Declarat NEVINOVAT după ce a stat 25 de ani în pușcărie. Una dintre cele mai mari EORI JUDICIARE din istoria Statelor Unite (VIDEO)

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/tcB8wz39pIw?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Pe 12 august 1986, Michael Morton împlinise 32 de ani. Era o zi specială, îşi sărbătorea ziua de naştere, dar şi recuperarea fiului său de 3 ani, după o operaţie pe inimă. A doua zi, viaţa lui Michael s-a schimbat radical. Cristine, soţia lui, a fost atacată şi ucisă, în casa lor din Williamson County, Texas. La momentul crimei, el era la muncă, totuşi a fost considerat suspect.

 

CNN a realizat un documentar pe această temă. „Oamenii nevinovaţi cred că dacă spui adevărul, nu ai de ce să te temi de poliţie”, a declarat Morton. „Dacă ai încredere că sistemul funcţionează, totul va fi bine.”

 

 

 

Michael a fost acuzat, luat de lângă băiatul său şi judecat. Procurorul, care a vorbit juraţilor cu lacrimi în ochi, le-a prezentat un scenariu sexual pervers, acuzându-l pe Morton că şi-a omorât soţia pentru că a refuzat să facă sex de ziua lui.

„Nu a existat nicio dovadă ştiinţifică, nu a existat niciun martor, nu a existat o armă a crimei, nu a existat un motiv credibil”, a spus Morton. „Nu văd cum o persoană raţională ar spune că asta e suficient pentru un verdict.”

 

 

Fără un alt suspect, juriu l-a condamnat.”Cu toţii am simţit că asta a fost just pentru Cristine şi că făceam un lucru bun”, a declarat Mark Landrum, purtătorul de cuvânt al juriului.

Morton a petrecut 25 de ani în închisoare. A putut să-şi vadă fiul, Eric, doar de două ori pe an. „Mi-ar fi plăcut să-l văd, dar devenea tot mai distant. Nu mai era al meu”, a spus Morton.

În vremea adolescenţei, Eric nu a avut parte de amintiri cu tatăl său.  Scrisorile primite de la tatăl său „erau doar o fereastră spre o viaţă care nu a existat”. Eric a declarat că tatăl său „de abia a existat în viaţa mea. Nu am amintiri cu el în afara gratiilor”.

La un moment dat, Eric a decis să renunţe la vizite, pentru că era jenant să meargă la închisoare pentru a-şi vedea tatăl. De asemenea, a luat numele de familie al rudelor care l-au crescut, arată stirileprotv.ro.

În urmă cu câţiva ani, un grup de avocaţi care lucrau voluntar pentru Morton au reuşit să aducă adevărul la lumină. Morton a fost exonerat iar procurorul, Ken Anderson, a fost acuzat că a ascuns dovezi importante.

Micul  Eric a fost martor al atacului, a spus rudelor că tatăl său nu era acasă şi l-a descris pe bărbatul vinovat, iar vecinii au oferit, de asemenea, descrierea unui bărbat care a parcat o maşină verde lângă locuinţa familiei Morton. O bandana cu pete de sânge a fost descoperită în apropiere. Niciuna dintre aceste dovezi nu a fost folosită în proces.

După mai mulţi ani de lupte, avocaţii au reuşit să obţină testarea ADN a bandanei. Aceasta conţinea sângele victimei, Christine Morton, şi ADN-ul unui alt bărbat, identificat ca fiind Mark Norwood, un condamnat.

Deoarece nu a fost arestat pentru moartea lui Christine, acesta a rămas liber, iar doi ani mai târziu a comis o crimă în circumstanţe asemănătoare, pentru care a fost condamnat.

 

 

Michael Morton a fost eliberat în 2011, la 57 de ani. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu am primit pedeapsa capitală”, a declarat el.

Anderson, procurorul care a instrumentat cazul, a primit o amendă de 500$, o pedeapsă de 500 de ore în folosul comunităţii şi pierderea licenţei de avocat.

În prezent, Morton lucrează în cadrul unui program care îi ajută pe alţi oameni nevinovaţi care au fost închişi.

La începutul anului, guvernatorul statului Texas a promulgat legea Michael Morton, care prevede că procurorii sunt obligaţi să ofere avocaţilor apărării, la cerere, dovezile pe care le au.

 

(Sursa: stirileprotv.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here