Alexandru Baciu, kinetoterapeut: „Un gram de prevenție este egal cu un kilogram de tratament”

Din dorinţa de a scăpa de bisturiu sau pentru a ameliora durerile, tot mai mulţi oameni solicită ajutorul kinetoterapeuţilor. Ce este kinetoterapia, când trebuie să apelăm la un terapeut și pentru ce proceduri putem opta, aflăm în rândurile de mai jos de la Alexandru Baciu, fondatorul KineticFIT:

 

  1. Ce este kinetoterapia și când este necesară?

 

Cuvântul kinetoterapie înseamnă terapie prin mișcare și provine din greacă veche, unde „kinesis” se traduce prin mișcare. Kinetoterapia se ocupă cu tratarea afecțiunilor corpului uman și funcționarea normală a mecanismelor neuro-musculare și articulare ale acestuia.

După cum a zis Hippocrate în urmă cu aproape 2.000 de ani „exercițiul fizic înseamnă medicină” ceeea ce înseamnă că avem nevoie de terapie prin mișcare cât mai des posibil.

 

Din păcate, societatea în care trăim o dată cu modernizarea ei ne-a făcut să fim extrem de sedentari, iar lipsa exercițiului fizic sub orice formă, de la banalul mers pe jos până la un program de exerciții efectuat sub supravegherea unui profesionist ne-a adus într-un stadiu în care media de vârstă a pacientului nostru a scăzut dramatic.

 

Dacă în urmă cu aproximativ 12 ani când am început să profesez, media de vârstă a pacientului era undeva la 45 ani, în momentul de față în cadrul Centrului de Recuperare Medicală KineticFIT media de vârstă a pacienților noștri este undeva la 32 ani.

 

  1. Care sunt principalele probleme cu care se prezintă ieșenii la KineticFIT?

 

Dacă ar fi să fac un clasament ar celor mai întâlnite patologii în cadrul centrului, pe primul loc la mare distanță fără de celelalte afecțiuni sunt cele ale coloanei vertebrale.

 

Aici vorbim de atitudine vicioase cauzată de poziția la birou, cervicalgii, dorsalgii, lombalgii, lumbago, hernie de disc, compresiuni radiculare cu parestezii, spondilolistezis,etc.

Următoarele două poziții sunt ocupate într-o ordine aleatorie de articulațiile mari ale corpului cum ar fi umărul, genunchiul, piciorul și glezna. Din păcate tot din pricina exercițiului fizic și a obezității și acestea au fost mult de suferit.

 

  1. Ce proceduri puneți la dispoziția pacienților dumneavoastră?

 

Cum zice și motto-ul centrului: „Excelență în recuperare” o obținem prin cele mai inovative terapii care există în momentul de față în Europa. Pacienții pot efectua kinetoterapie individuală sau de grup, terapie manuală ortopedică, P-DTR (terapie care lucrează direct cu sistemul nervos central), terapia 3D a coloanei vertebrale Schroth, chiropractica, kinesiotapping, dryneedling, terapie tecar, fizioterapie convențională cu aparatură de ultima generație, masaj terapeutic, masaj de relaxare.

 

  1. În cât timp simte pacientul efectele kinetoterapiei?

 

Răspunsul la această întrebare depinde de foarte mulți factori, dar în primul rând contează dacă pacientul se prezintă cu o afecțiune în stadiul cronic (de peste 90 zile) sau în stadiul acut. Dacă în cazul acut îmbunătățirile pot fi semnificative de la primele ședințe de kinetoterapie, în cazul unei probleme cronice care este prezența de  mai multe luni de zile sau ani sunt necesare minim 10 ședințe pentru că pacientul să resimtă beneficiile.

 

  1. Aveți și programe pentru copii. Când trebuie să mergem cu copiii la kinetoterapeut? La ce trebuie să fie atenţi părinţii pentru a vedea din timp tulburările de postură la copii?

 

Cel mai mic pacient pe care l-am avut în cadrul centrului cred că a avut undeva la 2 luni cu un torticolis congenital (poziție înclinată/rotiță a capului din burtică).

 

Din moment ce un gram de prevenție este egal cu un kilogram de tratament consider că părinții ar trebui să solicite ajutorul unui kinetoterapeut atunci când văd orice modificare posturală/atitudine cifo-lordotica la copii.

În ultimii 2 ani avem tot mai mulți copii la tratament indiferent dacă vorbim de nou-născuți sau școlari. În primul rând părinții ar trebui să fie atenția la postura copiilor, la poziția picioarelor, la mers, în alergare – dacă suntem atenți putem preveni o afecțiune chiar din fașă și este mult mai ușor de tratat.

 

  1. Cei mai mulți ajung la kinetoterapie la recomandarea medicului de familie. Există persoane care își dau seama că au probleme care trebuie tratate prin kinetoterapie și vin direct la dumneavoastră?

 

Să știți că în ultimii ani pacienții nu mai vin strict la recomandarea medicului de familie deoarece procesul este greoi și de multe ori durează foarte mult timp și dacă pacientul vrea să fie tratat atunci când are durerea și nu după câteva zile.

 

De regulă marea majoritate a pacienților noștri vin la recomandarea altor prieteni care ne-au trecut pragul și ajung inițial fie la un medic primar în recuperare medicală sau la o evaluare funcțională efectuată de un kinetoterapeut.

Informații de contact

Strada Sfântul Lazăr nr 27, Iași, România , cod poștal 700045

Phone: 0332144116

Mobile: 0752546386 (07LAKINETO)

Web: kineticfit.ro

 

Andrei VILICHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here