Un concurs organizat în 2016 pentru postul de conferențiar a fost anulat de UMF pentru că nu a câștigat cine trebuie @ Medicul Smaranda Diaconescu, câștigătorul de drept al concursului, a obținut în instanță integrarea pe funcție și despăgubiri @ Cu toate acestea, conducerea UMF refuză să pună în aplicare în totalitate textul sentinței Curții de Apel și s-a ajuns la executare silită @ Ambițiile și încăpățânarea conducerii UMF au costat deja foarte scump universitatea, dar banii se achită din bugetul instituției și nu din cel al persoanelor care au luat decizii greșite @ UMF a ajuns să plătească aproximativ 100.000 de lei medicului Smaranda Diaconescu, iar suma crește cu fiecare zi care trece prin acumularea de dobânzi, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare silită
Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași refuză, de aproape trei ani, să pună în aplicare dispozițiile unei sentințe judecătorești. Medicul Smarada Diaconescu, șef al Secției de Gastroenterologie de la Spitalul de Copii Sf. Maria, a câștigat definitiv, în anul 2018, un proces intentat UMF Iași. Deși au trecut trei ani de zile de la pronunțarea sentinței de către Curtea de Apel Iași, conducerea UMF refuză să pună în aplicare decizia judecătorilor. Astfel, s-a ajuns ca instituția să fie din nou chemată în instanță pentru a fi obligată să pună în aplicare o decizie judecătorească. Ambițiile și încăpățânarea conducerii UMF au costat deja foarte scump universitatea, întrucât banii se achită din bugetul instituției, nu din buzunarul persoanelor care au luat aceste decizii eronate. În urma acestor litigii inutile, UMF a ajuns să plătească aproximativ 100.000 de lei medicului Smaranda Diaconescu, iar suma crește cu fiecare zi care trece prin acumularea de dobânzi, cheltuieli de judecată și cheltuieli de excutare silită.
Medicul a câștigat concursul, dar UMF l-a anulat
În anul 2016, Smaranda Diaconescu a câștigat concursul organizat de UMF pentru postul de conferențiar universitar, disciplina Pediatrie, Departamentul Medicina Mamei și a Copilului din cadrul Facultății de Medicină. Ulterior, Senatul UMF a anulat concursul și astfel s-a ajuns ca medicul Diaconescu să cerea judecătorilor repunerea în drepturi. În februarie 2018, Smaranda Diaconescu câștigă procesul intentat UMF obținând integrarea pe funcția de conferențiar, plata salariilor cuvenite de la data câștigării concursului și până la data repunerii pe funcție și 50.000 lei daune morale! Totodată, avocații medicului au menționat că vor solicita decontarea cheltuielilor de judecată pe cale separată. Prin decizia nr. 834/27.09.2018, UMF a decis încadrarea Smarandei Diaconescu în funcția didactică de conferențiar începând cu data de 1 octombrie 2018. Anterior acestei decizii de repunere pe funcție, în august 2018 UMF a achitat în contul medicului suma de 11.709 lei reprezentând o parte din sumele aferente daunelor materiale acordate de instanță și nimic mai mult.
Smaranda Diaconescu a așteptat mai bine de doi ani de zile ca Universitatea de Medicină să se conformeze voluntar și să-i achite drepturile financiare câștigate prin intermediul instanțelor de judecată. În noiembrie 2020, Diaconescu a solicitat UMF să-i comunice sumele ce trebuie să-i fie achitate conform dispozitivului sentinței, însă răspunsurile primite din partea instituției au fost fie evazive, fie incomplete.
„Prin adresa înregistrată sub nr. 23719/20.11.2020, am solicitat debitoarei să ne comunice care ar fi fost, pentru fiecare lună calendaristică din intervalul 11.03.2016-30.09.2018 cunatumul aferent funcției didactice de conferențiar ce s-ar fi cuvenit subsemnatei, luând în calcul salariul de bază plus gradația de merit, indemnizația pentru titlul științific de doctor, salariul diferențiat, gradația, clasa și orice alte sporuri/adaosuri/indemnizații cuvenite”, precizează avocatul Smarandei Diaconescu, Gabriela Gheorghiu.
