Ambasadorul Republicii Argentina, E.S. Claudio Pérez Paladino, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al UPA din Iași

Universitatea „Petre Andrei” din Iași a conferit astăzi (n.r. 28 februarie) cel mai înalt titlu onorific – Doctor Honoris Causa – Excelenței Sale, Claudio Pérez Paladino, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Argentina în România și Republica Moldova.

 

Conf. univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA, a declarat că propunerea de acordare a acestei distincții onorează Universitatea, având în vedere prietenia dintre Excelența Sa Claudio Pérez Paladino și comunitatea academică de la UPA. Mai mult, anul trecut, ambasadorul a participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 15 ani de la înființarea Facultății de Științe Politice din cadrul Universității. ”Excelența Sa Domnul Ambasador Claudio Pérez Paladino este un mai vechi prieten al facultății, iar propunerea noastră pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa se înscrie într-un traiect firesc al acestei relații excepționale pe care o avem cu domnia sa. Domnul Ambasador este de mai mută vreme membru informal al comunității noastre academice. A venit timpul ca această apartenență să fie certificată de acest titlu pe care Universitatea i-l acorda. Domnul Claudio Perez Paladino este absolvent de științe politice, vorbim aceeași limbă a specialiștilor în acest domeniu, am avut împreună proiecte și suntem convinși că vom iniția și susține multe alte proiecte comune”, a declarat decanul facultății.

 

 

 

Laudatio a fost citit de către Prof.univ.dr. Gheorghe Lencan-Stoica, de la Universitatea București, care a prezentat relațiile foarte bune pe care ambasadorul le are cu țara noastră.

”A îndeplinit tradiționale lucrări de politică externă și, de asemenea, a găsit asemănările existente între Argentina și România, nu numai datorită faptului că sunt două țări latine, ci și pentru că sunt țări agricole, găsind, de asemenea, punctele de contact pentru dezvoltarea unui proiect de integrare și dezvoltare în această materie. Astfel, în prezent există proiecte-pilot în vederea  demonstrării faptului că metodele de lucru al pământului utilizate în Argentina pot fi utilizate și în România. Aceasta va permite extinderea zonei cultivabile, creșterea producției și reducerea costurilor. În acest sens, în regiunea Moldovei se lucrează, de asemenea, și cu Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad”, o dovadă practică a experienței comune fiind exploatarea de la Țigănași. Paralel cu funcțiile proprii diplomației, domnul Ambasador a păstrat și relații apropiate cu mediul universitar în diferitele țări unde a deținut funcții. În România a păstrat legătura  cu  diferite universități din țară, iar în ultimul an a susținut activitățile Grupului Român de Solidaritate cu Insulele Malvine și a colaborat cu acest Grup pentru difuzarea și prezentarea cărții „Elemente istorico-juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine, eveniment care a avut loc și la universitatea dumneavoastră.”

 

 

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași, a precizat că  această colaborare dintre Excelența Sa și UPA din Iași s-a concretizat prin participări la numeroase evenimente culturale, atât la UPA, cât și în țară, cu ocazia cărora a contribuit în mod esențial la dezvoltarea schimburilor academice și culturale naționale și internaționale. „Îi acordăm titlul pentru că a contribuit în mod determinant la promovarea spațiului academic ieșean și, în contextul acesta, și a Universității „Petre Andrei” din Iași. Este un mesager cât se poate de bun al țării sale și își merită de deplin calitatea de Ambasador. Domnia Sa a acceptat anul trecut ca o delegație a UPA să îl însoțească la Chișinău pentru a descuta despre parteneriatele academice și culturale ale Argentinei cu Republica Moldova. Îl consider, personal, un prieten în adevăratul sens al cuvântului, un prieten al României și al Universității noastre”, a conchis rectorul.

 

Excelența Sa, Claudio Pérez Paladino  a mulțumit conducerii universității pentru titlul acordat și a precizat că se simte onorat să facă parte dintr-o comunitate academică de elită. „Pentru mine este o mare onoare, ca în calitate de Ambasador al Argentinei în România și Republica Moldova, Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a hotărât să îmi acorde acest înalt titlu, cu atât mai mult cu cât e în domeniul științelor politice, relațiile mele cu această specializare durează de 38 de ani. Sunt convins că acest parteneriat, între Ambasadă și UPA din Iași, se va menține de-a lungul anilor și va fi unul benefic pentru ambele părți. Sunt foarte bucuros de această distincție, mai ales că universitatea dumneavoastră a avut curajul de a-mi deschide porțile  și pentru că mi-a permis să mă întorc în mediul universitar”, a concluzionat Ambasadorul.  

 

 

Conf.univ.dr. Daniel Șandru a declarat că „în numele Senatului Universității Petre Andrei din Iași, am luat act de propunerea Facultății de Științe Politice și Administrative ca Excelenței Sale, Domnul Ambasador Claudio Perez Paladino, să-i fie acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Este o onoare deosebită pentru comunitatea noastră academică”.

 

Domnul Claudio Pérez PALADINO s-a născut în Buenos Aires, la data de 24 decembrie 1957. Licențiat în Științe Politice, din anul 1980, cu specializarea Relații Internaționale, al Universității Catolice din Argentina, domnul Paladino și-a susținut, pe 15 decembrie 1997,  doctoratul cu teza “Mişcările islamice sunt un fenomen politic mai mult decât religios” la  Facultatea de Drept și Ştiinţe Politice din cadrul aceleiași universități, urmând apoi o carieră de peste 30 de ani în diplomație.

 

Domnul Claudio Pérez PALADINO a urcat toate treptele ierarhice începând cu numirea sa în poziția de secretar III la Ministerul Relațiilor Externe al Republicii Argentina din 30 iulie 1982. În 1986 primește gradul de secretar clasa a doua, iar pe 23 noiembrie 1990 rangul de secretar de categoria I. În data de 6 octombrie 1993 obține rangul de consilier, apoi, pe 1 ianuarie 1997, trece la categoria de ministru plenipotenţiar de clasa a doua, iar la 1 ianuarie 2002 a fost avansat la categoria de ministru plenipotenţiar de clasa întâi.

 

 

Pe parcursul bogatei sale cariere, domnul ambasador a desfășurat atât activități  administrative, de coordonare, de resurse umane în interiorul Ministerului Relațiilor Externe al Republicii Argentina, cât și activități diplomatice, culturale și de politică externă  în țările din Caraibele Anglofone, în Guyana, Columbia, Siria, Portugalia.

 

Pe 6 martie 2009 a fost numit Ambasador al Republicii Argentina în România (prin decretul nr. 157), implicându-se activ în dezvoltarea relațiilor bilaterale atât în mediul economico-politic, cât ș
i în cel cultural-universitar. Astfel, în mai 2013, domnia sa a participat la evenimentul prilejuit cu ocazia aniversării celor 15 ani de la înființarea specializării Științe Politice la Universitatea “Petre Andrei” din Iași, sprijinind inițiativa Grupului Român de Solidaritate cu Insulele Malvine, promovând lansarea de carte ”Elemente Istorico-Juridice pentru înțelegerea chestiunii Insulelor Malvine”, volum unic în România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here