CALVARUL unui absolvent din Iași. Un master obținut în Japonia, greu de echivalat în România

În loc să-i asigure succesul în carieră, un master în Japonia îi face zile grele unui absolvent din Iași. Din cauza procedurii greoaie de echivalare a studiilor, tânărul  se chinuie, fără succes, de patru luni de zile, ca diploma obţinută în Țara Soarelui Răsare să-i fie recunoscută și la noi.

 

Horea Sibişteanu a învăţat la o universitate din Tokyo cu ajutorul unei burse de studiu oferite de Ministerul Educaţiei din Japonia, în valoare de 20.000 de euro pe an. Spera ca diploma obţinută să-l ajute să-şi găsească mai uşor un loc de muncă şi să-l favorizeze la înscrierea la doctorat. Dar, când a vrut să echivaleze diploma, s-a izbit de nenumărate obstacole. Cel mai dificil, o apostilă de la ţara emitentă, lucru care, spune el, nu era menţionat pe site-ul Ministerului Educaţiei când a plecat din ţară, arată Digi24.

 

„În momentul în care eu m-am uitat prima dată pe ce acte îmi trebuie, metodologia era schimbată, după aceea s-a schimbat metodologia între timp când m-am întors în ţară. A fost o chestie de sincronizare proastă”, povestește Horea. 

 

 

Diploma de studii a fost refuzată pentru că era din catifea 

Tânărul a încercat să rezolve singur situaţia prin intermediul Ambasadei Japoniei din Bucureşti, care s-a arătat de acord să-i aplice apostila. A intervenit însă o altă problemă.

 

„Este o diplomă cartonată, pusă pe un suport de catifea şi atunci m-au întrebat dacă nu mai am altă diplomă pentru că acea diplomă nu poate fi echivalată. Ei nu pot să o distrugă pe aia punându-i acea apostilă pe ea şi de aici a început nebunia”, spune masterandul citat de Digi24.

 

Cu ajutorul unui prieten din Țara Soarelui Răsare, Horea se luptă să obțină acum o nouă diplomă de la universitatea japoneză. Apoi, el va fi nevoit să reia traseul traducerii şi legalizării.

 

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au o explicație pentru cerinţele stricte pe care le-au impus: „Scopul aplicării apostilei este autentificarea originii unui act oficial, în vederea prevenirii utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.”

 

Chiar şi profesorii universitari recunosc că procedura este greoaie și au găsit o manieră pentru a-l susține totuși pe Horea Sibişteanu în demersul său.

 

„Ceea ce poate Universitatea să facă pentru Horea, dincolo de, să spunem, zona umană şi de compasiune pentru tot acest zbucium, este să îi ofere posibilitatea ca măcar o parte din drumurile de la Iaşi la Bucureşti să poată fi susținute financiar”, a declarat Irina Lungu, prorectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” din Iaşi.

 

După ce va reuși să-și echivaleze masteratul, Horea intenţionează să urmeze un doctorat în ţară şi visează să facă cercetare în străinătate.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here