Afaceriști ieșeni țepuiți de o rețea de șmecheri din București. Fostul soț al deputatei Laura Vicol, în vârful piramidei

Mai multe firme din Iași care au lucrat la construcția unui complex comercial din Pașcani sunt neplătite de luni de zile, iar proprietarii din București nici măcar nu mai răspund la telefon @ Complexul a fost ridicat de firma Urban Antrepriza Construcții SRL, iar terenul este deținut de către Smart Estate&Logistic SRL, ambele societăți fiind reprezentate de către Ștefan Mugurel Petrovici, persoană cunoscută ca interpus al lui Mihai Tiberiu Vicol, fostul soț al mult mai celebrei deputate PSD Laura Vicol @ Omul de afaceri a fost condamnat la închisoare pentru infracțiuni financiare, iar după executarea pedepsei numele și semnătura acestuia nu mai apare în nicio firmă @ Firma Urban Antrepriza Construcții SRL, care construiește spații pe care le închiriază rețelelor Penny, Pepco și Jysk, a mai tras țepe similare și în alte județe ale țării precum Vaslui sau Giurgiu @ Păgubiții îl indică pe Mihai Tiberiu Vicol ca fiind persoana care administrează din umbră aceste inginerii financiare

Mai multe firme din Iași care au lucrat la construcția unui complex comercial din municipiul Pașcani nu sunt plătite de către beneficiar, o societate din București, controlată din umbra de către Mihai Tiberiu Vicol, fostul soț al deputatei PSD Laura Vicol, aleasă recent la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Urban Antrepriza Construcții SRL a angajat mai multe firme locale pentru a ridica un complex comercial cu o suprafață de peste 5.000 metri pătrați. În acte, compania este administrate de către Ștefan Mugurel Petrovici. Aceeași persoană deține și firma Smart Estate&Logistic SRL, proprietara terenului de peste 19.000 metri pătrați. Societatea comercială ridică în mai multe localități din țară complexuri comerciale pe care le închiriază ulterior rețelelor Penny, Pepco sau Jysk.

În cazul complexului comercial de la Pașcani relațiile contractuale cu constructorii au funcționat fără mari probleme până în toamna acestui an, când firmele nu au mai văzut niciun ban, deși finalizaseră lucrările. Oamenii de afaceri și-au dat seama că este de vorba de o țeapă în momentul în care reprezentanții Urban Antrepriza Construcții SRL au început să invoce motive absurde pentru neplata facturilor pentru ca, mai târziu, să nu mai răspundă la telefon.

Firmele au zeci de angajați și sute de mii de lei de recuperat

Valoarea totală a banilor pe care îi au de recuperat firmele locale de la societatea controlată de către Mihai Tiberiu Vicol se ridică la câteva sute de mii de lei.

Societatea Rață Cons SRL a executat mare parte din lucrările de construcție a complexului comercial din Pașcani, montajul structurilor metalice, a panourilor exterioare, dar și compartimentarea spațiilor interioare. Valoarea facturilor neachitate se ridică la peste 40.000 de euro. Firma cu 32 de angajați a reușit în numai câteva luni să ducă lucrarea la bun sfârșit, dar nu a încasat toți banii.

„Mi-am dat seama că ceva este în neregulă la momentul la care am ajuns la cea de a treia factură neplătită. Am sunat la București și mia-u spus că după ce trec zilele libere care s-au dat de 1 decembrie, situația se va rezolva. Acum, nu mai răspunde nimeni la telefon”, a spus Mihai Rață, unul dintre asociații firmei de construcții.

Într-o situație similară se află și firma Baxter Prima SRL, care a executat lucrările de hidroizolație și de a termoizolației cu vată minerală. Ciprian Pârju a explicat că reprezentanții Urban Antrepriza Construcții SRL au recurs la tot felul de tertipuri pentru a amâna efectuarea plăților. Acesta are de recuperate o sumă de aproximativ 110.000 lei pentru lucrările efectuate și neplătite.

„Am două săptămâni de când tot sunt amânat cu banii. Au spus că trebuie să verifice situația de lucrări și abia după voi putea emite factura. Dar, ei amână verificarea situației de lucrări doar ca să nu plătească. Le-am cerut să facă plăți parțiale, dar au spus că plătesc doar la finalizarea lucrării. Acum am terminat lucrarea, dar nu văd niciun ban. Și noi trebuie să plătim salarii și furnizori pentru această lucrare, dar ei refuză să achite facturile”, a declarat Pârju.

Un alt om de afaceri care reclamă faptul că nu a fost plătit pentru lucrările efectuate de către firma sa, Simma Trans SRL din Pașcani, este Vasile Pușcașu. Acesta a furnizat betoane și piatră pentru ridicarea complexului comercial, iar valoarea facturilor neîncasate de către firmă se ridică la aproximativ 150.000 lei. Pușcașu a arătat că intenționează să apeleze la serviciile unei firme specializată în recuperări creanțe pentru a obține banii neîncasați.

Aceeași firmă, aceeași rețetă de țepe la Vaslui și Olt

În trecut, alte două firme care au efectuat lucrări la complexuri comerciale din județele Vaslui și Olt s-au plâns de faptul că Urban Antrepriza Construcții SRL a fost rău platnică. Presa locală a relatat despre aceste două cazuri în 2019.

În primul caz o firmă ieșeană a executat lucrări la un complex comercial din Vaslui, iar firma controlată de Mihai Tiberiu Vicol a refuzat să mai achite facturi în valoare de 250.000 lei.

În cel de al doilea caz, din orașul Corabia, județul Olt, s-a ajuns la plângeri penale.

A folosit același model și cu Cătălin Neacșu, patronul firmei Plus SRL, din Corabia, județul Olt. Aici a construit pentru Vicol o clădire ce urma să fie închiriată magazinelor mai sus menționate. (…)„Domnul Vicol este un bandit.  Noi o să ne judecăm, deocamdată i-am făcut plângere penală”, a declarat Cătălin Neacșu, patronul Plus SRL”, relata presa locală în 2019.

Cine este Mihai Tiberiu Vicol

Mihai Tiberiu Vicol a fost căsătorit cu Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă, noul președinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților. Acesta a fost condamnat definitiv, printr-o decizie din 7 decembrie 2011, la 4 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul a fost de peste 500.000 de euro.
Vicol a fost acuzat de procurori de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Rezultatul a fost obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri. A mai fost condamnat in anul 2003 la trei luni cu suspendare, tot pentru fapte de coruptie.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here