Firma lui Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL, Adina Gîrjan, are datorii către CJ de peste 1,8 milioane lei pentru neplata redevenței datorate pentru exploatarea stațiilor de sortare a deșeurilor din județ pentru anii 2021-2023 @ În loc să rezilieze contractul, președintele CJ Iași, Costel Alexe a întocmit două hotărâri care privesc eșalonarea datoriilor @ Pentru că situația este fără precedent, în octombrie șeful liberal al CJ a inventat un regulament pentru eșalonarea datoriilor @ După câteva zile, Edil Industry, firma lui Gîrjan, a depus la cererea pentru aprobarea eșalonării @ Pentru ședința din februarie, Costel Alexe a pregătit a doua hotărâre pentru aprobarea eșalonării @ Două hotărâri cu dedicație pentru o singură firmă! @ Statul acordă eșalonări la plata taxelor și impozitelor @ În cazul Edil Industry SRL este vorba de o datorie comercială, de neîndeplinirea unui contract @ Firma lui Gîrjan cere eșalonarea datoriilor, după ce în două rânduri a solicitat majorarea tarifelor de salubritate
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, împreună cu consilierii județeni ai PNL, au pregătit o schemă prin care vor să scape de la faliment firma deținută de familia subprefectului Adina Gîrjan. Planul pus la cale de Alexe și soțul subprefectei, Cătătlin Gîrjan, prevede adoptarea mai multor hotărâri de Consiliu Județean prin care firma deținută de cel din urmă, Edil Industry, să obțină o eșalonare la plată a unor sume datorate către bugetul județului Iași. Alexe a pregătit hotărârile cu dedicație după modelul ordonanței lui Dragnea prin care corupții din PSD încercau să scape de pușcărie. Firma familiei Gîrjan, membri marcanți ai PNL Iași, are datorii către CJ de peste 1,8 milioane lei pentru neplata redevenței datorate pentru exploatarea stațiilor de sortare a deșeurilor din județ pentru anii 2021-2023. În loc să aplice legea și să se rezilieze contractul, președintele CJ Iași, Costel Alexe, împreună cu soțul subprefectului Adina Gîrjan au ticluit o găselniță prin care să eșaloneze datoria societății. Totul a fost făcut cu premeditare.
La finele lui octombrie 2023 a fost avizată o hotărâre de CJ prin care datoriile persoanelor juridice pot fi eșalonate. Imediat, firma lui Gîrjan a depus cerere pentru eșalonarea datoriilor, iar acum Alexe introduce pe ordinea de zi o hotărâre prin care eșalonarea datoriilor să fie aprobată de consilieri. Alexe știe că schema este în afara legii și de aceea pasează răspunderea către plenul Consiliului pentru a scăpa de o eventuală tragere la răspundere. Alexe a spijinit fățiș firma lui Gîrjan în ultimii ani, fiind susținătorul majorării tarifelor practicate de către firma Edil Industry în relația cu comunele din județ. Alexe și-a folosit influența asupra primarilor PNL și cu votul acestora a obținut două majorări succesive de tarif pentru firma lui Gîrjan, sume ce se vor plăti din banii cetățenilor și ai comunelor. Beneficiul suplimentar anual obținut de firma lui Gîrjan ca urmare a intervenției lui Alexe este de peste 1,5 milion de euro!
Premeditare! Hotărârea din octombrie a fost întocmită special pentru Gîrjan
Costel Alexe, în complicitate cu soțul subprefectei Adina Gîrjan, au servit mașinăriei de vot PNL din Consiliului Județean Iași mai multe hotărâri ilegale prin care vor să protejeze firma Edil Industry SRL. Alexe a pregătit un proiect de hotărâre pentru ședința din luna februarie 2024 prin care cere consilierilor județeni să voteze eșalonarea la plată a unor datorii ale firmei familiei Gîrjan. Proiectul de hotărâre este punctul final al unei golănii premeditate cu câteva luni în urmă de către Alexe și Cătălin Gîrjan. Pentru a putea eșalona datoriile lui Gîrjan, Alexe a pus consilierii județeni să voteze în luna octombrie 2023 o primă hotărâre ilegală. Sub pretextul de a crea cadrul legal pentru eșalonarea datoriilor persoanelor fizice și juridice față de CJ, Alexe a inițiat un proiect de hotărâre care aproba procedura de plată în rate a datoriilor. Hotărârea, la prima vedere una benefică și nevinovată, ascunde în spate de fapt șmecheria de salvare a firmei familiei Gîrjan, membri marcanți PNL și apropiați ai președintelui Costel Alexe.
Președintele CJ a introdus cu dedicație, în această hotărâre, o prevedere care contravine condului fiscal, respectiv posibilitatea eșalonării datoriilor comerciale, nu doar a celor fiscale. Imediat după aprobarea hotărârii, firma lui Gîrjan a solicitat aprobarea eșalonării unei datorii de peste 1,8 milioane lei reprezentând redevența datorată CJ pentru anii 2021-2023. Gîrjan coafează solicitarea scoțând în față faptul că primăriile din județ și ADIS nu și-au achitat taxele de salubrizare la timp. Însă eșalonarea datoriei nu este posibilă întrucât ea contravine contractului încheiat cu CJ Iași.
