Amenda de 500.000 euro pentru Iasicon. Experții arată că Sinescu a meritat-o

SC Iasicon SA a contestat în justiție sancțiunea primită după ce autoritățile europene au constatat întârzieri la proiectele de aducțiune de apă și înființare  a rețelelor de canalizare din județul Iași @ Experții din dosar au arătat însă că firma lui Sinescu se face vinovată de întârzierile înregistrate

Aflată într-o stare de insolvență suspendată în mod dubios, SC Iasicon SA, una dintre cele mai mari firme de construcții din zona Moldovei, are probleme și cu proiectele cu finanțare europeană în care a fost implicată în calitate de executant. Astfel, în urmă cu peste un an, SC Iasicon SA a fost penalizată cu 500.000 euro pentru că a realizat cu întârziere lucrările de extindere și modernizare a rețelelor de apă îi canalizare din orașele Podu Iloaiei și Hârlău, iar acum se luptă cu avocații în instanțele de judecată să scape de sancțiune. Numai că, în aceste procese, judecătorii au dispus efectuarea unor expertize, iar după ce au analizat situația, specialiștii au ajuns la concluzia că Iasicon a contestat degeaba sancțiunea. Asta deoarece respectivele întârzieri s-au înregistrat din vina Iasicon.

„Am constatat lipsa continuității în lucrări la unele șantiere, zile în care se lucra și zile în care nu se lucra. S-a constatat necorelarea numărului de muncitori și de utilaje cu volumele de lucrări. Au fost situații când s-au alocat 20 – 30 muncitori pentru o țeavă de canalizare de mici dimensiuni. Nu s-au înregistrat fenomene meterologice care să fi determinat întârzieri foarte mari”, a concluzionat expertul.

Se judecă cu Apavital

În aceste dosare, Iasicon se judecă cu Apavital, beneficiarul finanțărilor europene. Ambele proiecte au fost finanțate de Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Mediu. Cele două contracte au fost încheiate în perioada 2012 – 2013, dar din cauza întârzierilor, lucrările au fost recepționate abia în anul 2016.

În luna mai a anului 2012, Iasicon a adjudecat licitația pentru modernizarea sistemului de canalizare din orașul Hârlău. Principalele criterii în baza cărora urmau să fie selectați câștigătorii dintre firmele participante la licitație au fost prețul ofertat pentru lucrări și durata de execuție. Adică, firma care oferta cel mai mic preț și anunța că realizează lucrările într-o perioadă mai mică de timp decât celelalte urma să câștige licitația. Firma lui Sinescu a câștigat această licitație pentru că s-a oferit să finalizeze lucrările în 27 de luni. Asta în condițiile în care termenul maxim de execuție tolerat de contractant era de 36 de luni. Prin urmare, conform contractului, lucrările au demarat pe data de 23 mai 2013, iar Iasicon s-a angajat să le finalizeze la data de 22.08.2015. Valoarea totală a proiectului finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Sectorial de Mediu a fost de 7.793.321 lei, adică circa 2 milioane euro, din care circa jumătate din sumă a fost alocată din fonduri europene, iar diferența a fost asigurată de Guvernul României și Apavital. Conform proiectului, cu ajutorul fondurilor europene, urma să fie extinsă rețeaua de canalizare în orașul Hârlău pe o lungime de 7,3 km, trebuia reabilitat 1 km de rețea și executate 7 stații de pompare.

Deși Iasicon s-a angajat să finalizeze lucrările contractate în luna august a anului 2015, acestea au fost recepționate la data de 26.07.2016. Pentru întârziera înregistrată Iasicon a fost obligată să plătească penalități de întârziere în valoare totală de 779.332 lei

Problemele de la Podu Iloaiei

De asemenea, în luna martie a anului 2013, asocierea dintre SC Iasicon SA și E.M.I.T-Ercoli Marreli Impianti Technologici a câștigat licitația pentru modernizarea și extinderea retelei de apă îi canalizare în oraîul Podu IloaieI. Astfel, cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de circa 3,5 milioane euro trebuiau realizate lucrările de extindere și reabilitare a rețelei de canalizare în Podu Iloaiei și Scobâlteni cu 13,3 km, de aducțiune de apă în Scobâlțeni pe o rețea de 2,3 km. De asemenea trebuia extinsă și reabilitată rețeaua de apă în Podu Iloaiei și Scobâlțeni pe o lungime 5,2 km urmând a fi realizate două stații de pompare apă potabilă noi în ambele localități. Pentru rețeaua de canalizare trebuiau realizate un număr de 7 stații de pompare și asta deoarece și oraîul Podu Iloaie se află într-o zonă colinară. În monedă românească valoarea totală a contractului finanțat din fonduri europene s-a ridicat la suma de 14.683.353 lei. Deoarece la această licitație ofertele de preț nu s-au înregistrat diferențe de preț foarte mari între ofertanți firma lui Sinescu a câștigat această licitație tocmai pentru că s-a angajat să finalizeze lucrările de la Podu Iloaie într-un termen de 17 luni. Cu toate acestea deși lucrările au demarat în luna iunie a anului 2013 proiectul a fost recepționat abia după 3 ani la data de 13.05.2016. Pentru întârzierea înregistrată Iasicon a fost obligată să plătească o penalizare de 1.468.335 lei. În total pentru cele două proiecte, Iasicon a plătit penalități în sumă de 2.247.667 lei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here