În ciuda încercărilor repetate de a afla aceste informații și de a recupera suma de bani stabilită de instanță, Smaranda Diaconescu s-a lovit de opacitatea conducerii UMF. Astfel, având în vedere că se apropia termenul de trei ani de la pronunțarea sentinței, iar dreptul de a putea pretinde sumele stabilite de judecători se putea prescrie, avocații medicului au deschis noi procese împotriva Universității de Medicină.
S-a ajuns la executare silită
Pe 5 ianuarie 2021, Smaranda Diaconescu s-a adresat executorului judecătoresc Andrei Cezar pentru punerea în aplicare a sentinței emise de Curtea de Apel în 15 februarie 2018.
„Formulez prezenta cerere de executare silită a titlului executoriu reprezentat de decizia nr. 472/15.02.2018 pronunțată în dosarul 3515/99/2016 de Curtea de Apel Iași, asupra debitoarei Universitatea de Medicină și Farmacie Gr.T. Popa, în vederea recuperării sumelor reprezentând diferența dintre daunele materiale reprezentând despăgubiri egale cu diferențele salariale dintre salariul de șef lucrări și salariul de conferențiar universitar, începând cu data de 11.03.2016 și până la 27.09.2018 când a fost emisă decizia de numire în funcția didactică de conferențiar, sumă indexată și actualizată până la plata efectivă și suma de 11.709 lei achitată de debitoare la data de 13.08.2018. solicităm de asemenea recuperarea sumelor reprezentând cheltuieli de executare silită. (… ) Vă rugăm să solicitați debitoarei informațiile necesare stabilirii cuantumului exact al debitului suspus executării silite. Solicităm ca executarea să se facă atât prin poprire, cât și prin executare asupra bunurilor mobile și imobile ale debitoarei”, se precizează în cererea de executare silită depusă la executorul Cezar Andrei.
O zi mai târziu dosarul de executare a fost înaintat judecătorilor, iar pe 19 ianuarie a fost încuviințată cererea de excutare silită în toate formele permise de lege.
Încă un proces pentru cheltuielile de judecată
Anterior, pe 21 decembrie 2020, avocatul Smarandei Diaconescu depusese la Judecătoria Iași o altă cerere de chemare în judecată împotriva Universității de Medicină și Farmacie. Potrivit documentului, Smaranda Diaconescu solicită judecătorilor să oblige UMF la plata sumei de 5.332 lei cu titlu de debit principal, a dobânzii legale aferente sumei solicitate calculată începând cu data de 15.02.2018 și până la data achitării integrale și 645 lei cheltuieli de judecată. Suma solicitată reprezintă cheltuielile de judecată aferente procesului câștigat de Smaranda Diaconescu, bani pe care UMF a refuzat să-i achite deși au trecut aproape trei ani de zile de la pronunțarea senținței.
„Precizăm că anterior introducerii prezentei cereri de judecată, ne-am adresat pârâtei cu solicitarea de a achita voluntar sumele datorate cu titlu de cheltuieli de judecată. Pârâta, prin adresa nr. 24566/07.12.2020 ne-a adus la cunoștință că nu poate da curs solicitării, întrucât sumele nu sunt prevăzute în hotărârile judecătorești, dat fiind faptul că opțiunea subsemnatei a fost de a solicita cheltuielile pe cale separată. Așa fiind, aceasta va proceda la achitarea cheltuielilor stabilite în baza unei hotărâri judecătorești în acest sens. Vă rugăm să constatați că obligarea pârâtei (UMF) la plata cheltuielilor de judecată este o consecință firească a câștigării procesului la Curtea de Apel, aceasta căzând în pretenții, din momentul rămânerii definitive a hotărârii de admitere a cererii de chemare în judecată născându-se și dreptul de recuperare a tuturor cheltuielilor făcute în proces”, se menționează în documentul depus la Judecătoria Iași.
Rareș Neamțu