Afaceri de procuror: 300.000 de euro împrumutați de la un om care stă în cămin

Iași, România, 2020: un fost procuror cu afaceri imobiliare de milioane de euro refuză să plătească impozite pe o tranzacție cu terenuri, care miroase de la o poștă @ Iulia Diaconu, fosta șefă DIICOT Iași, a fost cel mai bogat magistrat din țară cu afaceri de milioane de euro în domeniul imobiliar @ 7IAȘI a dezvăluit în urmă cu doi ani că fostul procuror și-a ascuns averea pe numele unui anonim care locuiește într-o camera de cămin de lângă Piața Nicolina @ Acum, Diaconu contestă in justiție TVA calculat de Fisc de pe urma unei tranzacții de sute de mii de euro pe care familia fostului magistrat a făcut-o cu omul folosit drept paravan-financiar @ Soții Diaconu au cedat cote indivize din niște terenuri către Gavril Țibu, technician la Universitatea Cuza, care locuiește într-un cămin de nefamiliști, cu datorii la chirie și întreținere @ Iulia Diaconu  contestă TVA calculat de Fisc în tranzacția familiei Diaconu cu Țibu

Afacerile imobiliare ale fostei șefe DIICOT Iași au ajuns din nou în fața judecătorilor ieșeni. Asta deoarece Iulia Diaconu a contestat din nou în justiție impozitele calculate de Fisc ca urmare a tranzacțiilor imobiliare efectuate de familia fostului magistrat. Astfel, după ce în 2016 Iulia Diaconu a contestat un impozit pe tranzacție în sumă de 83.950 lei ca urmare a înstrăinării unui teren în valoare de 3.716.000 lei, recent aceiași Iulia Diaconu a contestat TVA de  52.065 lei ca urmare a unei combinații făcute cu Gavril Țibu, un personaj despre care despre care 7IAȘI a arătat că este paravanul afacerilor imobiliare ale fostului magistrat. Asta deoarece Țibu încheie cu familia Diaconu contracte de sute de mii de euro în condițiile în care locuiește într-un cămin al Universității Alexandru Ioan Cuza situat de lângă Piața Nicolina. Mai mult decât atât, în anul 2009 acest Țibu a împrumutat familia Diaconu cu suma de 300.000 euro, iar de la acest credit a pornit și ultima acțiune deschisă în justiție de Iulia Diaconu.

Contestă impozitul

La numai un an după ce Țibu a împrumutat familia Diaconu cu 300.000 euro, cele două părți au decis să stingă o parte din datorie. Astfel, Iulia Diaconu și soțul său i-au cedat lui Țibu 19 cote indivize din dreptul de proprietate asupra unor suprafețe de teren precum și ”un teren în materialitatea sa”, în vederea stingerii unei datorii personale de 120.000 euro a debitorului Paul Diaconu către creditorul Gavril Țibu. Deci, prin cedarea cotelor indivize familia Diaconu stingea numai 120.000 euro din datoria totală de 300.000 euro pe care o avea către Țibu, fiind vorba despre un contract de „dare în plată”. Prin decizia 10.174 din 16.04.2010 ANAF a stabilit că în urma acestei tranzacții Iulia Diaconu trebuie să achite TVA în sumă de 52.065 lei, stabilindu-i o bază suplimentară de impozitare de 60.000 euro.

Iulia Diaconu: „Nu-i teren bun”

În motivarea cererii sale de anulare a deciziei de stabilire a TVA în sumă de 52.065 lei Iulia Diaconu nu aduce prea multe argumente juridice. Aceasta susține că terenul pe care i l-a cedat lui Țibu nu este „construibil”. Aceasta a mai arătat că terenul a devenit construibil abia după „amenajarea râului Bahlui”. În dosar mai este pomenită și firma Tianacam Land SRL, firmă condusă de Paul Diaconu și pe care Iulia Diaconu a creditat-o în 2009 cu suma de 12.350.663 lei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here