Accesoriile hand-made, o afacere: „Multa muncă! Pasiunea nu este suficientă”

Cu toții visăm să câștigăm bani făcând ceea ce ne place. Puțin încearcă acest lucru și mult mai puțini reușesc. 7IAȘI a descoperit ieșenii care și-au transformat visul în realitate și au făcut din pasiunea pentru accesorii lucrate manual (hand-made) o afacere. Georgiana Pamfil (Atelierul Papionel) și Ștefania și Radu Munteanu (Handmade Gifts) ne spun despre cum a început acest business, despre greutățile întâmpinate pe parcurs, despre clienți, dar și despre orele de muncă grea care stau în spatele acesoriilor transformate în mici opere de artă.

 

  1. Când s-a născut Atelierul Papionel/Handmade Gifts și cum au fost începuturile?

Georgiana Pamfil: Atelierul Papionel a apărut din pasiunea mea pentru accesoriile handmade și papioane, dar s-a concretizat în business după nunta noastră, când am înțeles ca există o piață, mai puțin exploatată în acea perioadă și anume accesoriile pentru nuntă personalizate.  Începutul a fost greu și încă este, mai ales că este o afacere de familie, cu finanțare proprie, dar care crește asemeni unui copil, pas cu pas.

Ștefania și Radu Munteanu: Handmade Gifts s-a născut dintr-o pasiune descoperită în urmă cu mai bine de 10 ani. Amândoi lucram de câțiva ani  în departamente economice pe o poziție care implică multă  răspundere și stres zilnic. Munca stresantă, rutina zilnică, timpul îndelungat petrecut zilnic în fața calculatorului ne-a determinat să căutăm o evadare în zona creativă.

Am descoperit arta origami (arta japoneză a plierii hârtiei) apoi, fiind în continuă căutare, am descoperit noi tehnici, noi metode de a ne dezvolta creativitatea: arta quilling, tehnica decoupage, croșet, traforaj și bijuterii realizate din diverse materiale.

La început produsele noastre erau create doar ca și cadouri pentru cunoștințe cu ocazia aniversărilor iar mai apoi au fost create și pentru vânzare.

  1. Ce presupune un astfel de business?

Georgiana Pamfil: Multa muncă! Pasiunea nu este suficientă. Sunt necesare multe ore de muncă. Nu ai un program fix 9-17. Cei care cred că te faci antreprenor ca să ai mai mult timp liber se înșeală. În sezon orele de somn se împuținează, dar când faci ceea ce iți place uiți de oboseală sau că ești la muncă.

Ștefania și Radu Munteanu: În primul rând multă pasiune, căutare continuă de idei, tehnici și modele noi. Presupune pe de altă parte investiție în materiale speciale, scule și accesorii necesare pentru diverse tehnici de lucru.

În același timp este necesar și o investiție într-un canal de distribuție (magazin online, pagina de facebook și alte instrumente media).

  1. Ce fel de servicii și produse oferiți?

Georgiana Pamfil: Eu mă consider creator de emoții și amintiri frumoase. Vreau să le ofer clienților mei o experiență completă oferindu-le atât partea de consiliere, de wedding planning (chiar dacă în Iași este mai puțin înțeleasă), dar și accesorii și servicii pentru nuntă.

Ne-am diversificat foarte mult și la ora actuală putem oferi viitorilor miri tot ce au nevoie pentru nuntă, în special accesorii  personalizate după cerințele și tematica evenimentului lor.

Le putem pune la dispoziție aranjamente florale, cabină foto, panouri florale, papetărie, pahare, cutii pentru verighete, umerașe, butoni personalizați etc. Sunt puține lucruri pe care nu le-am realizat. Suntem deschiși la nou și la noi provocări din partea clienților. Monotonia nu mă caracterizează, iar imaginația nu are limite.

Ștefania și Radu Munteanu: Pe magazinul nostru online pot fi găsite diverse modele de decorațiuni și accesorii lucrate manual prin diverse tehnici: origami, quilling, traforaj, decoupage, modelare polymer clay, wire wrapping și altele.

