Afacerea irakiană! Un fost deputat a adus una dintre cele mai mari firme din Iași pe buza prăpastiei

Mihai Lupu, fost parlamentar liberal și acționar majoritar la Construcții Hidrotehnice SA, a condus firma către o situație disperată  S-a ajuns în această situație deoarece Construcții Hidrotehnice a garantat un contract pe care Lupu l-a încheiat cu Guvernul Irakian prin intermediul unei firme paravan

Una dintre cele mai vechi companii din Iași, Construcții Hidrotehnice SA, trebuie să plătească peste 1 milion de dolari pentru combinațiile unui deputat liberal. Firma ieșeană a ajuns să fie executată silit, pentru 4,3 milioane de lei, de către compania bucureșteană Energomontaj SA, în urma unei îmbârligături financiare care își are originea în Irak. Ițele afacerii își au răspunsurile în combinațiile politice ale politicienilor aflați la putere. Mihai Lupu, acționarul majoritar al Construcții Hidrotehnice SA, a fost timp de opt ani de zile deputat din partea PNL, fiind unul dintre cei mai bogați parlamentari români, cu o avere de ordinul milioanelor de euro. Bani, pe care fostul parlamentar i-a făcut tocmai în urma influenței politice. Contractele pe banii statului obținute prin intermediul Construcții Hidrotehnice i-au adus lui Mihai Lupu munți de bani. Însă, aceleași combinații pot să aducă sfârșitul companiei ieșene. Astăzi, Construcții Hidrotehnice este executată silit, în urma decizii judecătorești, pentru o datorie de 1.019.913 dolari făcută de deputatul Mihai Lupu.

Contract cu Guvernul Irakian

În 2010, se înființează societatea SC International Petroleum Service SRL care îi are ca acționari pe Construcții Hidrotehnice SA și pe Cârligeanu Corneliu Dan, unul dintre oamenii de încredere ai fostului deputat Mihai Lupu. Firma, cu sediul în Iași, își deschide un punct de lucru în orașul irakian Basra. Pe filiera relațiilor politice, firma ieșeană obține un contract de la Ministerul Apelor și Resurselor din Irak prin programele finanțate de Guvernul SUA pentru refacerea infrastructurii afectate de război, și ia ca subcontractant pe bucureștenii de la Energomontaj SA. În fapt, Energomontaj trebuia să ducă la îndeplinire tot contractul, iar International Petroleum Service era de fapt un paravan prin care trebuiau să se trasfere banii și în care să ramână profiturile. Conform contractului, firma bucureșteană s-a obligat să furnizeze, în numele companiei ieșene, către Ministerul Apelor și Resurselor din Irak, sisteme și echipamente hidraulice și echipamente pentru irigații pentru refacerea unui baraj din zona Basra, prețul total al lucrării fiind stabilit la suma de 1.850.000 de dolari americani. Tot ca parte a înțelegerii, pentru garantarea plății contractului, intră ăn peisaj și Construcții Hidrotehnice care emite un bilet la ordin în alb în favoarea celor de la Energomontaj București, drept garanție, care putea fi completat ulterior cu date și sume, în caz de nerespectare a contractului.

Construcții Hidrotehnice, bună de plată

Pentru că Internațional Petroleum Service nu și-a achitat obligațiile de plată prevăzute în contract, Energomontaj a luat calea justiției pentru a-și recupera banii de la fostul deputat. Așa că bucureștenii au profitat și de biletul la ordin primit ca și garanție de la Construcții Hidrotehnice pe care l-au investit cu formula executorie și au obținut o hotărâre definitvă prin care trebuie să încaseze 4,3 milioane de lei, respectiv peste 1,1 milioane de dolari. Dosarul a ajuns pe masa executorului judecătoresc Constantin Zacornea, care a demarat rapid toate actele de executare silită a companiei Construcții Hidrotehnice, singura solvabilă în acest caz, astfel că firma ieșeană a ajuns să aibă conturile bancare blocate.

Asaltul portăreilor și replica apărării  

Într-o încercare disperată de a opri asaltul portăreilor, firma ieșeană înaintat Judecătoriei Iași, o contestație, în care a solicitat suspendarea executării silite și anularea biletului la ordin, emis drept garanție, în favoarea SC Energomontaj București SRL. Avocata Virginia Lupu, apărătorul intereselor firmei Construcții Hidrotehnice Iași, a susținut că înghețarea activelor societății și blocarea operațiunilor financiare au produs efecte devastatoare.

“La emiterea biletului la ordin nu s-a prevăzut ca acesta să fie completat cu valoarea întregului contract. Contravaloarea echipamentelor și a lucrărilor urma să fie achitată etapizat și nu cum a procedat creditoarea. Noi nu mai avem acces la nici un credit și nu mai putem participa la licitații, și nu putem  realiza nici un venit. Mai mult, nu au mai fost plătite nici ratele la creditele bancare și este dificil de anticipat dacă mai putem funcționa pe avarie. Creanța pretinsă nu are acoperire integral deoarece nu s-a realizat finalizarea proiectului. Firma riscă să rămână blocată. Nu poate să obțină scrisori de garanție bancară pentru a participa la licitațiile de lucrări publice, profilul de activitate fiind construcțiile hidrotehnice ce țin de domeniul investițiilor. Neavând forță de lucru, firma riscă falimentul. Construcții Hidrotehnice nu are controlul tuturor operațiunilor efectuate de International Petroleum Services”, a menționat în contestație, avocata Virginia Lupu.

Energomontaj: Am așteptat 650 de zile ca să fie plătită datoria”

Într-o întâmpinare, Energomontaj București, prin intermediul avocatului Bogdan Slătineanu, arată că suma datorată, respectiv milionul de euro, este recunoscut atât de către cei de la International Petroleum Services cât și de cei de la Construcții Hidrotehnice Iași, care este acționarul majoritar.

“Conducerea firmei ieșene nu poate susține că nu cunoștea situația plăților efectuate de către International Petroleum întrucât deține calitatea de acționar majoritar la aceasta. Se invocă de către apărarea Construcții Hidrotehnice existența riscului de intrare în insolvență ori de faliment, dar același risc planează și asupra societății noastre care are peste 2600 de salariați. International  Petroleum Services are o datorie de fix 1.019.913,71 dolari americani. Am așteptat peste 650 de zile ca aceștia să efectueze plățile datorate”, a precizat apărătorul SC Energomontaj București, Slătineanu.

Pe parcursul războiului juridic dintre cele două societăți, avocata Virginia Lupu a încheiat cu bucureștenii de la Energomontaj un acord scris în care a propus creditoarei un grafic de eșalonare a plății. Potrivit înțelegerii între părți, firma ieșeană ar trebui să achite până în toamnă toată datoria de aproape un milion de euro, ultima rată de 185.000 de euro fiind scadentă la 25 octombrie 2017. Până în prezent însă, SC Construcții Hidrotehnice nu a achitat decât 50.000 de euro, urmând să plătească în cursul acestei luni 2 rate de câte 75.000 de euro fiecare.

 

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here