A fost descoprit antibioticul care distruge cea mai periculoasă baterie pentru oameni, Acinetobacter baumannii

Oamenii de știință au anunțat recent descoperirea unei clase complet noi de antibiotice care ar putea reprezenta o armă eficientă împotriva unor bacterii considerate a fi printre cele mai periculoase pentru sănătatea umană din cauza rezistenței lor extinse la medicamente. Conform informațiilor oferite de The Guardian și preluate de News.ro, noul antibiotic denumit Zosurabalpin a demonstrat eficacitate în tratarea tulpinilor rezistente la medicamente ale bacteriei Acinetobacter baumannii, cunoscută și sub numele de Crab.

Această bacterie, alături de Pseudomonas aeruginosa și Enterobacteriaceae, este clasificată ca agent patogen critic de prioritate 1 de către Organizația Mondială a Sănătății, din cauza rezistenței sale sporite la antibiotice. Crabul, în special, este notoriu pentru provocările pe care le ridică în tratament, fiind o cauză semnificativă de infecții în mediul spitalicesc, în special la pacienții care utilizează aparate de respirație artificială.

Dr. Andrew Edwards, lector principal de microbiologie moleculară la Imperial College London, afirmă că, deși Crabul nu este un agent patogen agresiv în sine, rezistența sa la multiple antibiotice îl face extrem de dificil de tratat. În contextul lipsei de progrese în dezvoltarea unor noi tratamente împotriva acestei bacterii, descoperirea noului antibiotic Zosurabalpin aduce o rază de speranță.

Noul medicament, dezvoltat de către Dr. Michael Lobritz și echipa sa de la Roche Pharma Research and Early Development din Basel, Elveția, a fost testat cu succes în modele de pneumonie și sepsis la șoareci. Acesta reprezintă primul antibiotic aprobat în ultimii 50 de ani pentru bacteriile Gram-negative, care sunt protejate de un înveliș exterior conținând lipopolizaharidă (LPS).

LPS permite bacteriilor să trăiască în medii dificile și să evite atacurile sistemului imunitar uman. Zosurabalpin a dovedit că acționează prin împiedicarea transmiterii LPS către membrana externă a bacteriei, provocându-i moartea. Această abordare unică face din Zosurabalpin o descoperire remarcabilă în lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că, deși această descoperire reprezintă un pas semnificativ înainte, este necesară prudență în a considera că problema infecțiilor rezistente la antibiotice a fost rezolvată. Procesul de dezvoltare a unor noi medicamente de la studiile pe animale la aplicarea lor la om rămâne complex și dificil. Cu toate acestea, Zosurabalpin deschide uși pentru cercetări viitoare și oferă o perspectivă promițătoare în abordarea amenințărilor la adresa sănătății publice reprezentate de bacteriile rezistente la medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here