Amendă de aproape 100.000 lei pentru simigeriile Petru pentru că au înșelat clienții. Pizza cu cremă vegetală, igienă precară și furt la gramaj

Amenzi de zeci de mii lei încasate de firma care administrează simigeria „Petru” pentru înșelătorie la gramaj, igienă precară și folosirea altor ingrediente decât cele stipulate în rețetă. Comisariatul pentru Protecția Consumatorului a aplicat amenzi de 55.000 lei la un punct de lucru din Botoșani și 40.000 lei la unul din municipiul Iași tocmai pentru că simigeriile își înșelau clienții. La un sortiment de pizza vândut clienților, angajații simigeriei foloseau cremă vegetală în loc de smântănă. Echipa de control constată că consumatorul a fost indus în eroare, acesta luând decizia de tranzacționare având în vedere greutatea declarată pe eticheta de produs și nu cea reală, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare în necunonștință de cauză”, arată comisarii de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului Iași.

Înșelarea clientului și condiții precare de igienă găsite de comisarii Protecției Consumatorului la mai multe simigerii „Petru” din Iași și Botoșani. În urma unor controale derulate inopinat, inspectorii de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului au scos la iveală mai multe nereguli comise de angajații simigeriilor. În primăvara acestui an, Protecția Consumatorului a efectuat un control la una dintre simigeriile Petru din municipiul Botoșani în urma căruia a aplicat o amendă de 15.000 lei pentru lipsa igienei și alți 40.000 lei pentru practici înșelătoare, dar și un control la simigeria din stația de la Universitate în Copou, unde au dat o amendă de 40.000 lei pentru aceleași sesizări.

Pizza cu cremă vegetală servită clienților la simigeria „Petru”

Conform Comisariatului, angajații firmei Brio Grup SRL, cea care administrează lanțul de simigerii „Petru”, au folosit la un sortiment de pizza cremă vegetală pentru gătit în loc de smântână, așa cum se menționa în rețetă. Doar că angajații simigeriei au negat abaterea și au susținut că inspectorii OPC au făcut acest lucru cu rea voință. Administratorii firmei au cerut judecătorilor ieșeni să anuleze amenda încasată.

Agentul constatator a susținut că în pizza Alsaciana s-ar fi folosit în loc de smântână 32 % așa cum prevedea rețeta găsită la punctul de lucru, o cremă vegetală pentru gătit. Aceasta este o afirmație complet falsă. Agentul constatator a văzut pur și simplu cutia cu crema vegetală și a presupus că noi o folosim în prepararea pizzei Alsaciana, fără să facă nici o determinare științifică în acest sens, adică fără să preleveze vreo probă, fără să facă vreo analiză, fără să vadă măcar procesul de preparare și să constate că această substituire are loc! În realitate nici nu ar fi avut cum să facă o astfel de constatare, pentru simplul motiv că în ziua controlului la punctul de lucru nu s-a preparat pizza Alsaciana. O altă susținere făcută absolut nejustificat de agenții constatatori este acea că au fost identificate la comercializare niste sendvișuri cu șuncă de pui, cu greutatea de 150 g care erau vândute ca sendvișuri cu piept de pui cu greutatea de 290 grame. În realitale ceea ce s-a întâmplat a fost o simplă eroare în timpul procesului de etichetare, și care a fost remediată imediat de o angajată a punctului de lucru în zona de ambalare și etichetare. Poate și din cauza stresului generat de controlul OPC, a pus o etichetă greșit, apoi a realizat acest fapt și a remediat problema, aproape imediat. Nu au fost puse la vânzare produse etichetate greșit, susțin reprezentanții societății care administrează simigeria.

Amendă pentru igienă precară în simigeriile „Petru”

În plus, inspectorii de la Protecția Consumatorului au amendat societatea Brio Grup SRL și pentru igiena precară din simigeria din Botoșani. Chiar și așa, administratorii societății s-au scuzat și au susținut că comisarii OPC nu au analizat în detaliu vesela ce urma să fie spălată.

