Mihai Chirica și Costel Alexe și-au păstrat mandatele de la Primărie și Consiliul Județean Iași după alegerile locale 2024. Chirica a câștigat Primăria Iași după ce a obținut 32,19 la sută din numărul de voturi, iar Costel Alexe a fost reales la Consilul Județean după ce a adunat 34,1 la sută din opțiunile alegătorilor. După alegerile locale PNL a câștigat bătălia electorală cu PSD în Consiliul Local, Consiliul Județean și la numărul de primării din județ, însă va avea probleme în formarea majorităților. Noii primari și consilieri locali și județeni își vor prelua mandatele abia la jumătatea lunii octombrie.
PNL și-a adjudecat Primăria Iași, Consiliul Județean și majoritatea primăriilor din întreg județul după alegerile locale de la finalul săptămânii trecute. Liberalii au câștigat 51 de primării, în vreme ce PSD va avea primari în 47 de localități din județul Iași. Mihai Chirica și Costel Alexe și-au păstrat mandatele la Primăria Iași și Consiliul Județean, însă amândoi vor avea probleme în formarea majorităților din Consiliul Local și cel de la județ, PNL având nevoie de aliați în cele două structuri. Iată principalele date de la nivelul județului iași după alegerile ce au avut loc pe 9 iunie 2024.
Mihai Chirica, un nou mandat la Primăria Iași
Mihai Chirica (PNL) a obținut 35.128 voturi (31,19 la sută) din totalul voturilor și a câștigat astfel cursa pentru Palatul Roznovanu. Marius Bodea (Alianța Dreapta Unită”) a obținut 28.431 voturi (26,05 la sută), în vreme ce Cosette Chichirău (România ECO) a adunat 16.198 voturi (14,84 la sută). Bogdan Balanișcu (PSD) a fost votat de 14.248 ieșeni (13,06 la sută), iar Tudor Ciuhodaru (AUR) a obținut 9.770 voturi (8,95 la sută). Viorel Blăjuț (PSI) a adunat 2.586 voturi (2,37 la sută), Sebastian Ioan Buduroi (LEU) a fost votat de 1.010 persoane (0,93 la sută), Cătălin Abălașei (Pro România) a obținut 1.008 voturi (0.92 la sută), iar Mihai Pintilei (PUSL) a obținut 751 voturi (0,69 la sută).
Costel Alexe a câștigat șefia Consiliului Județean Iași. Zece mii de voturi au făcut diferența
În ceea ce privește Consiliul Județean Iași, liberalul Costel Alexe și-a reconfirmat mandatul din fruntea instituției după alegerile de duminica trecută. Costel Alexe a obținut 109.042 voturi (34,07 la sută) din voturi, în vreme ce principalul său contracandidat Bogdan Cojocaru a adunat 98.587 voturi (30,8 la sută). Petru Movilă, (ADU) a obținut 44.275 de voturi (13,83 la sută), iar Marius Ostaficiuc a adunat 29.290 voturi (9,15 la sută). De asemenea, Adrian Apostolache a obținut 14.454 voturi (4,52 la sută), iar Cezar Rebenciuc a adunat 11.447 voturi (3,58 la sută). Totodată, Iuliana Răţoi (Pro România) a adunat 6.456 voturi (2,02 la sută), iar Pavel Pântea (PUSL) a fost votat de 3.528 ieșeni (1,1 la sută).
Cinci partide în Consiliul Local Iași
După alegerile din 9 iunie, PNL Iași a obținut cele mai multe voturi în privința viitorului Consiliu Local Municipal. Astfel, PNL a avut 26.709 voturi (24,7 la sută), Alința Dreapta Unită 23.328 voturi (21,58 la sută), PSD a adunat 22.062 voturi (20,41 la sută), AUR a obținut 13.264 voturi (12,27 procente), iar Partidul România Eco a adunat 11.214 voturi (10,37 la sută din total). Acestea sunt și singurele formațiuni care au trecut pragul electoral și vor avea reprezentanți în viitorul Consiliu Local.Alte partide care au candidat au fost Partidul Verde- 2.064 voturi (1,91 la sută), Partidul Societății Ieșene- 2014 voturi (1,86 la sută), Forța Dreptei, care a adunat 1.977 voturi (1,83 la sută din totalul alegătorilor), dar și Partidul Lege, Echitate, Unitate (LEU)- 1.896 voturi (1,75 la sută), Pro România- 1890 voturi (1.75 la sută) și Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 1.698 voturi (1,57 la sută).
