Afacerea „Cetățenie pentru basarabeni”. Primăria Vaslui luată cu asalt de mascați și ofițeri DGA

Zeci de jandarmi, poliţişti, lucrători de la trupele speciale, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, au descins, luni, în mai multe locaţii, în căutarea celor care se ocupă cu facilitarea obţinerii cetăţeniei române pentru persoane din Republica Moldova.

 

 

Afacerea, una de notorietate pe plan local, a funcţionat ani de zile, pe piaţă cunoscându-se exact tarifele practicate de vasluienii care iau în spaţiu basarabeni pentru a-i ajuta să obţină cetăţenia română.

 

La primele ore ale dimineţii, procurorii au descins la Serviciul Comunitar de Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Vaslui, la sediile Serviciului de Comunitar de Eliberare a Paşapoartelor şi Permiselor de Conducere, de unde au fost ridicate peste 30 de persoane din Republica Moldova care aşteptau la ghişeu să depună documentaţia în vederea obţinerii actelor pentru cetăţenia română, respectiv pentru preschimbarea paşapoartelor şi a permiselor de conducere. Simultan, „mascaţii” au descins la locuinţele mai multor funcţionari de la Evidenţa Populaţiei, dar şi la domiciliul celor suspectaţi că intermediază astfel de afaceri.

 

 „În cauză sunt cercetaţi mai mulţi funcţionari ai Serviciului Comunitar pentru Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Vaslui, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, privind  emiterea cărţilor de identitate unor cetăţeni din Republica Moldova care au dublă cetăţenie”, a declarat pentru Adevărul procurorul Alice Ruja, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

 

Procurorii au descins şi la sediul unei firme din municipiu, al cărei administrator, Eugen Iorga, este considerat de anchetatori liderul reţelei de intermediere. Iorga a fost ridicat de „mascaţi” şi dus la sediul DGA, apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, unde se desfăşoară audieri şi la această oră. Cei 38 de cetăţeni moldoveni ridicaţi de la Evidenţa Populaţiei şi de la Serviciul de Paşapoarte, respectiv Permise, au fost duşi sub escortă la sediul Poliţiei Municipale, pentru audieri. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui nu au anunţat încă luarea vreunei măsuri judiciare faţă de cei cercetaţi.

 

 

200 euro pentru o reşedinţă la Vaslui

Demersul procurorilor vasluieni vine la o săptămână după anunţul făcut de Parlamentul European referitor la eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Pe 3 aprilie, s-a decise includerea Republicii Moldova pe lista statelor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen pentru perioade de până la 90 de zile, începând cu 28 aprilie.

 

În ultimii ani, în judeţul Vaslui şi nu numai s-a dezvoltat o adevărată mafie a vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Practica este arhicunoscută. Intermediarii găsesc persoane dispuse să ia în spaţiu cetăţeni moldoveni pentru a-şi putea stabili reşedinţa în România, în perspectiva obţinerii cetăţeniei române, care le permite accesul pe piaţa muncii europene. Costul unor astfel de tranzacţii variază de la câteva 200 de euro, pentru cei disuşi să împartă reşedinţa şi cu alte conaţionali, până la câteva mii de euro.

 

Eugen Iorga, cel considerat a fi liderul intermediarilor, a recunoscut de-a lungul anilor că ajută persoane din Republica Moldova să obţină cetăţenia română, însă a susţinut că face acest lucru fără a avea vreun interes financiar, doar pentru a-i ajuta pe „fraţii de peste Prut”. Ba, mai mult, a afirmat că nu face altceva decât să sprijine Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, un ONG patronat de naşul său, Gheorghe Vită, o figură publică în Republica Moldova.

 

Potrivit statisticilor Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Vaslui, de la începutul anului, nu mai puţin de 500 de cetăţeni din Republica Moldova au făcut demersuri pentru a-şi stabili reşedinţa în municipiul reşedinţă, dublu faţă de numărul solicitărilor înregistrate pe întreg anul 2011.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here