Alimentaţia unei femei în perioada premergătoare sarcinii influenţează foarte mult riscul de naştere prematură

 

 

Pentru prima oară, oamenii de ştiinţă au demonstrat că alimentaţia unei femei în perioada premergătoare sarcinii influenţează considerabil riscul de naştere prematură: femeile care aveau o alimentaţie nesănătoasă, bogată în zahăr şi grăsimi, aveau un risc cu aproximativ 50% mai mare de a naşte prematur.
 

În schimb,  femeile care avuseseră o alimentaţie sănătoasă, bogată în proteine şi fructe, înainte de a rămâne însărcinate, aveau un risc mai scăzut de a naşte prematur.

Acest studiu, realizat pe 300 de femei din Australia, de către cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, este primul care a avut în vedere alimentaţia femeilor înainte de conceperea unui copil şi asocierea acesteia cu probleme legate de naştere.

 

Rezultatele, publicate în The Journal of Nutrition, arată că femeile care aveau un regim alimentar sănătos, bogat în proteine (din carne slabă, peşte), fructe, legume şi cereale integrale, aveau un risc mai mic de a naşte prematur, în vreme ce alimentaţia care conţinea în proporţie mare mâncăruri cumpărate gata preparate şi era bogată în  zahăr şi grăsimi (din biscuiţi, prăjituri, cipsuri ş.a.) era asociată cu un risc de naştere prematură cu 50% mai mare.

 

Naşterea prematură este una dintre cauzele principale ale mortalităţii şi morbităţii infantile; la nivel mondial, la ora actuală, cca. 10% dintre naşteri au loc înainte de termen, spun cercetătorii. Înţelegerea mai bună a condiţiilor care favorizează naşterile premature îi va ajuta pe medici să îmbunătăţească şansele de supravieţuire ale copiilor şi sănătatea acestora pe termen lung. 

 

„Alimentaţia este un factor de risc important, dar care poate fi modificat. Nu e niciodată prea târziu pentru a face o schimbare pozitivă. Sperăm ca descoperirile noastre să stimuleze adoptarea unei alimentaţii sănătoase înainte de sarcină şi în cursul ei. Acest fapt va ajuta la reducerea mortalităţii neonatale şi la îmbunătăţirea sănătăţii generale a copiilor”, spune dr. Jessica Grieger, autorul princjpal al studiului.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here