Viitoarea componență a Consiliului Local Iași. Cinci partide în noua structură
În urma alegerilor locale, în viitorul deliberativ local , PNL Iași va avea 7 reprezentanți, Alianța Dreapta Unită va avea 7 consilieri, PSD va avea 6 aleși locali, AUR 4 și România Eco 3 reprezentanți. Astfel, din partea PNL Iași vor intra Daniel Juravle, Alin Andrieș, Andrei Apreotesei, Călin Scripcaru, Bogdan Iliescu, Florentin Ciobotaru, Ciprian Bostan. Este de așteptat ca o parte a acestora să se retragă de pe listă și să lase locul altor colegi din PNL. De la Alianța ADU vor intra Diana Zbranca, Marius Ciobanu, Dragoș Popa, Andrei Popescu, Florin Roșu, Elena Chiticariu și Ovidiu Bulgariu. PSD se va baza pe Bogdan Balanișcu, Roxana Necula, Teodor Crucianu, Liviu Gavril, Florin Rașcu și Marian Dălban. Partidul AUR îi va trimite în Consiliul Local pe Tudor Ciuhodaru, Vasile Pușcasu, Marian-Jan Chirița și Alexandru Resmiriță. România Eco ți va trimite în Consiliul Local pe Cosette Chichirău, Iulian Hușanu și Lavinia Crăciună-Loghin. Și în aceste cazuri pot apărea retrageri de pe lista finală.
Probleme cu formarea majorității
Noua componență a Consiliului Local Iași va duce însă la probleme în ceea ce privește formarea unei viitoare majorități. Pentru o majoritate simplă este nevoie de votul a 14 consilieri locali, în vreme ce pentru hotărârile de patrimoniu este nevoie de votul a 19 consilieri locali. În condițiile în care viitoarea componență este destul de strânsă din punctul de vedere al numărului de consilieri, orice alianță este posibilă, atât pentru desemnarea viceprimarilor, cât și pentru susținerea proiectelor de hotărâre.
Rezultatele din CJ Iași. PNL a câștigat alegerile pentru Consiliu
La Consiliul Județean, PNL a adunat 109.376 voturi (34,73 la sută), PSD a adunat 87.472 voturi (27,77 la sută), Alianța Dreapta Unită a adunat 44.684 voturi (14,19 al sută), AUR a obținut 35.589 voturi (11,3 la sută). Acestea sunt și singurele partide ce vor avea reprezentanți în Consiliul Județean Iași. Au mai avut candidați și România Eco- 13.075 voturi (4,15 la sută), SOS România 12.406 voturi (3,94 la sută), Partidul Verde- 5.172 voturi (1,64 la sută), Pro România- 4.232 voturi (1,34 la sută) și PUSL- 2.928 voturi (0,93 la sută).
Viitoarea componență a Consiliului Județean Iași
Cum doar aceste patru partide au intrat în CJ Iași, distribuția mandatelor va fi următoarea: PNL 14-15 mandate, PSD 11-12 mandate, ADU -6 mandate, iar AUR 4-5 mandate. Vor intra în CJ Iași din partea PNL: Luciana Antoci, Sorin Afloarei, Marius Dangă, Petrică Lucian Rusu, Georgiana-Ioana Danilă, Petru-Ovidiu Pricope, Mihai Claudiu Bodoașcă, Maria Cabalău, Ștefan-Marian Cernea, Constantin-Codrin Lupu, Marius Minea, Andrei Dascălu, Adrian Acostoaiei și Sorin-Alexandru Trandafirescu. Și în acest caz, îsnă, vor fi mai multe retrageri de pe listă, atsfel încât și alți candidați PNL vor prinde un loc în viitorul Consiliu Județean. PSD Iași îi va avea ca reprezentanți pe Petru-Bogdan Cojocaru, Cristian Stanciu, Genoveva Farcaș, Cosmin Coman, Mihaela Ivancia, Mircea Manolache, Cosmin-Ștefan Florea, Sergiu Enea, Eduard Ferariu, Cătălin Cătur și Ionuț- Nicusor Vatamanu. Și de la PSD pot fi câteva retrageri de pe listă. Alianța ADU îi va avea în viitorul CJ pe Răzvan Socolov, Marian Uscatu, Nicolae Tănasă, Iulian-Gabriel Mititelu, Ina Paladi și Marius Lucian Lupu. AUR îi va avea ca reprezentanți pe Marius Ostaficiuc, Silviu Gurlui, Dan-Ștefan Cojocaru, Camelia Ciornia și Mihaela Mitrea. Cel mai probabil, Marius Ostaficiuc se va retrage și locul său va fi ocupat o altă persoană. Și la nivelul CJ Iași vor fi probleme cu formarea majorităților. Pentru majoritate simplă este nevoie de 19 voturi în Consiliul Județean Iași.
