizează în cererea de chemare în judecată.
Finanțele au verificat 130 de tranzacții cu apartamente
În luna mai 2017, persoana fizică impozabilă Marta Negurici (PFI) a fost supusă unei inspecții fiscale din partea Direcției Regionale a Finanțelor Publice pentru verificarea realității tranzacțiilor declarate. Controlul a fost efectuat de către o echipă de la AJFP Bacău. În perioada supusă verificării, Marta Negurici a vândut peste 130 de apartamente, pentru care s-a aplicat, la data încheierii lor, impozitul pe venit în cotă de 2-3% din valoarea fiecărei tranzacții, conform prevederilor Codului Fiscal, sumele fiind calculate, reținute și virate de notarul public către bugetul de stat. Ulterior, organele de inspecție fiscală au reîncadrat sumele obținute din aceste tranzacții imobiliare ca fiind venituri din activități independente. Astfel, Fiscul a recalculat sumele datorate de către Marta Negurici către bugetul de stat, fiind percepute mai multe taxe: impozit pe venit de 16%, contribuția pentru asigurări de sănătate și TVA. Diferența între cele două categorii de contribuabil constă în modalitatea de taxare: ca persoană fizică din transferul de proprietate se plătește un impozit de maxim 3% din valoare, în timp ce ca persoană fizică impozabilă tranzacțiile sunt supuse regimului TVA, a impozitului pe venit (diferența între cheltuielile totale și încasări) și contribuții sociale de sănătate.
„Urmare a verificărilor efectuate, inspectorii din cadrul AJFP Bacău au încheiat Raportul de Inspecție Fiscală nr. 4143/12.05.2017 prin care au stabilit obligații fiscale suplimentare de plată în sarcina reclamantei în sumă de 422.113 lei, reprezentând 105.832 lei contribuții la asigurările sociale de sănătate, 307.874 lei impozit pe venit și 8.407 lei TVA” se arată în întâmpinarea depusă de Fisc.
ANAF: nu este vorba de dublă impozitare
Negurici a achitat sumele stabilite în raportul de control prin două transferuri bancare efectuate în lunile mai și iulie 2017. Ulterior, Marta Negurici a deschis mai multe acțiuni în instanțele de judecată împotriva raportului de control, cerând returnarea sumelor stabilite suplimentar. Din documentele depuse la dosar reiese că Marta Negurici a pierdut definitiv toate litigiile având ca obiect anularea raportului de control și restituirea celor 422.000 lei stabiliți de AJFP Bacău. Reprezentanții Finanțelor susțin în fața instanței că nu este vorba despre o dublă impozitare și că Marta Negurici se află în eroare.
Sumele calculate în baza raportului de control sunt diferențe nedeclarate și neachitate ca urmare a încadrării eronate în categoria de contribuabil fiscal. Practic, familia Negurici s-a sustras de la plata acelor sume depunând declarații fiscale eronate. Direcția de Finanțe arată judecătorilor că cele două sume, respectiv 824.088 lei reținuți de notar și cei 422.113 stabiliți de raportul de control, sunt complementare și se cumulează, reprezentând totalul impozitelor și taxelor datorate ca urmare a tranzacțiilor efectuate.
Rareș Neamțu