Adevărul despre Crucea lui Ferenţ. Secretul de sute de ani al unuia dintre cele mai vechi monumente din Iaşi va fi aflat?

Crucea lui Ferenţ, unul dintre cele mai vechi monumente din Iaşi, intră în reparaţii, la ani de zile de când a început să se deterioreze.

 

Primele lucrări în zona monumentului vor începe mâine, cu săpături la baza colinei pe care este construit.

 

„Este etapa de cercetare arheologică. În paralel cu săpăturile, se întocmeşte proiectul de sprijinire a crucii din vârful colinei. Crucea este fisurată la bază, de jur-împrejur. Nu ştim dacă crucea este secţionată complet şi nici dacă are sau nu un miez metalic de susţinere. În cazul altor cruci din piatră, s-au găsit astfel de modalităţi de consolidare“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Cul­te şi Patrimoniu Cultural Naţional, Vir­gil Băbîi.

 

 

Crucea lui Ferentz marchează locul în care au fost îngropaţi în ianuarie 1717 câteva sute de soldaţi austrieci şi mol­doveni, care încercaseră să îl captureze pe domnitorul Moldovei, Mihai Racoviţă. Trupele lui Racoviţă, susţinute de 2.000 de tătari, au înfrânt corpul austriac, condus de François (Ferentz) Ernau. Capturat în luptă, acesta a fost decapitat, iar mol­dovenii trădători, spânzuraţi.

 

Legenda spune că crucea lui Ferentz a fost ridicată pe colina formată din cadavrele austriecilor şi moldovenilor morţi în luptă. Şeful Direcţiei pentru Cultură a apreciat totuşi că probabilitatea de a se găsi rămăşiţe umane în colină sunt minime.

 

Un proiect de restaurare a crucii lui Ferentz a fost întocmit încă din 2007 de către DJCCPCN. Consiliul Local a aprobat anul trecut alocarea a 340.000 lei pentru efectuarea lucrărilor, acestea urmând să dureze 8 luni. Până la restaurarea Crucii lui Ferentz, braţul lipsă al acesteia continuă să fie păstrat în biroul şefului culturii ieşene.

 

(Sursa: Ziarul de Iaşi)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here