În categoria produse de sezon, la noi puteți găsi o gamă variată mărțișoare și felicitări. Oferim bijuteri și accesorii dar și diverse obiecte decorative: vaze, cutii pentru depozitare bijuterii.

Avem de asemenea pentru nuntă o gamă bogată de buchete, lumânări, accesorii și decorațiuni realizate din hârtie prin tehnica origami.

Produsele noastre sunt realizate în serii destul de reduse, putând fi personalizate pentru fiecare client. Astfel  oferim acestora varianta de a avea accesorii autentice, individualizate.

De asemenea experiența și cunoștințele în domeniul origami ne permit să oferim cursuri și ateliere de origami dar și de alte tehnici, atât pentru copii cât și pentru adulți. Suntem voluntari la Biblioteca Județeană Iași de mai mulți ani și am organizat mai multe ateliere de creație pentru copii. În felul acesta avem ocazia să împărtășim și altora pasiunea pentru frumos, oferindu-le ocazia de a-și explora latura creativă.

  1. Care este profilul clientului dumneavoastră?

Georgiana Pamfil: La noi apelează clienții care știu ce vor, dar nu găsesc să cumpere. Noi îi consiliem, aflăm ce își doresc și le transformam visul în realitate.

Ștefania și Radu Munteanu: În România interesul pentru produsele lucrate manual este încă destul de redus, acestea fiind tot timpul in competiție, cel puțin din punct de vedere al prețului cu produsele de serie. De aceea este necesară o muncă continuă de educare a clientului și de direcționare spre valori artistice autentice. Deși crearea unor obiecte autentice, realizate manual implică un efort mai mare, acestea înglobează în ele o părticică din sufletul artistului, pasiunea, dragostea de frumos, dorința de aduce bucurii celor din jur. Un obiect handmade vibrează, este plin de viață, vesel și încântă privirea, spre deosebire de cele de serie, care sunt produse doar pentru profit, limitând cât se poate de mult intervenția omului cu scopul diminuării costurilor.

  1. Din punct de vedere al vânzărilor, care sunt cele mai importante canale de distribuție?

Georgiana Pamfil: Internetul ne oferă avantajul de a ne adresa unui public larg, indiferent de localitate. Avem un magazin online la care au acces clienți din toată țara, dar și din străinătate. Astfel nu suntem limitați doar la piața din Iași. 90% din vânzările de produse pleacă în țară, în timp ce serviciile le prestam doar în Iași și împrejurimi.  Vânzările vin de pe magazinul online, Facebook, dar și de pe site-uri de specialitate.

Ștefania și Radu Munteanu: Pentru noi cel mai important canal de distribuție este recomandarea directă. De obicei clienții mulțumiți ne recomandă și altora și astfel ne formăm o rețea proprie de distribuție.

Un alt canal important este reprezentat de rețelele de socializare. Pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/handmadegifts.sr/  este locul unde clienții noștri sunt ținuți la curent cu noutățile din gama noastră de produse dar și cu eventualele promoții in desfășurare. Vânzările prin magazinul online https://shop.handmade-gifts.ro/  pe care l-am inaugurat de curând reprezintă o variantă foarte eficientă și la îndemâna clentului de a comanda produsele noastre.

Cu toate acestea nicio fotografie nu poate substitui realitatea, de aceea participarea la târguri de sezon atrage muți clienți, oferind posibilitatea contactului fizic cu produsele noastre.

  1. Care a fost cel mai solicitant proiect? Dar cea mai ciudată cerere a unui client?

Georgiana Pamfil: Cel mai solicitant și în același timp cel mai frumos proiect a fost o nunta de 300 de persoane, când eram la început. A fost o experiență foarte frumoasă, dar și cu emoții deoarece așteptările de la mine erau mari și doream ca totul să iasă perfect. Îmi aduc perfect aminte cum, în drum spre casa, după ce am terminat de aranjat localul, a sunat mireasa. Primele secunde au fost de panică și ma gândeam ce s-a întâmplat. Dar în loc să întâmpine invitații ea mă suna să îmi mulțumească și să îmi spună ca totul arată perfect…Nu voi uita acel sentiment și asta mă face să îmi iubesc meseria.

