Un leac pentru părul cărunt ar putea fi la orizont. Probabil că vor mai trece ani până când vom vedea vreo mișcare în această direcție. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că au descoperit ce face ca părul să devină gri, un pas esențial în găsirea unei modalități de a opri sau inversa încărunțirea, anunță bgr.com.
Un nou studiu publicat în revista Nature sugerează că părul ar putea încărunți din cauza faptului că celulele stem „se defectează” și rămân blocate. Când se întâmplă acest lucru, părul nu se poate maturiza și, prin urmare, nu își poate menține culoarea.
Studiul s-a concentrat foarte mult pe celulele stem melanocitare (McSC), care ar putea fi vitale pentru găsirea unui remediu pentru părul încărunțit. Aceste celule stem particulare se pot deplasa între compartimentele de creștere din foliculii de păr. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că acestea rămân blocate pe măsură ce îmbătrânesc, provocând apariția firelor de păr gri.
Noi uși pentru modalități de a inversa și opri încărunțirea părului
Aceste celule se găsesc atât la șoareci, cât și la oameni, dar cercetătorii au analizat aceste celule la șoareci pentru studiu. Dacă descoperirile din acest studiu sunt valabile pentru oameni, cercetătorii spun că ar putea deschide noi uși pentru modalități de a inversa și opri încărunțirea părului, creând efectiv un tratament.
Cercetătorii au descoperit că aceste celule pivotează în mod normal între compartimentele de creștere găsite în foliculii de păr și că ceva în această tranziție face ca celulele să se maturizeze pe parcurs. McSC-urile se dezvoltă de la varianta lor primitivă la versiunea mai matură, în funcție de locația lor.
Cu toate acestea, pe măsură ce părul îmbătrânește și se desprinde, apoi crește din nou în timp, cercetătorii au descoperit că aceste celule stem speciale rămân blocate în protuberanța foliculului pilos, ceea ce ar putea fi cauza apariției părului grizonat, deoarece aceste celule nu se pot deplasa liber prin foliculii. Astfel, găsirea unei modalități de a menține aceste celule în mișcare ar putea permite oamenilor de știință să creeze un leac pentru părul cărunt.
Desigur, cercetătorii trebuie să demonstreze că McSC-urile la oameni funcționează în același mod. În timp ce atât șoarecii, cât și oamenii au în comun aceste celule, ele pot funcționa diferit în corpul nostru în comparație cu corpul șoarecilor.
O rablă cosmetizată rămîne tot rablă !
O grasa care plânge si e depresiva!