În urma licitației în care firma Edil Industry a câștigat contractul pentru gestionarea stațiilor de tratare a deșeurilor au fost stabilite și condițiile de derulare a relației pe perioada de concesiune a serviciilor. Iar contractul nu prevede posibilitatea eșalonării sumelor datorate, ci rezilierea înțelegerii. Prin schimbarea condițiilor în timpul derulării contractului se denaturează condițiile impuse prin caietul de sarcini în timpul licitației, astfel că firma Edil Industry este favorizată în mod discreționar datorită relațiilor politice dintre proprietarii societății și conducerea CJ Iași.
Gîrjan vrea să plătescă în rate! Alexe pasează răspunderea
Plenul CJ Iași ar urma să discute pe 21 februarie 2024 un proiect de hotărâre privind eșalonarea datoriei firmei familiei Gîrjan, pe care Edil Industry o are în contul contractului de delegare a gestiunii privind deșeurile din județ. Alexe nu și-a asumat aprobarea eșalonării deși avea această posibilitate, președintele CJ pasând răspunderea către plenul CJ.
„Se aprobă eșalonarea sumelor reprezentând redevența aferentă contractului de delegare prin concesiune a operării stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale în județul Iași nr. 371/22.05.2019, încheiat între ADIS și Asocierea Sorain Cecchini Techno Espena SLU -S.C. Iasicon S.A. -S.C. Edil Industry S.R.L. (lider), în sumă de 1.871.534,31 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în valoare de 98.255,56 lei, datorate bugetului județului Iași, de către S.C. Edil Industry S.R.L., CUI 17125599, pe o perioadă de 20 de luni”, se arată în propunerea de proiect.
Gîrjan susține că a intrat în incapacitate temporară de plată din cauza întârzierilor la încasarea facturilor emise de ADIS către comunele și orașele din județ. Gîrjan arată că în noiembrie 2023 avea de încasat 6,8 milioane lei de la ADIS și comune, din care 4,1 milioane lei reprezentau contravaloarea facturilor restante între decembrie 2022 și octombrie 2023.
Găselnița lui Alexe pentru familia Gîrjan
Schema premeditată de Alexe și Gîrjan are o hibă. În documentele care stau la baza aprobării procedurii generale de eșalonare se invocă prevederile codului fiscal care reglementează eșalonarea datoriilor. Referatul de aprobare semnat de președintele Alexe face vorbire de tipurile de datorii care pot fi eșalonate, cu trimitere directă la art 184 și 185 din codul fiscal. Aceste două articole precizează în mod clar că pot fi eșalonate doar creanțele fiscale (taxe și impozite) și creanțele bugetare asimilate acestora (amenzi, hotărâri judecătorești, etc). În referatul lui Alexe și în procedura adoptată de plenul CJ a fost introdusă o sintagmă suplimentară care contravine codului fiscal: ”creanțe bugetare datorate bugetului propriu al județului Iași, precum și obligațiile accesorii (n.r. – penalități)”. Această prevedere din hotărâre a fost introdusă cu dedicație tocmai pentru a permite firmei Edil Industry să eșaloneze datoria. Edil Industry datorează a redevență în baza unui contract comercial, iar sumele datorate sunt venituri proprii ale CJ. Acest tip de datorie nu este prevăzut în schema de eșalonare reglementată de codul fiscal și trebuia judecată în condițiile stabilite prin contract. Dacă Alexe și CJ ar fi aplicat prevederile contractului și legislația, ar fi trebuit să rezilieze înțelegerea cu Edil Industry, iar firma lui Gîrja ar fi pierdut o afacere de milioane de euro.
Înglodat în datorii, insolvența bate la ușă
Documentele financiar contabile ale firmei Edil Industry arată situația financiară precară în care se află societatea. Edil Industry are de achitat datorii restante cu scadența de sub 1 an în sumă totală de aproximativ 18 milioane de lei. Acestora li se adaugă și datoriile curente din activitatea de exploatare, impreună depășind cifra de afaceri a companiei care se cifrează în jurul a 20 milioane lei. Eșalonarea datoriilor firmei lui Gîrjan de către CJ înseamnă practic prelungirea bolii, Alexe și Girjan având interesul să țină în viață în an electoral o vacă bună de muls.
Gîrjan a crescut taxa, dar nu plătește redevența
În ultimii ani, la propunerea Edil Industry SRL, taxa pe salubrizare impusă primăriilor din județ a fost majorată de mai multe ori. Deși majoritatea primarilor au protestat și nu au vrut să se prezinte la ședința ADIS, președintele CJ Iași și-a folosit influența politică în așa fel încât taxa majorată cerută de Edil Industry să fie aprobată. Creșterea tarifului generează anual venituri suplimentare de peste 1,5 milioane de euro firmei soțului subprefectei, însă societatea refuză să-și achite datoriile față de CJ Iași. Taxele majorate se suportă de către cetățeni și de către comune din bugetele locale. Alexe a băgat mâna în banii acestora pentru a îmbogăți familia subprefectului PNL. Proiectul privind gestiunea deșeurilor prevedea scăderea anuală a tarifului prin colectarea selectivă a deșeurilor. La Iași, încăput pe mâna șmecherilor din PNL, proiectul funcționează invers și tariful este majorat anula pentru a satisface nevoile pușculiței PNL.
Vlad ROTARU
Rareș NEAMȚU