Achim Irimescu, la Târgu Frumos: „Cercetarea agricolă în România este în colaps. Salariile în acest domeniu sunt de mizerie”

Cercetarea  agricolă în România este în colaps, având datorii de aproximativ 200 de milioane de lei, a declarat astăzi Achim Irimescu, deținătorul portofoliului Agriculturii în Executivul condus de premierul Dacian Cioloș. Ministrul Agriculturii s-a întâlnit astăzi, 14 iulie, la ferma Agricola Târgu Frumos (judeţul Iaşi), cu aproximativ 1.000 de fermieri şi antreprenori din zona de Nord-Est a ţării, la „Arena Culturilor Vegetale”. Evenimentul a fost organizat de compania ABplus Events sub egida „Întâlnirii Anuale a Fermierilor din Clubul AGRALIM”, ediţia a VI-a.

 

„Salariile în acest domeniu sunt de mizerie. Un cercetător cu experienţă câştigă în medie 1.400 lei pe lună. Este efectiv în colaps acest sector. Am discutat şi cu primul ministru, dar şi cu reprezentanţii producătorilor aceste aspecte. Avem un proiect pe masă, de restructurare a cercetării, pe care vrem să îl discutăm săptămâna viitoare. Ne-am gândit ca toate institutele de cercetare, toate staţiunile din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), să fie preluate de un institut naţional, cu 40 de angajaţi, nu mai mult, care să facă gestiunea corectă a cercetării. Vrem să mobilizăm şi mediul de business, să avem parteneriate publice-private în domeniul cercetării agricole. În cazul în care reuşim să promovăm acest act legislativ, deoarece sunt mulţi colegi din ASAS care nu sunt de acord cu acest proiect, vrem să anulăm datoriile şi să finanţăm corespunzător. Este clar că de această dată nu anulăm datoriile decât cu restructurarea cercetării. Altfel nu vom fi de acord! Vrem să acordăm măcar 3.000 lei net pe lună la un tânăr care se duce în cercetare, pentru că nu reuşim să atragem tinerii în acest domeniu fără a le oferi salarii decente. Avem această posibilitate de la buget, să oferim măcar 3.000 lei net pe lună. Cercetarea trebuie să fie a fermierilor, să vină în sprijinul acestora. Am mai adoptat recent o ordonanţă foarte importantă, ca şi staţiunile didactice să poată primi subvenţia la hectar. Am venit deja cu nişte măsuri, dar nu este suficient”, a spus Irimescu.

 

 

În discuţiile purtate cu fermierii din regiunea de Nord-Est a ţării, ministrul Agriculturii s-a arătat deranjat şi de atitudinea multor inspectori din cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), respectiv Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), despre care a spus că, prin atitudinea lor, îi sabotează pe fermieri. „Nu pot să nu menţionez atitudinea unor funcţionari din cadrul APIA. Nu spun că toţi din APIA sau din AFIR sunt aşa. Avem oameni buni în aceste instituţii, dar şi mulţi care nu fac cinste acestor instituţii. Am discutat ieri cu un fermier care s-a adresat APIA pentru a afla de ce nu a primit încă banii. I s-a transmis că dosarul îi este gata, dar banii o să îi ia abia în toamnă, că aşa ar fi zis ministrul. Ca să dăm cu noroi în ministru… Eu le-am spus: Voi nu sabotaţi ministrul, ci pe bieţii fermieri care aşteaptă cu disperare banii! Din păcate, sunt destul de mulţi din APIA care nu înţeleg acest lucru şi au impresia nenorocită că ei dau banii şi că fac astfel un favor fermierilor.  Aceasta este una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în acest moment şi sper să se schimbe această mentalitate foarte păguboasă. Cele două agenţii, APIA şi AFIR, există pentru că dumneavoastră, fermierii, existaţi şi aveţi de luat subvenţii. În momentul în care aceste subvenţii nu vor mai fi, cele două instituţii vor dispărea fără niciun fel de probleme”, a adăugat Irimescu.

 

Strategia Ministerului Agriculturii pentru perioada 2017-2018 a fost un alt subiect dezbătut intens de fermieri și antreprenori cu deținătorul portofoliului de resort în Guvernul Cioloș, mai ales măsurile și schemele de plată din Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene ce urmează a fi aplicate în următorii ani. De asemenea, legea vânzării terenurilor agricole și securitatea alimentară au fost analizate pe parcursul a trei ore de discuţii. „Şi în acest an am adus împreună peste 1.000 de fermieri şi specialişti în agricultură şi domenii conexe pentru a le prezenta noutăţile din acest sector economic. Totodată, prin oficialităţile invitate să conferenţieze, pe care ABplus Events le pune faţă în faţă cu fermierii, evenimentul din acest an a fost un bun prilej pentru antreprenori şi agricultori de a discuta direct cu autorităţilor locale şi centrale despre tendinţele şi problemele din acest sector pe anul în curs şi nu numai”, a subliniat Eusebia Mindirigiu, Managing Partner ABplus Events. Manifestarea organizată astăzi de ABplus Events la ferma Agricola Târgu Frumos a oferit companiilor şi posibilitatea de a stabili vizite şi întâlniri post-eveniment cu fermierii în cadrul platformei expoziţionale.

 

 

La eveniment au participat jucători mari de pe piața agribusiness-ului din România, precum: Saaten Union, Chemark Rom, Nufarm, Ragt Seminţe, Arysta Lifescience, Limagrain, Dow Agroscience, Caussade Semencs, Groupama Asigurări, Cronos Consulting, DFR Systems, Agri Inovaţie, Lebosol, dar şi multe altele. Pentru ediţia din acest an a evenimentului, ABplus Events a pregătit pentru fermieri şi 15 loturi demonstrative însămânţate cu principalele culturi de primăvară – porumb, floarea soarelui şi soia – aparţinând companiilor de inputuri Adama, Summit Agro, Saaten Union, Caussade Semences, Ragt Seminte, Arysta Lifescience, Limagrain, Chemark Rom, Nufarm şi Lebosol. Parteneri ai evenimentului au fost companiile Adama Agricultural, Agritehnica Services şi Cronos Consulting. „Arena Culturilor Vegetale”, evenimentul organizat astăzi, prefaţează Târgul pentru Fermieri AGRALIM, singurul eveniment de tip expoziţional desfăşurat în câmp, organizat de ABplus Events într-un amplu parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iaşi.

 

Anul acesta, Târgul pentru Fermieri AGRALIM se va desfăşura între 1 şi 4 septembrie în Staţiunea Didactică Ezăreni aparţinând USAMV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here