Adevărat s-a înviermat

despre burta tatuată cu cruce 

 

Zilele trecute, înainte de Paști, hiper-marketurile și piețele romînești s-au umplut iar de creștini scăpați parcă din foamete. Nervoși, agitați, ca și cum sfîrșitul lumii era după colț. De parcă bucata de caș ori de carne, cozonacul și pasca din magazine sau de pe tarabe ar fi fost ultima lor șansă de supraviețuire. Sau de mîntuire, dacă e să vorbim în limba creștineză.

Pentru romînii scăpați din foamea lui Ceaușescu, o astfel de psihoză ar fi fost explicabilă în primii ani de după căderea dictatorului comunist care i-a înfometat. Sau în primii zece ani . Hai, în primii 15-20 de ani. Dar acum au trecut, totuși, 30 de ani de cînd pîinea, laptele, uleiul, zahărul, carnea sau untul erau mărfuri vîndute restricționat, ,, pe cartelă ,, .

Cu toate astea, Paștele, Crăciunul sau Ziua Creierului Pavlovian declanșează în mintea romînului majoritar același reflex din vremea comunismului multi-lateral deformat : ,, Apucă, ia, du în bîrlog ! ,, . Acum, la fel ca în vremea faraonului Nicolae Întîiul ori ca în vremea peșterilor preistorice, a bîtelor noduroase și a blănurilor apărătoare de frig.

Ne place sau nu, turmele evlavioase de cumpărători agitați vin din vremea stomacului intra-cranian. Și sînt din tribul celor care au strigat ,, Baraba ! ,,  , nu din secta mică a lui rabi Ieșua din Nazaret . Ori poate credeți că ghiftuiala sub semnul crucii e esența zilelor ce amintesc de o anume moarte din luna Nisan ?

Nu, nu de firma japoneză Nissan e vorba. Așa cum nu de stomac e vorba în posturile creștine, sau după ele. La fel cum nu de rabi Isus e vorba în tonele de vorbe din zilele ce amintesc de o anume moarte din luna Nisan. Sau de două morți, dacă e să ne amintim de un anume tîlhar, care ne-a lăsat, și el, o lecție pe care cei precum dl președinte-director general ( r ) Daniel Ciobotea n-au cum s-o înțeleagă.

Desigur, nimic nou sub soare. Stomacul va fi mereu mai puternic decît dendritele. Caiafa, Baraba și restul majoritar vor fi mereu mai puternici decît rabi Isus, Maria Magdalena sau Iosif din Arimateea. Principalul e să nu-i confundăm. Și să nu aruncăm un anume produs al scoicilor în fălcile unor anume omnivore.

Nu, nu de stridii cu șampanie e vorba. Precum a zis mortul ale cărui înțelesuri sînt demult acoperite de vorbe și cozonaci, nu va trăi omul numai cu pîine. Ci și cu alt fel de mîncare. Nu pentru stomacurile ornate cu cruci evlavioase.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here