VIDEO. Baronul PSD, Ion Prioteasa, dă cu subsemnatul, în această dimineață, la DNA

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/kBw9T9xf5YE?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a fost chemat în această dimineaţă la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care sunt cercetaţi opt funcţionari ai instituţiei.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, este suspectat de fapte de corupţie, alături de alţi şapte funcţionari publici. În această dimineaţă a fost chemat la DNA Bucureşti pentru a fi audiat.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat pe data de 11 decemnrie zece percheziţii, la locuinţele mai multor suspecţi şi la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj.

 

Anchetatorii au precizat că şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa (PSD), şi şapte funcţionari publici au aprobat şi avizat plăţi nejustificate solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor „protejate“ în detrimentul obiectivelor publice. Prioteasa a declarat că este nevinovat. „Nu am ce să comentez, a fost o procedură legală. Oamenii s-au purtat corect, o să vedem cum se desfăşoară. Nu s-au luat decât documente personale. Au venit la ora 8.00 dimineaţa“, a declarat şeful CJ Dolj pentru Adevărul.

Procurorii DNA spun că valoarea prejudiciului se ridică la două milioane de euro. Contractele acordate cu eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice au vizat: proiecte de restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene. Pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean mai sunt vizaţi vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, şi şeful Serviciului Urbanism, precum şi alţi funcţionari publici.

 

„Nu este adevărat că au fost luate comisioane. Acum vom vedea ce se întâmplă”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Firme protejate

Printre firmele despre care procurorii DNA spun că li se cerea un comision la câştigarea licita’iei se numără firma Atlas SA – Aedilia Proiect. Aceasta a câştigat licitaţia pentru punctul de operare aeromedicală SMURD, iar valoarea investiţiei se ridică la suma de 708.000 lei. Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova“ este de 8,2 milioane de euro, dintre care o parte provin din fonduri europene, iar restul sunt alocaţi de la bugetul de stat şi de la Consiliul Judeţean Dolj, arată Adevărul.

 

Un alt proiect vizat este „Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou»“ din Filiaşi, care a costat 1.533.743 lei şi a fost suportat din bugetul Consiliului Judeţean Dolj şi din fonduri europene. „Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii Europene. În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj au pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre contracte“, se arată într-un comunicat al DNA.

 

La Centrul cultural şi turistic Brâncuşi, un alt proiect cu probleme, pentru care s-ar fi cerut comision, investiţia se ridică la 29.298.471 de lei, iar banii sunt de la Uniunea Europeană şi Consiliul Judeţean Dolj. La această oră, preşedintele CJ Dolj este în continuare audiat la sediul Consiliului Judeţean, existând posibilitatea să fie transferat pentru alte audieri, la sediul DNA Bucureşti.

 

Fără afaceri la vedere

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. În perioada 2001-2008 a fost preşedinte executiv al PSD Dolj. Din anul 2010 şi până în luna aprilie a acestui an, când a avut loc Congresul PSD, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al partidului, filiala Dolj. La Congresul PSD din Bucureşti a candidat pentru un mandat la nivel naţional, de vicepreşedinte al PSD, însă nu a obţinut suficiente voturi. La scurt timp, Prioteasa a demisionat din funcţia de preşedinte al filialei Dolj a PSD, arată Adevărul.

 

Baronul de PSD Ion Prioteasa nu are afaceri la vedere, însă cumnatul său, Petre Petrescu, deputat PSD de Dolj, este un prosper om de afaceri. În anul 2008, Ion Prioteasa a fost acuzat de mai multe persoane că a pus mâna pe o casă în centrul oraşului Craiova, prin acte false, dar nu a existat un proces. Baronul PSD şi soţia sa au primit repartiţie într-o casă boierească pe data de 25 decembrie 1989.

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here