Fiecare proiect Atelierul Papionel este unic și personalizat, dar nu pot spune ca am primit o cerință mai ciudată.

Ștefania și Radu Munteanu: Toate proiectele noastre implică eforturi dar sunt și frumoase. Unul dintre cele mai solicitante dar care ne-a oferit și multe satisfacții a fost crearea unui pachet complet de accesorii pentru nuntă cu aceeași tematica și în gamă de culori unitară: buchet, lumânări, cocarde, panou pentru fotografii, decorațiuni.

  1. Ce este „la modă” anul acesta în acest domeniu?

Georgiana Pamfil: Eu mereu le recomand clientelor mele să fie unice, îndrăznețe și să fie împotriva “trendului” să fie trendsetteri. Nunta trebuie să fie un eveniment care să ne reprezinte în primul rând pe noi și de care să ne amintim cu drag peste ani.

Ștefania și Radu Munteanu: Un accesoriu handmade este tot timpul ”chic” și la modă. Acestea oferă posibilitatea de a personaliza o ținută și a o face cât mai originală.

  1. Se poate trăi dintr-o astfel de afacere în România?

Georgiana Pamfil: Da, dar pe mine ce ma ține în acest domeniu este pasiunea pentru ceea ce fac și mai ales că nu simt că mă duc la muncă. Atâta timp cât muncesc și sunt fericită, pentru mine este jobul ideal.

Ștefania și Radu Munteanu: Chiar dacă de obicei cifra de afaceri a unui astfel de business nu este foarte mare, satisfacțiile materiale și nonmateriale sunt considerabile. Momentan nu putem să ne lăudăm că veniturile familiei vin în totalitate din această afacere dar estimăm ca in câțiva ani afacerea să devină din ce în ce mai stabilă iar veniturile să permită să ne direcționăm atenția numai către această activitate.

  1. Ce piedici ați întâmpinat de-a lungul timpului? Ați avut vreodată momente în care să doriți să renunțați la afacere sau să regretați că ați investit în ea?

Georgiana Pamfil: Piedicile apar, de cele mai multe ori, din partea furnizorilor ce  nu iși respectă angajamentele luate sau ce trimit produse neconforme.

Da, au fost momente în care am vrut sa renunț, dar nu mă văd făcând altceva. Visez doar nunți noaptea și sunt prea implicată în ceea ce fac.

Ștefania și Radu Munteanu: Piedici apar la tot pasul, ca în orice afacere, mai ales dacă e în România. Având o cifră de afaceri destul de mică, orice cheltuială fixă generată de sistemul fiscal sau de alte cerințe obligatorii au un impact important.

E clar că au fost momente dificile, dar de renunțat nici nu poate fi vorba.

  1. Ce planuri de viitor aveți?

Georgiana Pamfil: Îmi doresc să deschid un showroom cu decoruri de nuntă astfel

încât fiecare mireasa să iși poată alege mai ușor ceea ce își dorește și să conturam împreună nunta de vis.

Ștefania și Radu Munteanu: Planuri de viitor.. bineînțeles. Vom continua să ne încântăm clienții cu produse autentice. Vom extinde și mai mult portofoliul de produse și vom mări aria de distribuție a produselor și în restul Europei, nu numai în România.

  1. Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să înceapă o astfel de afacere?

Georgiana Pamfil: Să se gândească foarte bine înainte să facă acest pas și să fie conștienți că e nevoie de răbdare atât cu clienții, dar și pe plan financiar. O afacere nu crește peste noapte ci se clădește în timp cu muncă, sacrificii și foarte puțin timp liber. Dacă nu sunt pregătiți pentru asta, mai bine rămân la jobul lor sigur.

Ștefania și Radu Munteanu: Sfaturi ar fi: urmați-vă visul, pasiunea; puneți suflet în tot ceea ce creați, fiți exigenți in ceea ce privește calitatea și produsele create de voi vor fi apreciate din ce în ce mai mult de către clienți.

Andrei VILICHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here