Abălași și Ețcu au furat școala copiilor din Belcești. Curtea de Conturi: plăți de lucrări fictive, materiale ieftine facturate scump

Frauda de 1,8 milioane de lei, comisă între 2007 și 2009, începe să aibă explicații: firmele lui Abălași și Ețcu, ambii cu pile mari în politică, facturau lucrări fictive și foloseau materiale ieftine, pe care le substituiau în facturi ca fiind scumpe. Societățile au fost abandonate, dar Abălași și Ețcu continuă să fie activi în politică și afaceri. Fostul primar din Belcești se scuză: „Plățile erau hotărâte mai sus, eu doar semnam”. Dosarul mucegăiește la Parchetul Hârlău, iar elevii încă nu au școală.

 

O fraudă de 1,8 milioane de lei rămâne fără vinovaţi, iar autorităţile sunt neputincioase în faţa brocraţiei. O şcoală s-a prăbuşit după ce i s-au pus geamuri termopan, copiii învaţă în cârciumi şi nimeni nu răspunde pentru acest dezastru. O anchetă a Parchetului bate pasul pe loc, în timp ce expertizele invocă doar paguba, nu şi vinovaţii. Curtea de Conturi acuză un prejudiciu de 1,8 milioane de lei, iar o expertiză tehnico-economică cerută de Primăria Belceşti confirmă paguba.

 

Treabă de amatori

Liceului Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu” îi sunt arondaţi circa 2.500 de copii din Belceşti şi din satele învecinate. Copiii învaţă în sala de sport, într-o cârciumă, într-un sediu de poliţie şi într-un spaţiu al Bisericii. Nebunia a început în 2007. Constantin Petraş, fostul primar, este acuzat că a vrut să construiască un campus şcolar, dar una dintre clădiri s-a prăbuşit pentru că i s-a pus termopane fără să-i fie refăcut acoperişul. „Toţi spun că eu sunt vinovat, dar nu este aşa. Banii erau de la Ministerul Educaţiei şi au venit prin Inspectoratul Şcolar. Eu doar îi primeam şi îi dădeam mai departe. Constructorul a venit cu tot cu dirigintele de şantier. Credeţi că eu nu am văzut şcoala aia? Am văzut-o, şi am vorbit cu constructorul. Mi-a spus că aşa e proiectul”, spune Petraş. La scurt timp, în 2008, a venit criza economică. Banii au fost tot mai puţini, apoi nu au mai venit deloc. Campusul visat de edilii din Belceşti arată ca un şantier care nu se va mai termina niciodată.

 

 Imagine revoltătoare la Belceşti, un abuz din bani publici

Prejudiciu de 1,8 milioane

În 2011, Camera de Conturi a făcut un control. La Liceul Tehnologic a constatat un prejudiciu de 1,8 milioane de lei. A dispus recuperarea prejudiciului, iar în vara anului trecut a făcut sesizare penală pe numele actualului primar, Constantin Ciobăniţa, şi al Primăriei Belceşti. Motivul invocat este acela că nu s-au recuperat banii risipiţi la şcoală.

Proiectul din 2007 includea mai multe corpuri de şcoală, sală de sport ultramodernă, un bloc de garsoniere pentru profesorii navetişti şi un cămin-internat pentru elevii care nu sunt din sat.

 

Doi subprefecţi

Sesizarea penală a fost făcută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, dar nici Camera de Conturi şi nici procurorii nu pot oferi detalii din cauza anchetei aflate în curs. 7EST a aflat, însă, că este vorba despre două contracte, comasate. Asta pentru că toate unităţile au fost, ulterior, reunite sub administrarea liceului din comună. Primul contract vizează clădirea cu termopane care s-a prăbuşit din Belceşti, dar şi şcoala din satul Tansa. „Este acelaşi constructor, Clean Total SRL, care era a lui Bogdan Abălaşi, actualul subprefect. Ulterior, Abălaşi a vândut partea lui din firmă. Contractul nu a fost încheiat la Belceşti, a venit de la ISJ. Clădirea prăbuşită era grădiniţă, nu şcoală. În Tansa şcoala nu se poate folosi, lucrarea e neterminată şi se degradează”, spune fostul primar.

