Alina Neamțu (Palibo): „ Prima dată a fost ideea. Ideea mi-a venit datorită pasiunii pentru dulciuri”

Prin Programul Start-Up Nation au fost finanțate sute de noi afaceri ale tinerilor aflați la început de drum în business. Am încercat să aflăm de la un astfel de antreprenor dacă programul a reprezentat un real sprijin, dacă afacerea sa are într-adevăr viitor, dar și care au fost problemele de care s-a izbit de la început și până în prezent. Palibo a debutat cu un laborator de cofetărie-patiserie, iar acum deschide o a doua cofetărie în Iași. Despre cum a crescut această afacere, aflăm din rândurile de mai jos la Interviurile 7IAȘI.

1. Ați înființat un laborator de patiserie printr-un program start-up. Cât de greu sau cât de ușor a fost să implementați acest proiect?

 

Pe o scară de 1 la 10 aș acordă un 6. Banii au fost virați destul de târziu, după aproximativ cinci luni, iar furnizorii de echipamente nu au livrat marfa până când nu s-a efectuat plata. Partea bună a fost că banii au fost virați integral și nu în tranșe.

2. Ce a fost mai întâi: ideea de a face un laborator și astfel ați identificat sursă de finanțare sau mai întâi ați identificat banii și apoi obiectul de activitate?

 

Prima dată a fost ideea. Ideea mi-a venit datorită pasiunii pentru dulciuri și deserturilor de calitate și din dorința de a aduce un plus de calitate pe piața de cofetărie din Iași. În ceea ce privește dulciurile, diferența constă în calitatea ingredientelor, îmbinarea aromelor, gustul produsului și, nu în ultimul rând, prezentarea acestuia.

3. Se poate pune pe picioare o afacere exclusiv cu banii primiți că și finanțare? Dumneavoastră ați venit și cu un aport suplimentar de capital?

 

Nu cred că poate fi implementat un astfel de proiect, care să aibă și succes, fără un aport de capital din partea beneficiarului. A trebuit să vin cu aproximativ 15.000-20.0000 euro, bani care au fost investiți în echipamente, cu ajutorul prietenilor, familiei, resurse proprii și alte cheltuieli neprevăzute. Nu există afacere fără cheltuieli neprevăzute.

4. Știm că ați susținut implementarea proiectului din resursele financiare acumulate din celelalte afaceri. O persoană fără aceste posibilități poate duce la capăt un astfel de proiect?

 

Consider că este o misiune foarte dificilă, depinde de domeniu și de ce aspirațîi ai și de ce îți dorești de la business-ul tău. Ideal ar fi să ai un capital de rezervă. Contează în egală măsură să dispui de resurse financiare suplimentare, dar și de experiență antreprenorială. Organizarea unei afaceri depinde foarte mult de experiența acumulată anterior.

5. Care sunt aspectele pozitive în implementarea unui proiect de tip start-up? Dar dezavantajele?

 

Avantajele unui astfel de proiect vin cu o serie de dezavantaje. Partea bună o reprezintă banii nerambursabili, accesarea fondurilor relativ facilă. Dar faptul că primești acești bani te responsabilizează. Dezavantajele unui proiect start-up le reprezintă lipsa forței de muncă. Îți propui să angajezi un anumit număr de persoane care sunt foarte greu de găsit. Consider că problema forței de muncă a devenit una acută pentru economia locală și, de ce nu, națională. Banii au fost virați undeva la patru luni de zile de la depunerea cererii de finanțare.

6. Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpina antreprenorii în ziua de astăzi?

 

Revin asupra celor spuse anterior: principala problemă pe care o întâmpină antreprenorii este lipsa forței de muncă. Indiferent de domeniu, devine din ce în ce mai greu să gaăsim persoane dispuse să muncească.

7. În orice domeniu de activitate este o concurență acerbă. Cum ați gândit dvs strategia pentru a reuși și care sunt atuurile care va diferențiază de concurență?

 

Analizând piață și fiind o pasionată a dulciurilor mi-am dat seama că putem pătrunde pe piață doar cu produse de o calitate superioară. În acest sens, firma noastră, Palibo, folosește produse cu un standard înalt de certificare a calității, avem un un sistem de control al calității la ieșire din laborator și suntem atenți și deschiși de a aduce tot timpul ceva nou și calitativ pe această piață.

8. Ați început cu un laborator, ați intrat pe piața HORECA și corporate, iar în curând veți deschide o prima locație pentru public. Să înțelegem că afacerea a fost un succes sau sunteți la stadiul de investiții pentru acapararea pieței?

 

Suntem la stadiu de investiții pentru acaparare a pieții.  Datorită feedback-ul pozitiv de la clienții noștri din mediul online, de la cele peste 200 de evenimentele organizate cu succes, am decis că este esențial să avem și o cofetărie pentru interacțiunea cu persoane fizice. În locația noastră veți găși aceleași produse pe care le iubiți dar și alte gusturi noi.

9. Cofetăria este o artă. În trecut cofetarul era pilonul principal, astăzi tehnologia și premix-urile fac totul. În aceste condiții cât de important este talentul cofetarului?

 

Nu ne bazăm în totalitate pe tehnologie. Tocmai asta face diferența. În cazul nostru considerăm că talentul cofetarului face diferența dintre produsele noastre și cele de duzină. Încercăm să avem avem o calitate superioară , iar asta nu se face cu premix-uri. Evităm folosire premix-urilor folosim doar produse naturale, sub atenta supraveghere a unui cofetar de top. Drept urmare, noi, Palibo, ne bazăm pe colegii noștri care sunt niște profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here