În ceea ce privește neregulile privind condițiile de igienă, nici acestea nu corespund realității. Echipa de control a intrat în incinta punctului de lucru în timp ce se desfășura activitatea de preparare și vânzare a produselor către populație. Este firesc ca pe tăvile scoase din cuptor să existe urme de coacere și resturi alimentare, dar acestea urmau în procesul firesc de fabricație să fie înlăturate. Echipa de control nu a analizat vesela și alte obiecte destinate procesului de fabricație cum ar fi tăvile, care erau stocate sau depozitate, astfel încât să poată constata că acestea au fost păstrate în incita punctului de lucru fără a fi curățate. Urmele de arsură și de grăsime întărită reprezintă o constatare subiectivă în lipsa oricărei determinări științifice care să ateste vechimea și gradul de întărire a urmelor alimentare. Nu este reală afirmația referitoare la existența mucegaiului și nici restul constatărilor care subliniază nerespectarea standardelor de igienă. Închiderea punctului de lucru pentru o perioadă de doar câteva ore dovedesc în mod indirect că în realitate activitatea noastră este conformă și că respectăm standardele de igienă și curățenie prevăzute de lege, mai susțin reprezentanții firmei.

Amendă de 40.000 lei pentru simigeria de la Universitate! Angajații de la „Petru” fură la gramaj

Firma care administează simigeria Petru a mai încasat o amendă de 40.000 lei de la Protecția Consumatorului pentru punctul de lucru de pe bulevardul Carol I din municipiul Iași, din stația de la Universitate. Inspectorii de la Protecția Consumatorului au constatat că angajații de la Petru fură la gramaj atunci când ambalează produsele pe care le vînd clienților. Cu toate acestea, cei de la firmă au dat vina pe lipsa de experiență a angajaților și pe faptul că rulează foarte mult personal.

Atât la acel punct de lucru, cât și în general la nivel de societate, am avut în ultimul an un rulaj de personal absolut nefiresc și alarmant. Avem frecvent situații în care angajații pleacă după doar câteva zile. În aceste condiții, cu toate că noii angajați sunt instruiți cu privire la proceduri și la modul de preparare/asamblare a produselor, este necesară o perioadă de acomodare, de asimilare, pe care adesea nu apucă să o parcurgă. În ceea ce privește mucenicii de exemplu, aceștia sunt livrați congelați la punctele de lucru. Ei trebuie copți, lăsați să ajungă până la o anumită temperatură, apoi însiropați, apoi unși cu miere și presărați cu nucă. Oricât am încerca să supraveghem personalul care face aceste operațiuni, este imposibil să nu existe variații de gramaj, care țin de cât sirop este absorbit în aluat, de câtă nucă este presărată, etc. Sandwich-urile sunt asamblate de asemenea la punctul de lucru, unde angajatul trebuie să pregătească termic chifla, apoi să o umple cu bucăți de pui,cu salată, etc. Procedura prevede cântărirea tuturor elementelor, și într-adevăr , o perioadă, la început, există o supraveghere a noilor angajați, însă este irnposibil ca această supraveghere să fie permanentă. În concluzie, după un timp, probabil asamblarea se face din ochi, acest aspect fiind extrem de dificil de controlat într-un număr atât de mare de puncte de lucru, susține administratorii firmei Brio Grup SRL.

Ce spun cei de la Protecția Consumatorului Iași?

În schimb, cei de la OPC nu s-au lăsat înduplecați și au aplicat amenzile de zeci de mii de lei societății care administrează simigeria. De altfel, în întâmpinarea depusă la instanță, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului arată și cum s-a ajuns la amenzi.

„Faptele reținute în sarcina petentei sunt descrise suficient pentru a permite corecta încadrare juridică și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare. Echipa de control constată că consumatorul a fost indus în eroare, acesta luând decizia de tranzacționare având în vedere greutatea declarată pe eticheta de produs și nu cea reală, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare în necunonștinșă de cauză”, arată printre altele cei de la CRPC Iași.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here