 

Insolvenţa îi salvează

La Clean Total a fost acţionar subprefectul Bogdan Abălaşi, apoi societatea şi-a mutat sediul din Iaşi şi a intrat în insolvenţă şi, ulterior, în faliment. Firma RAL Construct a intrat şi ea în insolvenţă, iar acţionar este Ştefan Eţcu, nepotul fostului subprefect Vasile Eţcu.

Atât primarul, cât şi fostul primar din Belceşti, îşi pun mâinile în cap când este vorba despre firmele constructoare „Eu ce puteam să fac? Erau contractele încheiate, eu am vrut să fie bine”, spune Petraş. „Pe mine mă acuză acum părinţii, şi nu ştiu cum să fac să fie bine”, se plânge Ciobăniţa.

În decembrie 2014 s-a obţinut acordul pentru continuarea lucrărilor, pe un proiect european, dar documentaţia a fost blocată la Bucureşti. „Mai bine o luam de la zero, aveam mai multe şanse”, spune primarul Ciobăniţa.

 

Citește și CARTEL MAFIOT în taximetria din Iași. O afacere de 10 milioane de euro pe an împărțită de o mână de patroni

 

Probleme de la început

Decizia Camerei de Conturi a fost de recuperare a prejudiciului de 1,8 milioane de lei, dar acest prejudiciu este împărţit între RAL Construct, Clean Total şi unii funcţionari ai primăriei. „Au fost facturi cu situaţii de lucrări legate de demolare. Pot aduce jumătate de sat să explice cum s-au făcut demolările, acele facturi nu cred că trebuiau plătite”, spune şi primarul Constantin Ciobăniţa.

Primăria din Belceşti a remis procurorilor o expertiză tehnico-economică plătită din fonduri proprii tocmai pentru a nu i se imputa suma de 1,8 milioane de lei. Un expert a verificat şi a certificat materialele folosite şi a estimat costurile totale ale lucrării. Edilii recunosc paguba, dar spun că deciziile proaste nu le aparţin lor, ci reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, cei care au organizat licitaţiile şi au asigurat finanţarea doar până la un punct. „Decizia nu a fost pe plan local. Dacă eu accept, fără să mă lupt, ca un angajat din primărie să plătească fără să fie vinovat, ce fel de primar aş fi? Sunt constructorii, sunt proiectanţii, sunt cei care au atribuit licitaţiile şi care au semnat pentru asta. Cum să accept să plătească actualul director al şcolii, pentru că e şi el vizat în raportul Camerei de Conturi? Trebuie să plătească cine a greşit”, susţine primarul Constantin Ciobăniţa.

 

 Bogdan Abălaşi şi Vasile Eţcu, nume mari implicate în afacerea de la Belceşti

Abălaşi este subprefect, unchiul ţeparului, inspector la Curtea de Conturi

Bogdan Abălaşi, actualul subprefect al Iaşului, în sarcina căruia este o mare responsabilitate pentru situaţia de la Belceşti, reprezintă o mostră de politician fără merite, recompensat pentru faptul că s-a aciuat unde trebuie. Aflat o vreme bună în tineretul PSD, pe vremea când lider al filialei din Iaşi era Ion Solcanu, a migrat la Partidul Conservator unde a primit funcţia de subprefect. Vizibil pentru postări ridicole pe Facebook, Abălaşi nu a adus nimic în administraţia locală.

Afacerile din domeniul construcţiilor ale Ral Constru
ct, firma lui Ştefan Eţcu, au intrat în declin în timpul crizei, numele acestuia fiind pomenit ca învinuit într-un dosar al unor interlopi din Iaşi. Este nepot al fostului subprefect Vasile Eţcu, personaj ajuns inspector la Curtea de Conturi în 2010.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here