Lista finală a primarilor din județul Iași
Municipiu Iași- Mihai Chirica (PNL)
Municipiul Pașcani- Marius Pintilie (PNL)
Orașul Târgu Frumos – Neculai Zugravu (PNL)
Oralul Podu Iloaiei – Ioan Alexa (PNL)
Orașul Hârlău- Radu Curcă (PSD)
Andrieșeni -Mihai Ștefură (PSD)
Mogoșești-Iași – Ionel Baraboi (PSD)
Moțca – Serioaja Hobinca (PSD)
Dumești- Gabriel Agavriloaie (PSD)
Țuțora- Cristinel Albu (PSD)
Ciohorăni- Simion Ticu (PSD)
Stolniceni- Prăjescu – Costel Hugianu (PSD)
Șcheia- Dănuț Ababei (PSD)
Focuri- Viorel Murariu (PSD)
Cozmești – Mihai Habet (PNL)
Plugari- Paul Mursa (PNL)
Ciortești – Alina Apostol (PNL)
Lespezi- Alexandru Marcu (PSD)
Balș- Constantin Golduț (PSD)
Mircești – Leon Bălteanu (PSD)
Ipatele- Elena Lipșa (PSD)
Moșna- Georgel Popa (PNL)
Tomești- Ștefan Timofte (PNL)
Ruginoasa – Ionuț Pristăviță (PSD)
Bivolari – Liviu Teodorescu (PSD)
Costești- Aurel Doacă (PSD)
Belcești- Dumitru Tănasă (PSD)
Vânători- Constantin Lupu (PSD)
Cucuteni- Pamfilică Brânză (PSD)
Sirețel – Gelu âȘpaiuc (PSD)
Gorban – Aurel Mitrofan (PNL)
Dolhești – Iulian Tăbăcaru (PNL)
Valea Lupului- Liviu Dulgheru (PNL)
Valea Seacă – Neculai Miron (PSD)
Ungheni- Iulian Marcu (PNL)
Movileni- Dan Hodoroabă (PNL)
Lungani- Virgil Corobuță (PSD)
Brăiești- Vasile Butnariu (PSD)
Holboca- Neculai Pamfil (PNL)
Erbiceni – Răzvan Bulancea (PNL)
Răducăneni – Răducu Balint (PSD)
Tansa – Vasile Cărăușu (PSD)
Grozești – George Cristea (PSD)
Voinești – Gheorghe Dobreanu (PSD)
Sinești- Petru Holicov (PNL)
Heleșteni- Benone Sofrac (PSD)
Grajduri – Constantin Zamfirache (PSD)
Ciurea – Cătălin Lupu (PSD)
Butea – Anton Anti (PSD)
Vlădeni- Iulian Burdea (PNL)
Strunga- Sorin Lazăr (PSD)
Popricani – Ioan Tănasă (PNL)
Ion Neculce- Gheorghe Văleanu (PSD)
Prisăcani- Ghiorghe Stanciu (PSD)
Rediu- Cristinel Condrea (PNL)
Țibana- Gheorghe Rotaru (PSD)
Victoria – Daniel Crețu (PNL)
Bălțați – Vasile Aștefanei (PSD)
Probota – Constantin Zamisnicu (PNL)
Cristești- Vlad Pintilii (PNL)
Cotnari – Vasile Crețu (PSD)
Țibănești- Neculai Munteanu (PNL)
Scânteia – Mihai Darabană (PNL)
Bârnova- Mihai Balan (PNL)
Hărmănești – Ioan Secrieru (PNL)
Coarnele Caprei- Mihai Țibucanu (PNL)
Roșcani – Ginovel Gheorghiu (PSD)
Al.I. Cuza- Aurelian Gherghut (PNL)
Costuleni- Mirică Dodan (PNL)
Deleni – Dumitru Prigoreanu (PNL)
Golăiești – Costel Manoliu (PNL)
Dagâța – Mirel Damaschin (PNL)
Drăguțeni – Petronela Pelin (PNL)
Aroneanu – Benoni Moruzi (PNL)
Românești – Ioan Stegariu (PNL)
Mădârjac – Dan Ghebuță (PSD)
Todirești – Constantin Droancă (PNL)
Fântânele – Sorin Chelaru (PSD)
Șipote- Constantin Puiu (PSD)
Dobrovăț- Cătălin Martinuș (PSD)
Țigănași – Iulian Chirilă (PSD)
Miroslava – Dan Niță (PNL)
Mironeasa – Elena Curcudel (PNL)
Mogoșești- Siret – Damian Butnariu (PNL)
Horlești- Mihai Cadar (PNL)
Comarna – Constantin Grădinaru (PNL)
Tătăruși – Costel Iosub (PSD)
Hălăucești – Iosif Anton (PNL)
Gropnița – Ionel Oneaga (PSD)
Scobinți- Gheorghe Hrițcu (PNL)
Miroslovești – Constantin Cojocaru (PSD)
Schitu Duca – Grigore Corciova (PNL)
Popești – Vasile Lupu (PNL)
Ceplenița – Dumitru Laiu (PNL)
Lețcani – Stelian Turcu (PNL)
Oțeleni – Ciprian Aiojoaiei (PNL)
Răchiteni – Anton Doboț (PNL)
Trifești – Paul Ivănucă (PNL)
Vlad ROTARU