Bătaia de la Ruginoasa s-a transformat într-o parodie. Bâtele au fost înlocuite cu strujeni

Delenii şi vălenii de la Ruginoasa, judeţul Iaşi, au decis să renunţe la confruntare în acest an, după ce autorităţile le-au interzis să se mai lupte în modul tradiţional: înarmaţi cu bâte. Dimineaţa nu a fost însă lipsită de tensiune.

 

Un grup de aproape 20 de săteni mascaţi au ieşit la tradiţionala luptă de la Ruginoasa înarmaţi cu bâte. Bărbaţii au fost atenţionaţi de jandarmi să renunţe la bâte, însă mascaţii s-au ascuns în casa unui sătean. Ei au decis apoi să renunţe la bătaie, dar nu înainte de a-i critica pe ceilalţi săteni că nu au respectat tradiţia. 

O ceată de tineri deleni a decis totuşi să poarte lupta simbolic şi s-au războit cu strujeni uscaţi.

Autorităţile locale din Ruginoasa s-au întrunit în cursul săptămânii trecute şi au discutat cu liderii celor două cete de tineri despre cum să respecte tradiţia în siguranţă după ce, în alţi ani, au fost tineri care au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au bătut cu bâte.  

Flăcăii de la Ruginoasa s-au înţeles: anul acesta, nu se vor bate cu bâtele, ci vor folosi doar bicele. Pentru a se asigura că lucrurile aveau să se întample întocmai, 150 de poliţişti şi jandarmi au mers în Ruginoasa încă de la prima oră.

Lupta care se desfăşoară în fiecare an pe 31 decembrie la Ruginoasa între cetele de tineri din „deal” şi din „vale” are ca scop stabilirea supremaţiei în anul ce vine. Câştigătorii luptei sunt cei care au dreptul să curteze fetele nemăritate din sat şi să organizeze toate balurile din anul următor. 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here